Zelf Wijn Spijs combinaties maken in 7 Stappen
Bij lekker eten, hoort lekkere wijn. En een goede wijn spijs combinatie maakt je gerecht en wijn NOG lekkerder.
Je hoort wel eens: ‘If it grows together, it goes together’. Combineer een Italiaanse Sangiovese met pasta en je hebt bijna 100% zeker een goede wijn spijs combi, zonder enige moeite.
Maar dat werkt lang niet altijd. En weet jij wat er allemaal bij elkaar groeit?
Hoe je dan wel zelf de beste wijn spijs combinaties maakt?
Simpel: Volg deze 7 stappen en je zit gegarandeerd goed!
Wijn en Spijs experiment
Misschien om te beginnen een klein experiment: Heb je honing in huis? En sinaasappelsap? Neem dan een lepeltje honing. Lekker zoet en zacht, toch? Neem nu een slok sinaasappelsap en daarna weer een lepeltje honing. Smaakt die nu nog hetzelfde?
Niet overtuigd? Neem dan nu nog een slokje sinaasappelsap... Grote kans dat je het zo weer uitspuugt!
Wijn spijs combinaties maken: de Basis
Zo werkt het met wijnen en gerechten samenstellen ook. Al lijkt het moeilijk, iedereen kan het. En het is hartstikke leuk!
De 7 stappen voor het maken van wijn spijs combinaties
Klik en navigeer direct naar de stap van jou keuze.
2. Kies een combinatie: ga je voor balans of contrast?
3. Kies een wijnstijl die past bij de combinatie.
4. Match de intensiteit en structuur van je wijn en het gerecht.
5. Ga op zoek naar de aroma's & smaken van je gerecht, bijvoorbeeld van kruiden en specerijen.
6. Kies een wijn binnen je wijnstijl die ook deze genuanceerde tonen bevat.
Inkoppertje: Na zware wijn geniet je minder van lichte, delicate wijn. Schenk je meerdere wijnen? Serveer eerst mousserende, lichte, frisse en jonge wijnen, daarna volle, rijpe en krachtige wijnen.
Stap 1. Ontdek de Basissmaken
Meestal geen vet, pikant en zout in wijn. Maar wel zuur, zoet en bitter (van de tannine).
- Witte, rosé en mousserende wijnen hebben meer zuren, een zoetje en bijna geen tannine.
- Rode wijnen hebben meer tannine, dus meer bitterheid, wat zuur en bijna geen suiker.
- Zoete wijnen hebben meer zoetheid, wat zuren en bijna geen tannine.
Stap 2. Kies een Combinatie
Kijk naar de basissmaken in je gerecht en kies een wijnstijl die contrasterend of complimenterend werkt. Bijvoorbeeld:
- Een zure wijn, zoals Albariño snijdt heerlijk door een vet gerecht. Zoals een romige kaas als burrata. Het zuurtje helpt ook de smaakpapillen te neutraliseren.
- Een pikant gerecht uit de Aziatische keuken, vraagt om een aromatische wijn met een zoetje zoals een Gewürztraminer of een Riesling Spätlese.
- Een bittere wijn (met veel tannine) past goed bij wat vettere gerechten: mooi rood vlees met een goede Malbec of barbecue vlees (braai) met Pinotage.
Een echt pittig gerecht afblussen met een frisse wijn die hoog in zuren is? Vaak zonde van de wijn, omdat je de delicate fruit smaken wegblaast, en alleen de zuren overhoudt.
Tip: Zuur gerecht? Dan moet de wijn nog zuurder zijn. Anders verbleekt de wijn tot smakeloos.
Contrasterende wijn spijs combinaties
Hier creëer je evenwicht door contrasterende smaken en aroma’s.
Je vindt deze veel terug in de Aziatische keuken, zoals zoet-zuur. Een paar voorbeelden:
- Blauwe kaas met Ruby port
- Varkenskarbonade met Riesling
- Paddenstoelenrisotto met Nebbiolo
- Thaise curry met chili en gember met Gewurztraminer
Harmonieuze wijn spijs combinaties
Met een harmonieuze wijn spijs combinatie creëer je evenwicht door overeenkomende aroma’s te gebruiken.
Een in boter gebakken visje schreeuwt gewoon om een filmende wijn (dat is dat zachtere mondgevoel van vollere wijnen) met veel boteraroma’s door houtrijping.
Klassieke wijn spijs combinaties:
- In boter gebakken kippendijen, of gegrilde kreeft met limoenboter met houtgerijpte Chardonnay.
- In witte en zwarte peper en Shiraz zit beide het sterk aromatische rotundone. Daarom past Shiraz, zowel qua structuur en body als aroma goed bij zwaar gekruid vlees.
- Denk aan de frisse bite van een Sauvignon Blanc bij een scherpe salade van tomaten, olijven, komkommer, feta en ui. De frisse groene aroma’s geven elkaar echt een boost.
Tip: Mousserende, witte en rosé wijnen hebben een hoge zuurgraad. Deze wijnen geven de mooiste contrastrijke combinaties. Rode wijnen geven vaak de beste harmonieuze combinaties.
Stap 3. Kies een Wijnstijl
De ene wijn is de andere niet. Zo hebben witte wijnen als Riesling, Sauvignon Blanc en Gruner Veltliner een hogere zuurgraad dan Chardonnay, Pinot Grigio en Semillon.
Bepaal de wijnstijl met hulp van de afbeelding. De wijnen staan gesorteerd van licht naar vol. De puntjes staan voor de zuurgraad. Vinho Verde is dus een lichte wijn met een hoge zuurgraad.
Bij de rode wijnen staan de puntjes voor tannine, Gamay is dus een lichte wijn, met lage tannines.
Stap 4. Match Intensiteit & Structuur
De juiste wijn komt qua stevigheid overeen met het gerecht. Oudere wijnen, die een rijpingsperiode achter de rug hebben, noem je rijp. Serveer deze bij gerechten die ook ‘rijp’ zijn: Volle en intense smaken, zoals truffel of Parmezaanse kaas.
Denk ook aan de bereidingswijze, een witvis of zalm die langzaam gegaard of gegrild is, heeft een veel vollere, rijpe smaak dan dezelfde vis die gestoomd is.
Lichte wijnen schenk je bij delicate, lichte gerechten, denk aan Chablis (= frisse Chardonnay) met oesters. Als je hier een vollere Chardonnay met houtlagering bij schenkt, of een nog intensere smaak, overstemt die de smaak van de oesters helemaal.
Stap 5 & 6. Match Aroma's en Smaken
Oké, wijn spijs combinaties in de praktijk.
We gaan nu aan de slag met de aroma's en smaken van zowel wijn als gerecht.
Bijvoorbeeld
Confit de canard a la orange met groene kruiden. Een interessant gerecht, met wat vet en zout van de eend, gecombineerd met frisse en groene nuances.
De perfecte wijn spijs combi? Een zuurtje combineert goed met het vette van de eend.
De genuanceerde smaken zijn de sinaasappelschil en de groene kruiden. Kies daarom een off-dry Riesling, wat zuur, toch een licht zoetje + wat groene kruidigheid = 100% genieten.
Diezelfde eend, maar dan met cranberry saus, is fenomenaal met een lichte Pinot Noir. De lichtere en toch volle smaak van de eend vraagt om een licht volle, elegante wijn. De cranberry saus gaat goed samen met het sprankelende rode fruit.
Stap 7. Proef
Proef een klein hapje en wat wijn tegelijkertijd. Zijn de smaken bij elkaar lekker en in balans? Missie geslaagd!
Tip: Zoet gerecht? Dan moet de wijn nog zoeter zijn.
PS. Absoluut foute wijn spijs Combinaties
Weet je nog, die honing en sinaasappelsap? De zoete honing botste met het zure, frisse sinaasappelsap. In dit geval een no-go.
Zijn er nog meer dingen die je beter kunt vermijden? Jazeker... Ik zal er hier nog een paar weggeven:
- Bitter + bitter = niet goed. Bijvoorbeeld: geen spinazie bij zware rode wijn, zoals Malbec. In beide zit namelijk veel tannine, waardoor je een heel naar, wrang mondgevoel krijgt.
- Tannine in wijn botst ook met visolie. Daarom vormt rode wijn vaak geen goede wijn spijs combi met visgerechten.
- En om af te sluiten, serveer bij het dessert geen 'gewone wijn', maar een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele wijn op.
Meer Wijn & Spijs
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm.
En? Is het je gelukt een heerlijke wijn spijs combi te maken? Ik ben benieuwd hoe het gegaan is en wat je er van vond! Laat je het me weten?
Enne... Nog meer wijn spijs tips in dit wijn spijs overzicht. In een oogopslag zien welke wijn het best past, van wijn naar gerecht, en van gerecht naar wijn. Handig!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Wijn Wine Wein
Reactie schrijven
Vincent (woensdag, 08 september 2021 16:20)
Heel nuttig! Bij de meeste boeken, blogs, artikelen over wijn-spijs ontbreekt een echt duidelijke uitleg over de logica achter bepaalde combinaties. Dit wordt vaak maar kort behandeld en vervolgens krijg je een hoop voorbeelden die veronderstellen dat het allemaal heel logisch is. Heel fijn om te lezen waarom nou een bepaalde wijnsoort zou passen bij een gerecht. Zo kun je het veel makkelijk doorvertalen als je meer wijnen leert kennen. Ik heb er veel van geleerd! Bedankt
Robert (dinsdag, 12 december 2023 22:29)
Mooi samengevat
En duidelijk
Annette Van der Kaay. a.kaay@kpnmail.nl (woensdag, 13 december 2023 22:07)
Hallo Kim
Wat een interessante site, heel leerzaam.
Voor kerst ga ik echter een aantal gerechten uit het kookboek La table de Caron maken. Ik weet dus nog niet hoe het e.e.a. smaakt. Kun je advies geven?
1. Roodbaars tartaar (rauw) met sambai-vinagrette
2. Mosselen in safraan kerriesaus met room
Zelf dacht ik bij
3. Kalfstartaar Chablis en Pinot Noir (niet ieder drinkt wit en rood)
4. Bietensalade met burrata Rose of Soave / Pinot Noir
Alvast dank
Annette
Kim - Wijn Wine Wein (zaterdag, 16 december 2023 09:31)
Hoi Annette,
Wat een heerlijk avontuurlijk diner, klinkt goed!
1. De roodbaarstartaar, werk je daar nog met avocado of koriander? Ik nijg bij deze milde, iets zoete vis, citroen en sambal naar een frisse wijn, om op te kunnen tegen de vinaigrette, en voldoende aromatisch. Misschien een Sauvignon Blanc? (Nieuw-Zeelandse stijl - hoge zuren, vollere smaak).
2. Bij de mosselen in safraan kerriesaus met room denk ik dat een Pinot Gris (Alsace stijl, droog maar intens) heel mooi zou passen.
3. Kalfstartaar: Inderdaad niet te zwaar, te veel tannine zou zonde zijn. Je kunt nog een hoop kanten op met dit gerecht, waarmee breng je hem op smaak? Pinot Noir of Chablis zouden beiden wel kunnen passen.
4. Bietensalade met burrata, zacht, zoet, romig en licht aards, lekker! Pinot Noir zou weer kunnen, omdat het toch een lichter gerecht is en past bij de aardsigheid van de bietjes. Maar de burrata is juist heel romig, en geeft een super zacht mondgevoel. Iets te heftig voor de Pinot Noir denk ik. Daarom is een witte wijn, of misschien een rosé denk ik passender. Een Soave zou dan een hele goede keus zijn!
Ga je de gerechten en wijnen van te voren nog testen? Dan zou je kunnen proeven of de wijnen en gerechten elkaar versterken :)
In ieder geval: geniet! Het klinkt als een heel fijn menu, en alvast fijne feestdagen!
Annette (donderdag, 21 december 2023 16:12)
Dank voor het advies! Ik k ga helaas niet van te voren testen. Ik laat je nog weten hoe alles combineert.