Alles over Müller-Thurgau Wijn en Druif
Ongecompliceerd? Saai? Of... Fijntjes en fenomenaal? Er zijn nogal wat meningen over Müller-Thurgau wijnen, en lang niet allemaal even positief. Toch is die reputatie niet helemaal fair: er zijn geweldige exemplaren. Echt.
Wat is Müller-Thurgau?
Een witte wijndruif, die enthousiast groeit. Klinkt positief, maar: hoe meer druiven aan de wijnstok, hoe saaier de smaak.
Als de wijnmaker Müller-Thurgau kweekt met hoge opbrengsten, en op lage hoogte, wordt de wijn net zo vlak als zijn wijngaarden.
En die geweldige exemplaren dan? Nou, die vind je bij wijnmakers die de opbrengsten laag houden - en vaak op grote hoogte. Hoe hoger de wijngaard, hoe meer karakter de Müller-Thurgau ontwikkelt.
Zo. Nu de ellende uitgesproken is: goede wijnmakers - en die zijn er genoeg! - maken hele fijne Müller-Thurgau's met dezelfde complexiteit als... fijne Riesling. Zo vind je heerlijke exemplaren in de Alto-Adige, Italië.
Daarom, alles over deze wijndruif, van geur en smaak tot wijn en spijs!
De druif is vernoemd naar Hermann Müller, een professor uit Thurgau, Zwitserland. Hij kruiste Riesling en Madeleine Royale, en creëerde daarmee de Müller-Thurgau.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Müller-Thurgau Smaak en Geur
Müller-Thurgau is een lichte, verfrissende witte wijn met bloemige en fruitige tonen. Door z'n medium zuurgraad, en lagere alcohol is dit een uitstekende zomerwijn.
De wijn is vaak lichtbleekgeel tot strogeel in z'n latere jaren. Soms zelfs met een licht roze hint.
Bij het ruiken komen aroma's van citrus, groene appel en honing je tegemoet. Deze geuren zullen meer uitgesproken worden naarmate de wijn zich opent. Herken aroma's van:
- Groene appel
- Peren
- Citrus
- Honing
- Kamperfoelie
- Perzik
- Nootmuskaat
Verschillende regio's, verschillende stijlen: Duitse Muller Thurgau-wijnen zijn meestal fruitiger, terwijl hun Oostenrijkse tegenhangers vaak bloemig zijn. Italiaanse Muller Thurgau-wijnen zijn meestal lichter, en delicaat.
Lange tijd werd gedacht dat Muller-Thurgau een kruising tussen Riesling en Silvaner was. Vandaar de naam Rivaner, als samenvoeging van de twee. Recent DNA onderzoek toonde anders aan.
Waar komt Müller-Thurgau vandaan?
De druif werd in 1882 gekruist door Dr. Hermann Muller. Hij probeerde een ziekteresistente druif te creëren, die het goed zou doen in het koudere klimaat. De druif moest vroeg rijpen, en hoge opbrengsten leveren.
De druif is vernoemd naar Dr. Muller en de regio waar hij is ontstaan: Thurgau, Zwitserland.
In Zwitserland zelf is de druif nooit heel populair geworden. Het beslaat slechts +/- 3% van het totale wijnbouwareaal van het land. In Duitsland is hij wel populair, daar is het de op één na meest aangeplante witte druivensoort. Je vindt hem in bijna alle Duitse wijngebieden.
Verder vind je hem veel in Italië - hier komen hele elegante exemplaren vandaan - en in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland.
Wat waarschijnlijk niet helpt bij z'n reputatie: Muller-Thurgau is één van de hoofdingrediënten van Liebfraumilch...
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Müller-Thurgau Wijn & Spijs
Wat eet je bij Müller-Thurgau? Natuurlijk is deze wijn lekker als zomerse sipper, maar hij kan ook je diner naar een hoger niveau tillen. Denk aan gerechten als:
- Flespompoen
- Groene asperge
- Montasio kazen
- Pasta funghi en carbonara
- Ravioli met spinazie en ricotta
- Uientaart
- Venkelsalade
- Venkelstamppot met nootmuskaat, crème fraîche en zalm.
- Witvis met dille
Dus de volgende keer dat je in de winkel bent, pak dan zeker een fles en probeer hem eens.
Wist je dat moederdruif Madeleine Royal eigenlijk alleen gekweekt wordt als tafeldruif?
Fan van Müller-Thurgau?
Ook interessant:
Wist je dat Müller-Thurgau ook in Nederland verbouwd wordt (1% van wereldwijde aanplant)? Proef hem eens bij een Nederlandse wijngaard, zoals de Apostelhoeve!
Kende jij deze wijndruif al? En eerlijk: wat vind/vond jij dan van deze wijnen?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven