Salud! Wat is Sherry? 7x Vraag en Antwoord

Sherry Wijn 101: 7x Dit moet je Weten

Wat is Sherry? Infographic

''Sherry is dood. Sherry is 'The Next Big Thing!' Nee, sherry is een oudbollig oude wijven drankje.''

 

OK. Ik ga je iets schokkends vertellen. Ik ben gek op sherry. En ik ben niet alleen, het internet staat vol enthousiaste artikelen van sommeliers die ons vertellen dat sherry nu écht een comeback gaat hebben. 

 

Maar: wanneer komt die comeback? Het lijk wel of dat enthousiasme nog niet iedereen heeft weten te bereiken. Hoe kan dat? 

 

Misschien zijn sherry wijnen niet voor iedereen, OF misschien zijn ze wel zo uniek, dat ze een beetje onbegrepen zijn. 

 

Daarom: wat is Sherry?

 

Lees alles over deze Spaanse drank en geef 'm een kans. Ik ben heel benieuwd wat je er van vind!


Sherry wijn is niet zoet, sterker nog, de meeste - en beste - zijn droog. 



--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

1. Wat is Sherry?

Sherry smaakprofiel

Love it or hate it: Sherry is fascinerend. Net als Port is het een versterkte wijn, wat betekent dat Sherry het leven begint als wijn totdat iemand er opeens een flinke portie alcohol aan toevoegt.

 

Dat verhoogt niet alleen het alcoholpercentage, het doodt ook alle resterende gistcellen en stopt de fermentatie. Maar voor sherry is dat nog maar het begin...

 

Wat sherry echt definieert is de rijpingsmethode. Het Solera systeem: wetenschap en magie komen hierin samen. Een rij gestapelde vaten met 3 tot 9 stappen (criadera's). Nieuwe wijn gaat in de bovenste criadera, en de onderste vaten worden steeds gevuld met een beetje wijn uit het bovenliggende vat. Het resultaat? Een mix van jongere en oudere wijnen. 

 

Nu komt het ingewikkelde: sommige sherry's oxideren in de vaten - wat betekent dat ze tijdens de rijping aan zuurstof worden blootgesteld - wat de smaak beïnvloedt - en sommige niet.

 

Van nature groeit er een laag gist, 'flor', in de vaten. Die laag gist zorgt ervoor dat ze NIET oxideren. En soms verdwijnt die flor, per ongeluk, of expres (zie hieronder). Dan vindt er toch oxidatie plaats, en ontstaan er donkerdere en rijpere smaken... Wat ze trouwens zo geweldig maakt voor wijn spijs combinaties!


Keldermeesters kunstwerkje: Sherry wordt gemaakt in de kelder, niet in de wijngaard...


2. Hoe wordt Sherry Gemaakt?

Hoe wordt Sherry gemaakt?

Stap 1. De Druiven

De droge wijnen worden gemaakt van de Palomino Fino druif, en de dessertsherry's van Pedro Ximénez en Moscatel.

 

Die laatste 2 worden enkele uren tot dagen in de zon gelegd om te drogen, zodat ze hun vocht verliezen en zoeter zijn. 

 

Sinds 2021 mogen er ook enkele historische lokale druivenrassen gebruikt worden: Mantúo Castellano, Mantúo de Pilas, Vejeriego, Perruno, Cañocazo en Beba.

 

Stap 2. Fermentatie, Versterking en Classificatie

De druiven fermenteren tot wijn, de keldermeester proeft en classificeert de wijnen, en versterkt ze dan met een neutrale alcoholoplossing, vaak van de Airen druif.

  • Fino en Manzanilla: De meest delicate wijnen worden versterkt tot 15-15.4%. De wijnen rijpen daarna op natuurlijke manier verder, waarbij er een laag flor ontstaat.
  • Oloroso: De iets rauwere basiswijnen worden versterkt tot 17-18%. Bij zoveel alcohol ontstaat er geen flor.

 

Flor in Solera systeem sherry

Stap 3. Ouder worden in een Solera

De keldermeester proeft en blend de wijnen in het Solerasysteem. De jongere wijnen vervangen steeds een deel van de oudere wijnen in de eikenhouten vaten. Die worden niet tot de top gevuld, zodat de flor laag kan ontstaan.

 

Maar: die flor laag kan afsterven. Wijnen die als Manzanilla of Fino zijn begonnen, kunnen verschuiven naar oxidatieve rijping. Soms gebeurd dat zomaar, al weet niemand zeker waarom (Palo Cortado) of expres (Amontillado), dan voegt de wijnmaker nog wat alcohol toe. 

 

De Sherry wijnen rijpen minstens 3 jaar, maar de betere tot wel 50(!) jaar. Zo heb je de VOS en VORS wijnen, die minimaal 20 en 30 jaar moeten rijpen. 

 

Als finishing touch kan de wijnmaker weer opnieuw proeven en blenden, om vervolgens zijn wijnen perfect te bottelen en te verkopen. 


Zoveel kleuren Sherry, van bleekgeel tot diepdonker bruin... allemaal afkomstig van 3 witte(!) druiven: Palomino Fino, Moscatel en Pedro Ximenez


3. Welke soorten Sherry zijn er?

Sherry soorten infographic

Hoe smaakt Sherry? Dat ligt aan de soort! Er zijn 10 soorten, van kurkdroog tot zeer zoet: 

  • Fino - bleekgoud, met aroma's van amandelen en vers brooddeeg.
  • Manzanilla - strogeel, geurend naar amandelen, vers deeg en kamille.
  • Amontillado - amberkleurig, aroma's van noten, kruiden en hout.
  • Oloroso - Diepere amber kleur, warme aroma's van gebrande noten, kruiden en leer.
  • Palo Cortado - Kastanjebruin met dezelfde tonen als Oloroso en Amontillado, plus wat sinaasappel en zuivel. 
  • Pale Cream - Strogeel, geurend naar bakkerij en hazelnoten. 
  • Medium - Kastanjebruin met aroma's van vers gebakken appeltaart. 
  • Cream - Kastanjebruin, geurend naar karamel en gedroogd fruit. 
  • Moscatel - Kastanjebruin met gekonfijt citroen, sinaasappelbloesem en jasmijn. 
  • Pedro Ximenez - Ebbenhout van kleur, met rozijnen, vijgen, dadels en honing. 

Oloroso = geurig in het Spaans


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

4. Waar komt Sherry vandaan?

Waar komt Sherry vandaan kaart

Net als Champagne kan Sherry maar in een klein hoekje van de wereld worden gemaakt. In de 'Sherry driehoek' van Jerez de la Frontera,  Sanlucar de Barrameda en Puerto de Santa María in Andalusië, Zuid-Spanje.

 

Maar de Spaanse regering heeft vóór de oprichting van de 'El Consejo Regulador de Vinos de Jerez y Manzanilla' in 1935, niets gedaan om de naam Sherry wereldwijd te beschermen. Dat had tot gevolg dat er veel goedkope imitaties op de markt kwamen...

 

PS. Deze regio is echt ge-wel-dig om een keer te bezoeken. Lees hier alles over onze wijnreis naar het Sherry gebied. (Upcoming). 


Zwaar ondergewaardeerd koopje: Er is geen andere wijn ter wereld, met dezelfde leeftijd en complexiteit als Sherry, voor deze bodemprijzen.


5. Hoe drink je Sherry?

Hoe drink je sherry? hoeveel sherry in een glas, serveertemperatuur en glaswerk

Hoeveel sherry in een glas?

Helaas, Sherry = versterkte wijn, dus je hoort er minder van te drinken!

 

Sherry varieert van 15% tot 20%+. Eén portie is ongeveer de helft van een normaal glas wijn, maar de krachtige smaak maakt dat meer dan goed. 

 

Zwaardere rode wijnen, zoals Argentijnse Malbec en Cabernet, hebben een alcoholpercentage van 15-16%+, dus je hoeft je niet meteen zorgen te maken. 

 

En... Uit welk glas drinken we? 

Die kleine glaasjes, die kunnen wel het raam uit. Een wit wijn glas, het liefst met een mooie bolling waardoor de wijn een mooi groot oppervlakte heeft, is ideaal. 

 

Serveertemperatuur

De Manzanilla en Fino wijnen serveer je gekoeld, op zo'n 6-8˚C.

De andere sherry's serveer je licht gekoeld, op zo'n 10-12˚C. 


In Spanje heeft sherry wijn de sterrenstatus van fijne whisky.


6. Sherry bewaren

Ruikt het naar azijn? Da's niet goed. Verder kun je sherry vrij lang bewaren, ook als de fles al open is. Een gesloten fles bewaar je makkelijk een paar jaar, ook daarna is de wijn nog lang drinkbaar - maar gaat de kwaliteit misschien naar beneden. Een VOS of VORS kun je eigenlijk voor onbepaalde tijd bewaren. 

 

Een geopende fles bewaar je rechtop in de koelkast, dan kan hij nog weken mee. 

  • Manzanilla & Fino: 1 week
  • De andere droge sherry's: zo'n 3-4 weken
  • Moscatel en PX blijven na opening nog rustig 2 maanden top

VOS & VORS: Latijnse afkortingen voor Vinum Optimum Signatum (de onofficiële Engelse bijnaam Very Old Sherry is makkelijker) en Vinum Optimum Rare Signatum (Very Old Rare Sherry).


7. Snel Sherry Wijn & Spijs Overzicht

Snel Sherry wijn spijs overzicht

De complexe geuren en smaken van Sherry maken het een spannende wijn om te combineren met gerechten. 

 

Je kunt helemaal los met alles wat krachtig van smaak is, of een bijzondere smaak heeft, zoals asperges en artisjok. Knoflook, en gerookte en gepekelde vis en ham... Jahaa Iberico hammetjes - vers van het mes - ideaal. 

 

Sowieso zijn deze wijnen perfect bij een tapasplank: een koel glas Manzanilla of Fino is fenomenaal bij:

  • Oesters
  • Olijven
  • Geroosterd brood met aioli
  • Gazpacho
  • Gegrilde asperges
  • Tortilla
  • Pan con tomate
  • Gamba's met veeeeel knoflook. 
  • En, ze zijn ook prima opgewassen tegen fritto misto en boquerones.

Zie je je plank al voor je? 

 

De rijkere Palo Cortado en Amontillado deinzen niet terug voor:

  • Paddenstoelen
  • Langzaam gegaard vlees
  • Zoete aardappel.

En doe er nog maar een schepje bovenop bij Oloroso: met gekarameliseerde uien, pepers en chorizo. 

 

En bij de kaasmogelijkheden begin ik echt te kwijlen... Daar zal ik jullie hier niet mee lastig vallen. Check de Sherry soorten pagina voor meer wijn spijs tips!


Voor jou geselecteerd

Wat is Oranje wijn?
Wijnweetjes: de 38 bekendste wijnaroma's
Wat is Port?

Kim Modder wijnschrijven en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En af en toe wijnschrijver :) 

 

Dus, ga jij sherry wijn een kans geven? Of gewoon een keer proeven? Ik ben benieuwd wat je er van vind, laat je het me weten in de comments? Zelf vind ik de Amontillado, Palo Cortado en Cream Sherry echt heel erg lekker...

 

Lees ook: 10 soorten Sherry van droog naar zoet.

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

Wijn Wine Wein        

LinkedIn logo

--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    J. Van der Avort (woensdag, 05 oktober 2022 21:19)

    Wat een leuk en leesbaar verhaal over een prachtige, maar bijna vergeten wijn. Heb tot enkele jaren geleden met de Sherry van Lustau mogen werken, fantastisch en van zéér hoogstaande kwaliteit. De PX en Cream waren toch wel de meest verkochte smaken, zeker als afsluiter op een wijnproeverij voor consumenten.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.