Van kurkdroog tot zwoel zoet, met of zonder bubbels: Chenin Blanc kan het allemaal. Hij komt overal ter wereld voor - al is hij nergens zo populair als in Zuid-Afrika.
Wat is Chenin Blanc? Wijn Guide
Een veelvoorkomende witte druif (35.000 hectare wereldwijd) die enorm diverse expressieve wijnen geeft. Je raakt niet snel uitgekeken op deze kameleon onder de witte druiven!
Chenin Blanc wijnen zijn er in verschillende stijlen, van slurp variant tot gastronomie klasse. Ze zijn fris, met net dat extra stukje rijpheid. De intense aroma's, het zuurtje en het speelse fruit maken het een fantastische eet-wijn, met oneindige mogelijkheden bij het diner.
Kortom: er is een Chenin Blanc voor iedere gelegenheid. Of je nu beginnende wijnliefhebber bent, of doorgewinterde wijnfan, de Chenin Blanc druif blijft verrassen.
Daarom, alles over Chenin Blanc: van smaak tot wijn en spijs!
Chenin Blanc = Steen in Zuid-Afrika, en Pineau de la Loire in Frankrijk.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Chenin Blanc Smaak en Geur
Deze veelzijdige druif geeft een range aan smaken. Afhankelijk van waar hij groeit en wat de wijnmaker er mee doet - want Chenin Blanc is een echte 'terroir' vertaler - net zoals Riesling.
Chenin Blanc is een beetje een zuurpruim, maar wel met zachtaardige trekjes. De hoge zuurgraad, in evenwicht gebracht door het expressieve fruit maakt het een frisse, elegante dorstlesser.
Kenmerkende aroma's zijn groene appel, peer en bloemetjes. Je kunt Chenin Blanc indelen in 4 smaakstijlen:
- Expressief mousserend
- Soepel, droog en fris
- Vol, rijk en halfzoet
- Zwoelzoet
De hoge zuurgraad betekent ook dat je deze wijnen lang kunt bewaren. Echt lang - tientallen jaren is geen probleem.
4x Chenin Blanc stijlen
1. Soepel, fris en droog
Mijn persoonlijke favoriet, vooral uit koelere klimaten als de Loire. De tonen van gras en groene appels doen wel wat aan Sauvignon Blanc denken.
Ook Zuid-Afrika heeft mooie frisse wijnen, en deze zijn ook nog eens heel betaalbaar. Deze worden gemaakt van minder rijpe druiven - en behouden daardoor hun groene aroma's en frisse zuren.
Veel voorkomende aroma's:
- Peer
- Grapefruit
- Gember
- Groene appel
- Dragon
2. Vol, rijk en halfzoet
Wijnen van de rijpste druiven hebben stevige, zoete fruitaroma's en een zacht mondgevoel. Samen met die typische frisse zuren blijft de wijn lekker door-drinkbaar. Als finishing touch rijpen sommige regio's, zoals Paarl in Zuid-Afrika, hun wijnen op eikenhouten vat. Dat geeft aroma's van:
- Tropisch fruit: rijpe nectarines, ananas en guave.
- Gele appel
- Hazelnoot
- Brioche
- Peper
3. Vol, zwoel zoet
Iedere regio gespecialiseerd in Chenin Blanc heeft ook zijn eigen volzoetere variant. De absolute top? De Botrytiswijnen uit de Loire.
Chenin Blanc is gevoelig voor botrytis - ook wel 'edelrot'. De schimmel die verantwoordelijk is voor meer geweldige zoete wijnen, van Sauternes uit de Bordeaux tot de Hongaarse Tokaji.
Botrytis tast de druivenschillen aan, waardoor het water verdampt en de druiven aan de wijnstok verschrompelen. Het sap is geconcentreerd en zoet, maar heeft nog een verfrissende zuurgraad.
De wijngaarden van Quarts de Chaume en Vouvray staan bekend om hun fenomenale dessertwijnen van Chenin.
Deze wijnen hebben aroma's van:
- Sinaasappelbloesem
- Kamille
- Gele appel
- Honing
- Peer en perencompote
4. Expressief Mousserend
Bekende voorbeelden zijn de frisfruitige Crémant de Loire uit Frankrijk, en Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn of Cap Classique. De Loire is na Champagne de grootste producent van Franse bubbels. Deze mousserende witte wijnen geuren naar groen fruit en bloemen. Vonkelwijn is vaak nog een tikkeltje fruitiger, met een zachter mondgevoel.
Meest voorkomende aroma's:
- Meloen
- Citroen
- Bloemig
- Citroenjam
- Room
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Waar komt Chenin Blanc vandaan?
Chenin Blanc heeft zijn roots in de Franse Loire, waar hij al meer dan 1000 jaar staat aangeplant.
Toch is Zuid-Afrika de nummer 1 in Chenin Blanc: meer dan 50% wereldwijd komt hier vandaan. Frankrijk neemt ruim 25% voor rekening, en staat daarmee op de 2e plaats.
De top 5 wordt aangevuld met de VS, Argentinië en Australië, samen goed voor zo'n 95%. De laatste 5% is internationaal verdeeld, van Mexico tot Nieuw-Zeeland.
Wijnweetje: Waarom wordt Chenin Blanc ook wel Steen genoemd?
Zuid-Afrika
Hier vind je lichte, droge zomerwijnen, vollere rijke wijnen en expressieve mousserende wijn, gemaakt op de traditionele methode - zoals Champagne - die ze hier Cap Classique noemen.
Wijnweetje: Steen
Volgens de Chenin Blanc Association of South Africa komt de naam 'Steen' oorspronkelijk van 'Listan'. Chenin Blanc was één van de eerste druiven van Zuid-Afrika. Documenten uit de tijd van Jan van Riebeeck (vanaf 1652) noemen Groendruif (Semillon), Fransdruif (Palomino) en Steen (Chenin Blanc).
Het lijkt erop dat de Nederlanders, die de Franse taal niet machtig waren, Fransdruif verwarden met Steen. Listan, een andere naam voor Palomino, stond in de Kaap bekend als Fransdruif. Ze verbasterden 'Listan', naar 'La Stan', naar 'de Steen' en uiteindelijk 'Steen'.
Alleen hebben deze druiven dus niets met elkaar te maken! Pas in 1965 kwamen ze erachter dat hun Afrikaanse 'Steen' dus eigenlijk Chenin Blanc was.
Frankrijk, de Loire
Chenin Blanc staat bekend om zijn ongelijke rijping - en nergens merken ze dat meer als in de koelere Loire. Hier kan de rijpheid zo ongelijk zijn, dat de druiven meestal met de hand worden geselecteerd, en in meerdere plukronden worden geoogst. Monnikenwerk - maar het resultaat mag er zijn!
- De oogst begint met de minder rijpe druiven, voor de mousserende wijnen.
- Rijpere druiven worden gebruikt in de rijk aromatische, off-dry stijlen.
- Aan het einde van het oogstseizoen, worden de druiven met edele rotting geplukt - voor de beroemde dessertwijnen.
Vroeger bekend als Pinot d’Anjou, maar halverwege de 15e eeuw werd de druif vernoemd naar het plaatsje Mont-Chenin in Touraine.
Wat eet je bij Chenin Blanc?
Chenin Blanc wijn spijs combinaties:
- Zeevruchten en Cremant de Loire of een droge Loire - alsof ze voor elkaar gemaakt zijn.
- Gerookte zalm is een meesterlijke combi met Vouvray.
- Garnalencocktail - waar de Chenin ook vandaan komt.
- Een gegrild stukje vis van de braai met een tropisch fruitige 'Steen'.
- Gerechten met boterige en romige sauzen schreeuwen om een weelderige, houtgerijpte Chenin Blanc.
- Romige paté met een rijpe Chenin. Heer-lijk.
- Langzaam gegaard buikspek.
- Enchilladas met kip - lekker hoor!
- Een tapas- of borrelplank! Verschillende hapjes vragen om een wijn met zuren en voldoende body om tegen al die verschillende smaken op te kunnen.
Chenin Blanc en kaas
En dan kaas. Combineer je glas vloeibare goud met:
- Harde witte kazen, zeker in combi met perencompote & droge Chenin Blanc.
- Jonge varianten uit de Loire met zachte geitenkaas.
- En edelzoete Chenin bij een stukje blauwschimmelkaas.
Edelzoete Chenin Blanc met warme tarte tartin... Heaven.
Fan van Chenin Blanc?
Probeer dan ook eens:
- Torrontes
- Vouvray - De naam voor Chenin Blanc uit de Loire
- Pinot Blanc of Chardonnay - als je van rijkere stijlen houdt
- Sauvignon Blanc - als je van frissere stijlen houdt
- Viognier
Ook interessant
Geschreven door Kim, wijnliefhebber & boekenwurm. Ontdekt graag nieuwe wijnen en wijngebieden, wereldwijd - en op de fiets!
En, welke Chenin Blanc is jullie favoriet? Gaan jullie voor een frisdroge, of misschien wel voor een Vonkelwijn?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven