De Perfecte Wijn bij Carpaccio: Traditionele en Vernieuwende Pairings
Eén van de meest verkochte voorgerechten in restaurants: Een heerlijke portie Carpaccio!
Of je nu geniet van de klassieke versie met ossenhaas, een variant met truffelmayonaise of een verrassende twist met zalm of biet, de juiste wijn kan je smaakervaring naar een hoger niveau tillen.
Dus: welke wijn drink je bij Carpaccio? Ontdek de lekkerste combinaties van verschillende carpaccio-creaties.
Rood, wit en rosé, traditionele en onconventionele pairings!
El Classico: Wijn en Carpaccio van Rund
DE Italiaanse klassieker: vers gesneden, dunne plakjes ossenhaas, het fijnste stukje vlees van de koe.
Geserveerd met olijfolie, kappertjes, en misschien wat Parmezaanse kaas en basilicum, met optioneel pesto of rucola.
Laten we deze Italiaanse klassieker eens ontleden:
- Carpaccio, de structuur van rundvlees, maar dun gesneden, mals, zonder vet, met een zachte textuur.
- De Parmezaan maakt het gerecht wat vetter, en zouter.
- Net als kappertjes, die ook wat zuur geven.
- Dan een bittertje van de rucola.
- Pesto: pijnboompitten, basilicum, olijfolie: geeft vet, zout en frisheid.
Daarbij past een fijn gestructureerde, niet te zware wijn, met het liefst wat zuren. Ideaal is bijvoorbeeld een Pinot Noir of Valpolicella Classico. Werk je met citroen? Ga dan voor de Valpolicella Classico.
Ben je uitbundiger met de Parmezaanse kaas, of de pesto?
Dan is een Barbera erg lekker! Deze Italiaanse rode wijn staat bekend om zijn levendige zuurgraad en fruitige karakter, een mooie tegenhanger voor de rijke smaken van de pesto en kaas.
Carpaccio is vernoemd naar de schilder Vittore Carpaccio en werd voor het eerst geserveerd in Harry's Bar in Venetië. De bareigenaar Cipriani werd geïnspireerd door het diepe rode en herkenbare geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte.
Welke wijn bij Carpaccio met truffel
Maak je carpaccio met truffelmayonaise?
Dat is een stevige smaakmaker, die extra vetten en aardse tonen mee geeft. Een mooie Sangiovese is licht en elegant, met voldoende body om op te kunnen tegen die volle smaken + hoge zuren, die het vet van de truffelmayonaise lekker doorbreekt.
Tip: een mooie Chianti!
Zelf snijden, langs de slager, of van de supermarkt?
Carpaccio uit de supermarkt is vaak niet van ossenhaas, maar van rosbief of kogelbiefstuk. Dat is iets minder mals.
Witte wijn bij Carpaccio
Aan het begin van het diner wil je misschien toch liever een witte wijn, maar welke dan?
Ga voor een wijn met een fijne structuur:
- Een mousserende wijn als een Franciacorta Satèn is zijdezacht, en reinigt je palet tussen de happen door. Zowel bij klassieke carpaccio als met truffel heerlijk!
- Een knisperende frisse Sauvignon Blanc of Gruner Veltliner. Zéker als je er groene asperges bij serveert!
Rosé wijn bij Carpaccio
Fruitig, en fris tintelend: het beste van twee werelden! Een rosé wijn combineert heerlijk, zeker als je er een flinke salade of balsamico azijn bij serveert. Mooie rosé wijnen bij Carpaccio hebben fristintelende zuren en genoeg body:
- Qua bubbels: keep it Italian style met Franciacorta rosé
- Bandol rosé - een Provence variant met iets meer bite
- Gestructureerde en rijke rosé soorten: Bordeaux rosé, Syrah rosé, Tavel uit de Rhône, of Cerasuolo: een diepgekleurde, droge rosé wijn van Montepulciano.
Rode wijn bij Carpaccio
Nog even een overzichtje:
- Klassieke Carpaccio: Pinot Noir of Valpolicella Classico
- Carpaccio + iets meer citroen: Valpolicella Classico
- Carpaccio met veel Parmezaan of pesto: Barbera
- Carpaccio met truffelmayonaise: Chianti of Sangiovese
Andere soorten Carpaccio
Als het maar dun gesneden is... In principe kun je alles carpaccio noemen. Daarom nog snel een overzichtje van welke wijn goed past bij deze overige Carpaccio gerechten:
Dus, welke wijn bij Carpaccio van...
Hert + Syrah of een Malbec.
Deze wijnen hebben genoeg body en smaakintensiteit om te matchen met de krachtige smaken van het hertenvlees.
Zalm + Riesling.
De frisse zuurgraad en subtiele minerale tonen van een goede riesling kunnen de zachte en vettige textuur van de zalm perfect aanvullen.
Tonijn + Marlborough Sauvignon Blanc
Met zijn levendige zuurgraad en aroma's van citrus en tropisch fruit, is dit een uitstekende keuze bij tonijn carpaccio vanwege de delicate smaken van de vis.
Sint Jacobsvruchten + Chardonnay.
Voor carpaccio van coquilles, met zijn delicate en romige textuur, is een elegante en verfijnde witte wijn een ideale match. Probeer een zachte Chardonnay uit de Bourgogne-streek, zoals een Puligny-Montrachet.
Biet + Pinot Noir of Sauvignon Blanc.
Een beetje aards, heerlijk met een lichte Pinot Noir. Of combineer je de biet met Geitenkaas? Ga dan voor een Sauvignon Blanc.
Tomaat + Provence rosé.
Bij tomaat carpaccio, waarbij de zoete en sappige smaken van tomaat centraal staan, past een lichte en fruitige rosé, zoals een Côtes de Provence, perfect. De verfrissende aroma's van rood fruit en kruiden gaan goed samen met de frisheid van de tomaten.
Meer Wijn & Spijs
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
Allereerst: eet smakelijk!
Zit jij vaker met de vraag 'welke wijn drink je bij...?' Geen nood - raadpleeg dit handige overzicht wijn en spijs, en je hebt snel en gemakkelijk het lekkerste glas wijn voor jullie gerecht.
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven