Viognier wijn - Aromatisch, Weelderig en Elegant
Ooit bijna uitgestorven, nu weer razend populair. De vrolijke Viognier (spreek uit 'Vie-jooh-njee') geeft wijnmakers kopzorgen, maar verleidt wijnliefhebbers met zijn parfum en volle body.
Liefhebbers roemen zijn rijke aroma's, intense fruitigheid en zijdezachte mondgevoel.
In deze wijn guide alles over de Viognier druif en wijn! Proef je gezellig mee?
Wat is Viognier?
Viognier is een verrassend veelzijdige witte wijndruif, met nogal een bewogen verleden.
De Viognier druif geeft fruitige witte wijnen, houtgerijpte witte wijnen (Condrieu!) en wordt zelfs als blenddruif gebruikt voor rode wijnen.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Vrolijke Viognier = lastpak
Onze druif heeft het niet altijd makkelijk gehad. De wijnstok bloeit vroeg, is daarom gevoelig voor ziektes, en rijpt laat.
Je moet 'm precies op het goede moment plukken. Omdat Viognier zo weinig zuren heeft, is de druif snel te rijp. Pluk je te vroeg? Dan krijg je een wijn met weinig aroma.
Oh ja... en hij staat ook niet bekend om zijn hoge opbrengsten. Kortom: kopzorgen voor wijnmakers.
Renaissance
Maar, nieuwe en sterkere klonen zorgden voor een wedergeboorte. En, behandel je deze druif goed, krijg je een fenomenale wijn...
Hoe warmer je de Viognier wijn serveert, hoe weelderiger hij wordt.
Viognier Smaak en Geur
De wijnen zijn bleek tot medium goudgeel van kleur, met een medium tot hoog alcoholgehalte en lage zuurgraad. Die lage zuren geven een gevoel van zachtheid.
Van zichzelf al voluptueus en vol aromatisch, met vooral veel perzik en bloemen aroma's.
Met houtrijping worden Viognier wijnen bijna duizelingwekkend geurig en vol weelderig. De florale tonen van jasmijn en kamperfoelie komen dan nog beter naar voren.
De wijnen variëren van simpele, fruitige wijnen, tot premium wijnen met een hoge complexiteit, gekoesterd door wijnliefhebbers en verzamelaars.
Misschien wel de bekendste Viognier: Condrieu - romantische Rhône wijnen.
Viognier Wereldwijd
Viognier was altijd een vrij zeldzame druif, bijna alleen te vinden in de Rhône, Frankrijk. Dat is nog steeds de belangrijkste regio, met als pronkstuk hun Condrieu, de kleinste, en meest bekende witte appellation (met als enige toegelaten druif de Viognier).
Buiten de Rhône vind je 'm nu langs de hele Middellandse Zee kust, waar hij vaak wordt geblend met Marsanne en Roussanne. En in de Languedoc, waar de druif vaak in z'n eentje op het etiket pronkt.
Na een dip in de jaren '60, veroorzaakt door zijn lastigheid, stonden er ook in de Condrieu nog maar enkele honderden hectare aangeplant.
Gelukkig werd deze zwoele verleider daarna weer steeds populairder. Velen danken wijnmaker Yalumba, de grootste wijnmaker van Australië, voor de heropleving van de Viognier druif. Hij plantte hem weer aan, en met succes. Waarna Viognier weer een warm welkom kreeg in de rest van Australië en Zuid-Afrika.
En nu? Nu vind je hem naast Frankrijk het meest in Italië, in de VS - Californië en Virginia, en in Chili.
De druif groeide wereldwijd van een lokale 3000 hectare in 2000, naar 11.000 in 2011, tot 16.000+ in 2016. Daarmee stond de zeldzame druif opeens in de top 50 meest aangeplante wijndruiven wereldwijd.
Côte Rôtie & Syrah Viognier blends
Heel bijzonder: in de Côte Rôtie, een bekende rode Rhône wijn van de Syrah druif, mag tot 20% Viognier gebruikt worden.
Wijnmakers blenden voor vergisting wat Viognier druiven door hun Syrah most - wat fruitige aroma's en body toevoegt aan de uiteindelijke wijn.
Deze blend is het beroemdst in Côte Rôtie. Vanuit daar heeft de melange wijnmakers wereldwijd geïnspireerd, vooral in Australië. Daar worden nu ook erg leuke rode blends met Viognier gemaakt, bijvoorbeeld door Yalumba.
Gelukkig gered: in de jaren '60 was de druif bijna uitgestorven!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Viognier Wijn Spijs
Welk gerecht bij Viognier?
De fruitigheid en bloemige aroma's gaan goed samen met schaal- en schelpdieren, van rivierkreeftjes tot kreeft en krab. Heerlijk bij gamba's, gebakken in knoflook-roomboter!
Zacht vlees, zoals kip en varken, helemaal als het gecomplimenteerd wordt met wat fruit, is ook een hemelse combinatie. Denk aan de Thaise en Vietnamese keuken, pad thai of licht gekruide curry's. Pittige tajine met kip is ook verrukkelijk.
Buikspek, met kaneel, steranijs, kruidnagel, gember en 5 kruiden poeder is heerlijk bij een fruitige Viognier, en nog lekkerder met een houtgerijpte.
En bij een ruige uiensoep wordt de wijn nog fruitiger, en de uiensoep nog aromatischer.
Welke kaas bij Viognier
Kaasplankje? Heerlijk :) Onze vrolijke wijn is vrij veelzijdig als het om kaas en wijn combinaties gaat, en de volgende kazen zijn speciaal bij Viognier wijnen NOG lekkerder...
- Zachte romige kazen als brie en camembert
- De notigheid van Emmenthal, Gruyère en Comté complimenteren de fruitigheid
- En persoonlijk drink ik hem graag bij zachtblauwe kazen...
Fan van Viognier?
Dan vind je deze wijnen vast ook lekker!
- Marsanne (vaak in dezelfde blend, Côtes du Rhône Blanc)
- Roussanne (vaak in dezelfde blend, Côtes du Rhône Blanc)
- Fiano
- Licht houtgerijpte (Bourgogne) Chardonnay, voor diegenen die gek zijn op de weelderigheid van Viognier
- Verliefd op de florale tonen? Probeer eens een droge Muller-Thurgau
Meer wijndruiven ontdekken:
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. Fietst graag, en ontdekt ook graag nieuwe wijngebieden - op de fiets!
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? Wie weet weet jij wel iets wat hier nog absoluut ontbreekt - let me know, en wie weet staat jouw wijnweetje hier straks tussen ;)
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Bronnen
WSET Global, understanding Grapes 2021
Kym Anderson & Signe Nelgen, Which Winegrape Varieties are Grown Where? (Revised Edition, 2020)
Reactie schrijven