Krachtpatser en koning der wijndruiven: Cabernet Sauvignon. De meest aangeplante, en misschien wel meest bekende, en populaire wijndruif ter wereld.
Wat is Cabernet Sauvignon? Wijn Guide
Cabernet Sauvignon speelt een hoofdrol in de bekendste wijn ter wereld: de Bordeaux. Geliefd vanwege zijn rijkere aroma's, volle body en oneindige mogelijkheden voor wijn spijs combinaties.
Ook wijnmakers zijn er gek op: de druif groeit gemakkelijk op elke ondergrond, en heeft een dikke schil. Daarom is hij bestand tegen de meeste druifziektes. Rijping op eiken vaten laat de wijn naar nóg grotere hoogtes stijgen.
Juist omdat de druif overal groeit, en de wijnmaker er alles mee kan doen, heeft deze wijn een heel scala aan smaken.
Daarom, alles over Cabernet Sauvignon, van smaak tot wijn en spijs!
Wist je dat... Cabernet Sauvignon ooit bij toeval is ontstaan, als natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc?
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Cabernet Sauvignon Smaak en Geur
Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn donkere kleur, volle body en zijn flinke alcoholgehalte van +13,5%. Cabernet Sauvignons, uit Californië, Australië en Chili, gaan vaak zelfs naar de +14,5% en sommigen zelfs naar +15%.
Waar je Cabernet Sauvignon altijd aan kunt herkennen is een vleugje zwarte bessen of cassis. Verder heeft hij aroma's van:
- Zwart fruit, als bramen en blauwe bes
- Paprika (groene in z'n jonge jaren, tot rode als de wijn wat rijper is)
- Kersen
- Tabak
- Samen met die kenmerkende aroma's van houtrijping, zoals cederhout, potloodslijpsel of een vleugje vanille.
De wijn is droog en heeft een gezond tanninegehalte, herkenbaar aan het licht drogende effect in de mond als je er aan nipt.
Dit zijn echte eet- en bewaarwijnen: alles bij Cabernet Sauvignon draait om structuur en vorm.
4x Cabernet Sauvignon stijlen
1. Frankrijk
De meest prestigieuze Cabernet Sauvignon wijnen ter wereld komen uit de Bordeaux. Deze wijnen zijn elegant, vol van smaak en geuren subtiel naar cassis, donker fruit, ceder, potloodslijpsel, sigarenkistjes, tabak en oude leren zadels. Ook in andere delen van Frankrijk worden heerlijke, iets boersere Cabernet Sauvignons gemaakt.
2. Chili
Voller en kruidiger dan zijn Franse counterparts, en subtieler dan die uit de VS en Australië. Het warme klimaat, met tegelijkertijd verkoelende invloeden van de oceaan geeft volle Cabernet Sauvignons, met iets zachtere tannines. Herken zwart fruit, bramen en kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
3. Verenigde Staten
De weelderige Cabernet Sauvignons uit Californië hebben MEER. Meer tannines, meer alcohol, meer body, meer intense aroma' s van kersen, braam en zwarte bessen. Sommigen hebben ook iets van munt en tabak.
4. Australië
Australische Cab Sauv's zijn stevig en fruitig, en zitten qua stijl tussen de VS en Frankrijk in. Subtieler dan de krachtpatsers uit Californië, maar sappiger en rijker dan die uit Frankrijk. Herken laurier, chocolade en rode bessen + die geur van potloodslijpsel, schoolbord en grafiet uit onze schooltijd.
De klassiekers uit de Bordeaux zijn na 10 jaar mooi op dronk, en kun je ook daarna nog tientallen jaren bewaren. Top Cabernet Sauvignons uit Chili, de VS en Australië zijn op hun lekkerst binnen 10 jaar na botteling.
Waar komt Cabernet Sauvignon vandaan?
Na de gelukkige geboorte van de Cabernet Sauvignon druif werd hij al snel geadopteerd door andere Franse wijnmakers die op zoek waren naar een duurzame druif, met een hoge weerstand.
De wijnmakers uit Bordeaux hielden van het gezonde tanninegehalte, waardoor de wijn jarenlang op fles kon ontwikkelen. Ze zagen ook dat de druif ongelooflijk goed reageerde op houtrijping, omdat het eiken prachtige nieuwe smaken naar voren bracht.
Het resultaat? Een heerlijke wijn met veel smaak, een volle body en medium zuren. Ze begonnen met de druif te spelen, om te zien wat er zou gebeuren als ze de wijn mengden met andere druiven, zoals Merlot en Cabernet Franc. En voilà: zo creëerden ze 's werelds beroemdste wijnmelange: de Bordeaux-blend.
Nu is Cabernet Sauvignon met 290.000 hectare de meest aangeplante wijndruif ter wereld. De top 10 Cabernet Sauvignon landen:
1. Frankrijk
2. Chili
3. Verenigde Staten
4. Australië
5. Spanje
6. China
7. Argentinië
8. Italië
9. Zuid-Afrika
10. Bulgarije
De Bordeauxblend: Cab Sauv, Merlot en soms ook Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot. Cabernet zorgt voor de ruggengraat en Merlot voor de sappigheid.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Verschil Cabernet Sauvignon en Merlot
De hele wereld is er gek op: Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar wat zijn de verschillen?
Beide zijn stevige rode wijnen, beide geboren in de Bordeaux en beide zijn ideale begeleiders bij het diner - vooral bij rood vlees. Maar ze zijn ook heel verschillend, met ieder zijn eigen unieke kenmerken.
Juist die verschillen maken deze wijnen zo perfect om te blenden. Want gecombineerd, versterken ze elkaar en vullen hun unieke kenmerken elkaar heerlijk aan.
Merlot
Merlot is de zachtere en soepelere van de twee. Hij staat bekend als publiekslieveling, en als makkelijk te drinken. Merlot wordt vaak omschreven als sappig, met smaken van chocolade en kersen.
In een blend waar het de dominante druif is, zorgen de zachte fruitsmaken ervoor dat de wijn op veel jongere leeftijd al geweldig smaakt. Daarom zijn wijnmakers er zo gek op!
Cabernet Sauvignon
Cab Sauv is de oudere en stoerdere broer of zus. De druif is veel tanninerijker, wat betekent dat hij je mond een droog gevoel geeft als je er aan nipt. Het is een stevige krachtpatser die ruggengraat geeft aan wijnen.
Ze hebben iets meer tijd nodig om op fles te rijpen voordat je 'm opent, omdat de tannines nogal agressief kunnen zijn in hun jonge jaren. Een half uurtje decanteren werkt overigens wonderen.
Een gelukkig huwelijk: Cabernet Sauvignon en Merlot versterken elkaar en vullen elkaar heerlijk aan.
Cabernet Sauvignon Wijn & Spijs
Lam, in welke vorm dan ook, is een heerlijke combinatie met Cabernet. Een paar ideeën:
- Lamsbout met knoflook en rozemarijn
- Lamsrack uit de oven met een korst van groene kruiden en komijn.
- Lamsschouder met pittige Marokkaanse couscous, fenomenaal bij fruitige Cabernets uit Chili.
- Flink in kruiden gemarineerde lam van de barbecue - heerlijk bij een Bordeauxblend uit Zuid-Afrika.
- Jongere en boersere Bordeaux wijnen als Bergerac gaan goed samen met lamskotelet.
Cabernet Sauvignon wijnen brengen ook het beste naar boven in:
- Chili con carne - vooral met Zuid-Afrikaanse varianten
- Een rood gebakken entrecote met een randje vet - Bordeaux wijnen
- Goulash met Chileense Cabernet
- Grove paté - en Bordeaux wijnen
- Hamburgers
- Picanha
- Peperachtige sauzen en peper rubs
- Rendang met een warme Australische Cabernet
Welke kaas bij Cabernet Sauvignon?
- Rijpe Comté
- Edammer
- Echte, oude Cheddar
- Gruyère Extra vieux (jongere varianten zijn vaak net te subtiel)
- Stilton, vooral bij Australische Cab Sauv
Vermijdt:
- Hele fijne kazen, die worden omver geblazen door de kracht van Cabernet
- Blauwe kazen, die botsen met de tannines
Probeer ook
Fan van Cabernet Sauvignon? Grote kans dat jij deze wijnen ook lekker vindt!
- Bordeaux wijnen
- Merlot
- Cabernet Franc
- Carmenere
- Nero d'Avola
Ook interessant:
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. En zo nu en dan wijnschrijver!
Ik kan wel genieten van een mooi glas Cab Sauv. Leuk wijnweetje: Deze krachtpatser is relatief jong - pas 300 jaar - en heeft toch al de wijnwereld op z'n kop gezet.
Tijdens 'Het Oordeel van Parijs', een inmiddels legendarische wijnproeverij, werden Californische Chardonnay en Cabernet Sauvignon wijnen blind geproefd door de beste, Franse wijncritici. De Californische Cabernets wonnen van de grote Bordeaux wijnen. Toeval, of... Een knap staaltje marketing? (en dat voor 1976!) Er is zelfs een film van: Bottle Shock.
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven