Welke wijn bij mosselen? 9 x de Lekkerste Tips
Hier in Nederland zijn we gezegend met een overvloed aan heerlijke verse Zeeuwse mosselen van topkwaliteit, om het hele jaar door van te smullen (behalve misschien in de lente). Wanneer je die mosselen combineert met de juiste wijn, heb je magie op je bord.
DE klassieke combi met zo'n pannetje gekookte mosselen, met knoflook, ui, wortel en een flinke scheut wijn is een Muscadet Sevre et Maine. Maar, er is meer dan de muscadet-mosselcombinatie. Alles valt of staat met de bereidingswijze van de mosselen.
Daarom: 9 x de lekkerste tips voor magie op je bord! (en in je glas).
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
1. Welke wijn bij... Mosselen op z'n Frans
We starten met de Franse klassieker, Moules Marinière: zo'n pruttelend mosselpannetje met knoflook en peterselie, op z'n lekkerst met een Muscadet Sevre et Maine. Deze droge witte wijn met z'n ziltige smaak gaat goed samen met de smaak van de mosselen.
Hetzelfde mossel pannetje, met knoflook EN room, is pas compleet met diezelfde Muscadet Sevre et Maine, met 'Sur Lie' rijping, voor dat extra laagje romigheid.
Zalig!
Wil je lekker lokaal blijven? Serveer je Zeeuwse mosselen dan met een Pinot Blanc van wijngaard De Kleine Schorre in Zeeland. Hun wijngaard is één van de grootste van Nederland.
2. Welke wijn bij gerookte mosselen (van de BBQ)
Zomers weer, warme dagen en lange avonden. Perfect voor de barbecue! Laatst kwamen wij een wel heel leuk recept tegen, die we meteen hebben geprobeerd: gerookte mosselen op hooi, dennen en Provençaalse kruiden van de barbecue. Succes gegarandeerd :)
Recept
- Spoel de mosselen goed schoon en laat ze uitlekken tot ze droog zijn.
- Steek de barbecue aan.
- Plaats een rooster met een paar handen hooi, een mooie laag droge dennennaalden en takken rozemarijn.
- Leg de mosselen hier bovenop.
- Bedek de mosselen weer met wat hooi, rozemarijn en dennennaalden.
Nog lekkerder met een gestructureerd glas wijn, ik denk dan aan een Pouilly-Fumé, een Sauvignon Blanc uit de Loire, bekend van zijn rokerige tonen, een Grauburgunder, of een mooie Riesling uit de Elzas.
Wij dronken er een Lemberg Lady bij, een vondst uit Zuid-Afrika: een expressieve wijn gemaakt van de Hongaarse druif Hárslevelü, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.
'I love to cook with wine... sometimes I even add it to the food...'
De wijn die je gebruikt bij het bereiden van je mosselen, drink je er natuurlijk ook bij :)
3. Welke wijn bij gebakken mosselen
Mosselen als tapa
Gekookte mosselen, zonder schelp gebakken met ui, knoflook, peterselie en peper. Voor wat frisheid wat tomaat, een kneep vers citroensap- en rasp toevoegen.
Zalig met een stokbroodje en een pittige wijn als Riesling uit de Elzas.
Gebakken mosselen met kerrie
Ook lekker! En weer eens wat anders. Denk Oosters zoet, zuur en pittig met kokos santen en koriander, maar maak er geen soep van.
Drink 'm met een Pinot Gris of Gewurztraminer: een echte smaakexplosie.
Mosselen nemen de smaak van de andere ingrediënten op. Serveer je er saus, of stoom, bak of kook je ze met andere smaakmakers? Die beïnvloeden de keuze van de beste wijn :)
4. Welke wijn bij gegratineerde mosselen
Recept: Gegratineerde mosselen met knoflook en peterselie
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de mosselen met de deksel op de pan, in ongeveer 4 minuten gaar. De mosselen zijn goed als alle schelpen openstaan.
- Giet ze vervolgens af in een zeef.
- Hak de knoflook en peterselie fijn. Meng op gevoel met de olijfolie, het paneermeel en peper en zout. Het mengsel moet niet te nat, maar ook zeker niet te droog zijn.
- Maak de mosselen open en gooi de bovenkanten van alle schelpen weg.
- Leg de mosselen in een ovenschaal en verdeel het brood-kruidenmengsel over elke schelp.
- Zet de ovenschaal ongeveer 8 minuten in de oven op 200 graden.
Let op: de grootte van de schelpen varieert, houd de mosselen daarom goed in de gaten. Serveer de hete mosselen direct met partjes citroen. En welke wijn drink je hierbij? Een Verdejo uit Rueda!
Gratineer je de mosselen met kaas? Kaas is een game changer. Serveer hier gerust een stevigere witte wijn bij, een Spaanse Albarino of Elzasser Pinot Blanc.
Tip: gegratineerde mosselen met kaas. Voeg wat oude kaas en roomboter toe, en je hebt een heerlijk borrelhapje!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
5. Welke wijn bij gestoofde mosselen
Gestoomde mosselgerechten: hierbij stoom je de mosselen in een saus, en serveer je ze met pasta of rijst.
Mosselen met tomaat en Chorizo
Geïnspireerd door de Portugese keuken! Vaak geserveerd met pasta, gedrenkt in zoete tomatensaus met de hitte van chili en de rijkdom van chorizo.
Verrukkelijk met Vinho Verde. Ga je voor gedurfd? Bereid de chorizo mosselen dan in een rode Tempranillo wijn, en serveer hem erbij.
Mosselen in pikante tomatensaus
Mosselen in een pikante tomatensaus met veel knoflook, basilicum en pepers. Laat de saus een kwartier pruttelen, en stoom daarna de mosselen er in gaar. Pittig, licht pikant en ergens ook fris.
Geweldig met een stevige rosé of een lichte rode wijn als Gamay.
6. Welke wijn bij Vlaamse mosselen
Vlaamse mosselen? Ja, dat is dat zelfde pannetje: met een flinke portie Vlaamse friet, saus en brood.
Daarbij past een frisse wijn zoals Vinho Verde, een strakkere wijn met kruidige tonen als Vermentino, of een mediterrane, droge rosé: Provence rosé anyone?
Is je begeleidende saus wat vettig?
Denk dan aan een hout gerijpte Chardonnay.
7. Welke wijn bij Thaise mosselen
Mosselen op Thaise wijze: romig door de kokosmelk, fris door de limoen en citroengras, pittig van de curry en een tikkeltje zoet: een heerlijke curry.
Waanzinnig lekker met fruitige rosé en Gewürztraminer. Beide vanwege dat zoetje, of een fruitige Pinot Grigio.
8. Welke wijn bij Italiaanse pasta mosselen
Waan je aan de kust in de Italiaanse Riviera. Pasta Vongole, maar dan met mosselen! Heel snel én heel erg lekker.
Koop voor twee personen een kilo mosselen, kook de spaghetti en fruit in drie eetlepels olijfolie (extra vierge) twee tenen knoflook, een sjalot en een chilipeper.
Bak de mosselen open, samen met een half glas witte wijn. Doe de pasta erbij als de pasta nog net niet gaar is om te eten.
Garneer met verse fijngehakte peterselie, en top af met een heerlijk oude Pecorino en wat olijfolie.
En welke wijn is er lekker bij pasta met mosselen? Een fijne Falanghina of Fiano :) Genieten geblazen.
Tip: Haal 2/3 van de mosselen uit hun schelp. Dit eet een stuk fijner en de mooie schelpen liggen evengoed in de heerlijke pasta.
9. Welke rode wijn bij mosselen?
Met mosselen in bouillon, stoofpot, soep of pasta kun je NOG creatiever worden met je wijnkeuzes, zoals een lichte en fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais.
We hebben de mosselen met chorizo en pikante mosselen al voorbij zien komen, met Gamay of Tempranillo. Mosselen in rode wijn saus is ook echt genieten, en een gerecht op zichzelf.
Mosselen in een rode wijnsaus
Klaar in 30 minuten: Alles wat je nodig hebt is ui, knoflook, tomaten, verse peterselie, rozemarijn en rode wijn. Serveer met wat knapperig brood om door je saus te dippen.
Wijntip: Als je een rode wijn verwerkt in je bouillon of saus, vermijd dan de wijnen met veel tannine. Ga voor een Pinot Noir of Spatburgunder, Barbera, Grenache, Gamay of Cabernet Franc - zonder houtrijping.
Voor jou geselecteerd
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
Allereerst: eet smakelijk! Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met de vraag: Welke wijn drinken we bij mosselen?
Zit jij vaker met de vraag 'welke wijn drink je bij...?' Geen nood - raadpleeg dit handige overzicht wijn en spijs, en je hebt snel en gemakkelijk het lekkerste glas wijn voor jullie gerecht.
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Leonhard Oudshoorn (donderdag, 07 november 2024 15:34)
Beste Kim,
Wat een leuk initiatief. Ik ben benieuwd wat je weet toe te voegen aan alle sites die wijn - spijs combinaties
suggeren! 'k Ga je volgen.