Welke wijn bij asperges?

Hoe kies je de beste wijn bij asperges?

Welke wijn bij asperges overzicht

Bestaat er zoiets als een echte aspergewijn? Nou, nee. Dat was vast niet het antwoord waar je naar op zoek was, maar wacht: het gaat erom wat je met die asperge doet. Ga je voor de klassieker met ham en ei, of serveer je er zalm, of lamsvlees bij?

 

Soms is een rode wijn juist een uitkomst!

 

Dus, welke wijn drink je bij asperges? Hieronder een overzicht van verschillende witte en groene asperge gerechten, en de wijnen die daar lekker bij zijn. 

 

Staat jullie gerecht er niet tussen? Laat hem achter in de comments en ik voeg hem toe ;) Eet smakelijk!


De klassieke wijn bij witte asperges met boter, ham en ei is Pinot Blanc uit de Elzas. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Welke wijn bij witte asperges

Welke wijn bij witte asperges

Het witte goud: romig, minder grassig, zachter en ronder dan de groene. Witte asperges hebben van nature een lichte zoetstof - die goed samen gaat met wijnen met een licht zoetje. 

 

De zachtere smaak van asperge gerechten, vaak met romige saus, gaat goed samen met:

  • Pinot Blanc uit de Elzas
  • Een droge Weissburgunder (Duitse Pinot Blanc)
  • Een net niet droge witte wijn, zoals een Duitse Riesling, een Spatlese uit Nahe.
  • Houtgerijpte, Australische Semillon

Een paar voorbeelden:

Welke wijn bij:

Asperges met ham en ei?

De Nederlandse lenteklassieker: Asperges met ham, ei en hollandaisesaus of botersaus. Dit romige gerecht vraagt om een vollere, zachtere wijn - één zonder houtrijping, met volle aroma's, een licht zoetje en toch voldoende zuren. Mijn absolute nummer 1 is de Weissburgunder. Pinot Blanc, en niet houtgerijpte Chardonnay zijn ook goede kandidaten. 

Gegratineerde asperges?

Bij gegratineerde asperges uit de oven past een iets stevigere witte wijn met hout, zoals een Chardonnay of Semillon. Een vollere Vermentino is ook lekker. 

Asperges met zalm?

Zalm is een vlezige vis, en past zowel bij vollere zwoele witte wijnen als bij rode wijnen. Chardonnay is bij asperges een voor de hand liggende keuze. Liever wat frisser? Kies dan voor een Verdejo uit Rueda. 

  • Asperges met (gepocheerde) zalm en hollandaisesaus: Chardonnay, zowel de frissere als volle zwoelere varianten. 

Asperges met gerookte zalm?

  • Chenin Blanc uit de Loire, bijvoorbeeld Vouvray, is een meesterlijke combi met het machtige van de gerookte zalm. De zwoele rondheid past perfect bij de zachte asperge, en de frisse zuren van deze wijnen laten de zalm nog sappiger smaken. 
  • Serveer je de zalm op geroosterd brood? Dan is een op hout gerijpte Semillon-Sauvignon Blanc blend ook prachtig. 

Aspergesoep?

Bij een heldere aspergesoep ga je voor een frissere witte wijn, zoals een Verdicchio. De smaak van romige aspergesoep, zoals Limburgse gebonden aspergesoep, eventueel met kip - wordt mooi aangevuld door een Chardonnay of Pinot Blanc. 

Asperges a la flamande?

Asperges op z'n Vlaams! Lekker bij de iets frissere, en toch volle Weissburgunder, of een Pinot Bianco uit de Alto Adige. Een Pinot Gris, of Grauburgunder - de grijze variant van Pinot Blanc - combineert ook goed. 

Asperges met garnalen?

Simpel: Weissburgunder. De Duitse Pinot Blanc is net iets frisser dan zijn Franse neefje, en iets voller dan zijn Italiaanse counterparts. Deze milde en elegante, zachte wijn is de ideale begeleider. 

Lamsfilet met witte asperges?

Voor liefhebbers van lamsvlees en witte asperges. Een bordje lekkere sappige lamskoteletjes met asperges, gebakken aardappeltjes en een zalige dragonsaus - Een delicatesse die vraagt om een verfijndere witte wijn met al wat jaren houtrijping. Ga voor:

  • Een witte Bordeaux met houtrijping
  • Een Ramato
  • Of een lichte Pinot Noir

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Welke wijn bij groene asperges

Welke wijn bij groene asperges

Groene asperges hebben zo'n heldere speciale smaak, dat een paar stukjes groene asperge je gerecht al overnemen. Ze zijn heerlijk met groenkruidige witte wijnen met een frisse zuurgraad. 

 

Deze wijnen maken een lekkere combinatie:

  • Sauvignon Blanc uit de Loire (Sancerre ,  Pouilly-Fumé of Touraine)
  • Jonge, niet-houtgerijpte Sauvignon Blancs uit de Bordeaux
  • Sauvignon Blanc uit Chili
  • Gruner Veltliner uit Oostenrijk
  • Vermentino uit Italië 
  • Australische Semillon

Een paar voorbeelden:

Welke wijn bij groene asperges met gerookte zalm?

Citrusachtige wijnen met veel zuren combineren als een kneepje citroen. Een Sauvignon Blanc uit Frankrijk of Nieuw-Zeeland of een Oostenrijkse Gruner Veltliner. 

Welke wijn bij groene (of paarse) aspergesalade met geitenkaas?

Hierbij zijn Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc (Touraine) echt heel erg lekker. De iets vegetale en bittere smaken van de asperges passen goed bij het licht peperige karakter van Gruner Veltliner, en het pittige van Touraine. 

Welke wijn bij risotto met asperges?

Oostenrijkse Grüner Veltliner, breekt met zijn zuren en kruidigheid heerlijk door de romige risotto. Maak je het helemaal af met champignons of coquilles? Ga bij de champignons voor een net niet droge Riesling en bij de coquilles voor een witte Bourgogne. 


Wist je dat er 3 soorten asperges zijn? Wit, groen en paars. De paarse zijn heerlijk in salades!


Welke rode wijn bij asperges?

Rode wijn bij asperges

Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een rode wijn.

  • Een Beaujolais
  • Gamay
  • Pinot Noir of Spatburgunder
  • Nerello Mascalese
  • Een jonge, lichtgekoelde Valpolicella, of een niet houtgerijpte Cabernet Franc kunnen ook best goede begeleiders zijn... vooral bij een flink gekruid bordje. 

 Een paar voorbeelden:

Welke wijn bij:

Gegrilde groene asperges met kalfswang?

Gegrilde groene asperges, met kalfswang vraagt om een lichte rode wijn, met genoeg bite om het kalfsvlees aan te kunnen - maar zonder stevige tannines die de asperges wegvagen. Een jonge Pinot Noir of Cabernet Franc is de oplossing. 

Lamsfilet met asperges

Normaal is lamsvlees erg lekker met stevigere rode wijnen, maar vermijd voor de beste lamsfilet met asperge combi stevigere tannines. Ga voor een Gamay, Pinot Noir of Spatburgunder, Nerello Mascalese of Schiava. 


Tip: bij gegrilde groene asperges in parmaham of bacon zijn wat funky wijnen als Nerello Mascalese en Duitse Pinot Noir een uitkomst. 


Ook Interessant

Overzicht wijn en spijs: 125 x welke wijn bij...
Kaas en Wijn 6 tips
Zelf wijn spijs combinaties maken in 7 stappen

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.

 

Allereerst: eet smakelijk! 

 

Zit jij vaker met de vraag 'welke wijn drink je bij...?' Geen nood - raadpleeg dit handige overzicht wijn en spijs, en je hebt snel en gemakkelijk het lekkerste glas wijn voor jullie gerecht. 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel proef en leesplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.