Voor de Fijnproevers: Welke Wijn bij Zalm?
Zalm is een veelzijdige vis, met een delicate smaak en rijke textuur.
Èn, je kunt zalm op verschillende manieren bereiden, van rauw tot gerookt, gebakken en gegrild.
Elke bereidingswijze heeft zo zijn eigen invloed op de smaak.
Dus welke wijn is lekker bij zalm? Nou, dat hangt er van af...
Daarom: 10x Welke wijn past bij zalm + voorbeelden!
Het kiezen van de juist wijn tilt je gerecht, én de wijn naar een hoger niveau
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Overzicht Wijn bij Zalm
Welke wijn Bij...
Zalm en Asperges
Het witte goud, fluweelzacht in een romige saus. Een boterige Chardonnay is een voor de hand liggende keuze.
Nét iets anders: welke wijn is lekker bij asperges met gerookte zalm?
De rondingen van een zwoele Loire Chenin Blanc passen perfect bij de zachte asperge, en de frisse zuren laten de zalm nog sappiger smaken.
Groene asperges, en geen romige saus? Ga dan voor een frissere Verdejo.
Zalm van de BBQ
Een op hoog vuur gegrilde zalm, op de huid gegaard, waarbij het velletje verandert in een krokante korst. Daarbij smaakt een lichte rode wijn heerlijk:
- Bobal
- Gamay
- Nerello Mascalese
- Pinot Noir
Gebakken zalm
Dit is toch wel een echte zalmklassieker! Zachtroze gebakken of gepocheerde zalm, met aardappeltjes en een romige saus, zoals hollandaise.
Daar past het volle en romige karakter van Chardonnay prachtig bij. Welke je ook kiest: van de volle, houtgerijpte varianten tot de rijke exemplaren uit de Australische zon.
De volle body verrijkt de vlezige structuur van de zalm, en accentueert de fluweelzachte saus.
Niet zo'n Chardonnay liefhebber? Geen paniek: Chenin Blanc, het liefst uit de Loire, is een prima alternatief! Deze wijnen hebben én de rondingen én de zuren. Daarmee complimenteren de zachte structuur van de zalm, en de zuren werken verfrissend als een kneepje citroen.
Gerookte zalm
Bij het rokerige, en zoute van gerookte zalm past een frisse 'groene' witte wijn. Zoals een uitbundige Sauvignon Blanc (Sancerre!) of een heldere, frisse Grüner Veltliner. Die werken als een spritz citroen. Zalig!
Ook heerlijk: Chenin Blanc wijnen uit de Loire, van Vouvray tot Saumur hebben én de zuren, én dat mooie ronde, én een levendige, uitbundige smaak.
Serveer je de gerookte zalm op geroosterd brood of toast? Dan combineren vollere wijnen als Semillon-Sauvignon blends prachtig. Bijvoorbeeld witte Bordeaux.
Is de toast gul beboterd? Dan past zelfs een frisse Bourgogne, zoals Chablis. Mooi rond, én mooi fris.
Roerei met gerookte zalm is weer een ander verhaal, en is met een mousserende wijn fantastisch. Ga voor een Cava of Vonkelwijn (Zuid-Afrika). Zeker in de ochtend, bij de brunch/lunch kan een bubbel vaak wel, waar een normale wijn toch misschien iets te zwaar op de maag valt?
Gravad Lax
Gerookte zalm, maar dan anders. De dille en de mosterddressing vragen om een vollere, aromatische wijn. Zoals een Elzasser droge Muscat, Gewürztraminer of Pinot Gris.
Zalm Lasagna
Met zalm lasagna kun je alle kanten op!
De laagjes pasta, met een romige bechamel of kruidensaus, eventueel wat spinazie en de rijke zalm vragen om een wijn die net zo rijk is als de hoofdingrediënten. Met een volle body en een klein (niet te hoog) zuurtje.
- Arneis
- Falanghina
- Chardonnay
Óf, een smaakvolle rosé!
- Een Blanc de Noir van Pinot Noir
- Cerasuolo d'Abruzzo
- Nero d'Avola Rosato
Gebruik je een tomatensaus? Dan is een lichte rode wijn heerlijk:
- Nerello Mascalese
- Pinot Nero
- Barbera of Monferrato
Zalm Teriyaki
De licht zoete Japanse teriyaki saus is een gamechanger. Het licht stroperige, en de soja en gember vragen om een lichte rode wijn, zonder houtrijping: een verfijnde Duitse Spätburgunder, of mooie Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland of Washington.
Welke wijn bij gerookte zalm en garnalen? Samen in een cocktail, zacht en romig. Heerlijk met Chenin Blanc óf Pinot Gris.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Zalm Wellington
Zalm uit de Oven
In de oven wordt de zalm iets minder vet. Chardonnay is nog steeds een goede keuze, maar kies een niet te volle, uit koelere klimaten en niet te veel houtrijping.
Zalmtartaar
Mijn go-to wijn bij zalmtartaar is Grüner Veltliner. Dat verfrissende, met dat lichte pepertje tilt je tartaar echt naar een hoger niveau.
Zalmtartaar met avocado?
Avocado heeft een hele zachte, bijna romige textuur. Dat verandert de zaak! Daarbij wil je een verfrissende wijn, niet té hoog in zuren, met een volle body. Zoals een Vermentino, Duitse Pinot Gris of Torrontés.
Wijn bij rauwe zalm en sashimi
Heerlijk met een knisperend frisse Grüner Veltliner of Riesling.
Resumé: witte wijn bij Zalm
Over het algemeen passen de volgende witte wijnen goed bij zalm:
- Chardonnay
- Chenin Blanc
- Grüner Veltliner
Omdat het filmende van Chardonnay zo mooi samen gaat met zalm, maar ook met romige sauzen, eieren en boter, is dit ook een mooie combinatie met:
- Zalm met hollandaisesaus
- Zalm met spinazie en een gepocheerd ei
- Zalmsalade
- Zalm in bladerdeeg, eventueel met spinazie en geitenkaas
- Zalmrisotto
Minder romig zalmgerecht, met simpele krieltjes en een salade? Dan past een frisse Chardonnay met geen tot weinig rijping ook prima.
Serveer je de zalm met meer groene kruiden, of met frisse groente? Denk aan:
- (Gebakken) zalmfilet met dille
- Zalm met venkel of venkelsalade
Dan combineer ik hem liever met een verfrissende witte wijn met een groene toets, zoals Vermentino of Verdicchio.
Bij gerookte zalm is Chenin Blanc vaak een meesterlijke combi, en bij rauwe zalm Grüner Veltliner.
Resumé: rode wijn bij Zalm
Zalm is een vlezige vis, en daarom passen lichte rode wijnen er ook vaak heerlijk bij.
Zeker als je zalmgerecht minder romig is, en je met extra smaaklagen werkt, zoals het rokerige van een barbecue!
Denk aan wijnen van druiven als:
- Pinot Noir
- Nerello Mascalese
- Gamay
Meer Wijn Spijs
Geschreven door Kim. Wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. En oprichter van Wijn Wine Wein!
Het maken van wijn spijs combinaties is een avontuur op zich, dus experimenteer, geniet en ontdek je eigen perfecte combinaties. En, laat me vooral weten wat je van de wijn zalm combinatie vond!
Zelf aan de slag met wijn spijs? Dan heb ik nog meer leesvoer voor je:
- Overzicht Wijn en Spijs. 125 x antwoord op de vraag: Welke wijn bij...
- Zelf wijn spijs combineren in 7 stappen
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven