Hoogtepunten & Terugblik VieVinum 2024, Wenen
‘De meest elegante wijnbeurs ter wereld’. Dat was de omschrijving van de Oostenrijkers zelf voor 'hun' VieVinum.
Ik kan je nu al verklappen: die belofte hebben ze ruimschoots waargemaakt. Deze wijnbeurs heeft een zekere ‘je ne sais quoi’.
Alleen de setting is al sprookjesachtig: Rode lopers, kroonluchters, prachtige architectuur…
VieVinum = Het Hofburg paleis in Wenen x de top van DE Oostenrijkse wijn. Die je vervolgens kunt proeven in de meest majestueuze ruimtes.
Op de rode loper, met een mooi glas wijn (en in mijn geval, in mijn mooie jurk) zou je je zelfs een (wijn) prinses of koningin kunnen wanen 😊
VieVinum
VieVinum is het grootste en belangrijkste wijnevenement van Oostenrijk. Tweejaarlijks verbindt dit event de meest invloedrijke wijnspelers in de sector.
Ik mocht geheel in Weense stijl de beurs ontdekken en neem je graag mee naar Vienna. Hoe is het om VieVinum bij te wonen? Wat speelde er op de beursvloer? En wat waren de highlights en trends?
Een terugblik op mijn driedaagse deepdive: van klassieke Grüner Veltliner & hippe Pet Nat tot de onbekendere Zierfandler en Blutenmusketeller.
584 exposanten, waarvan 90% uit Oostenrijk.
En 1200+ bezoekers uit meer dan 58 landen.
Netwerken, kennis delen en wijn ontdekken
‘Beurs’ dekt misschien niet helemaal de lading.
Het is een waar spektakel. Meer een insider wijnkenners event, waar heel de stad aan meedoet. Ook naast de beurs wordt er in heel Vienna van alles georganiseerd. Het voelt vooral als netwerkevent om samenwerking te versterken, of op te zoeken.
Tegelijkertijd ligt het tempo ligt lager, iedereen neemt de tijd voor elkaar. Om gesprekken te voeren, en te genieten van alles wat de wijnwereld te bieden heeft.
School of Wine
Om de dorst naar kennis te stillen kun je terug de schoolbanken in. School of Wine biedt iedere dag 8-12 masterclasses, begeleide proeverijen en wijnbattles aan. Deze onderwerpen kwamen het meest aan bod:
- Het presenteren van een Oostenrijkse wijnregio (60%)
- Of druif (30%)
- Oostenrijkse wijn, land overkoepelend (15%)
- Druiven en regio’s buiten Oostenrijk (9%)
- Sekt (6%)
- Klimaat, alcoholvrij, wijnmakers, biodynamics en wijn en spijs ieder: 3%
Ik licht er een paar uit:
- Battle Oostenrijkse Riesling vs Duitse Riesling
- Freakshow: klassieke druiven zoals je ze nog nooit geproefd hebt
- Gruner Veltliner in times of global warming
Let op: mocht je over 2 jaar heen willen, registreer op tijd, want alle lessen zitten vol!
En dan heb je nog het programma buiten de beurs om… De hele stad doet mee. Met flying dinners, winemaker parties en rooftop proeverijen sluit je iedere dag af in stijl. Of ga naar het gelijktijdige Wien festival!
Natuurlijk is er in Wenen zelf ook van alles te doen. Lees daar meer over in komende blog: wijnreis tips voor Wenen!
Aandacht voor de innerlijke mens
Wat opvalt is dat er ook gedacht is aan de andere behoeftes van de bezoeker. Om de kleine trek te stillen zijn er (gratis!) versnaperingen, zoals lekkere, verse kazen. Overal staat brood en water om de mond te spoelen en buiten vind je een foodtruck plein voor de grote honger.
Wat een verademing! Dat is wel even wat anders dan je tijd verdoen in (te) lange rijen voor de foodoutlets van andere wijnbeurzen.
Net zo opvallend: wat was er niet?
Waar er op andere beurzen veel werd gesproken over marketing en storytelling, nieuwe wetgeving, innovaties qua labeling en processing, miste dat op VieVinum.
Niet dat ze niet op de hoogte waren. Zo vroeg ik wijnmakers o.a. naar de nieuwe wetgeving qua ingrediënten op labels. Daar waren ze allemaal mee bezig, en de meesten vonden het een goede ontwikkeling.
Nee, het leek meer alsof het hier ‘gewoon’ om de wijn ging – niet om randzaken.
PS. Natuurlijk mag je deze beurzen niet vergelijken, VieVinum heeft een meer lokaal karakter dan deze wereldbeurzen.
Maar toch, ter vergelijking: zie ook mijn samenvattingen Vinexpo, Prowein en WBWE.
Kleinschalig, duurzaam en organisch
Wat ook meteen opvalt, is dat Oostenrijk als wijnland zich heel anders ontwikkelt dan andere landen.
Oostenrijk heeft één van de strengste wijnwetgevingen ter wereld. Iets wat ik al wist voordat ik VieVinum bezocht, maar waar ik later pas bij stil stond, was de bevolkingsdichtheid.
Die is vrij laag. Misschien is dat wel de reden waarom Oostenrijk voorop loopt in duurzame wijnbouw?
Zou het kunnen dat het ruimte geeft, en tijd? Voor een andere manier van leven, een andere visie op de mens, de wereld en de toekomst. En de manier van wijn maken die daaruit voortvloeit?
Een paar cijfers:
- 95% van de wijnhuizen is nog steeds een familiebedrijf
- Gemiddeld 4 hectare wijngaard per wijnhuis
- 25% van de wijnhuizen is duurzaam gecertificeerd
- 22% zelfs organisch of biodynamisch
- Ook zonder certificering werken veel wijnhuizen standaard duurzaam, en maken ze die keuzes die goed zijn voor mens en wijngaard
- 50% werkt insecticide vrij
- En 2/3 beplant hun wijngaardareaal met yearround gewassen. Beter voor de bodem, en voor de mens!
Franz Hofstatter, wijnmaker Wabi Sabi: ''It’s all about what you put in your body. Once you know what goes into certain wines, you’ll never drink them again.''
Duurzaam.
Geen trend of thema maar een Way of Life.
Ontwikkelingen
Net als voor de internationale wijnmarkt is het geen gemakkelijke tijd voor Oostenrijkse wijn.
In lijn met de wereldwijde trend (-2%) is het aandeel Oostenrijkse wijn met -2,5% gedaald.
Maar niet gevreesd: Oostenrijk laat zien dat ze een hoofdrol spelen in wijnbouw- en oenologie ontwikkeling.
En dat ze zich aanpassen. De wijnscene voelt verfrissend en opwindend.
Dus, wijnwereld: Kijk maar eens goed naar wat er nu in Oostenrijk gebeurt!
De belangrijkste ontwikkelingen op een rij:
- Nieuw nationaal wijngaardclassificatiesysteem is in 2023 compleet met de toevoeging van Thermenregion als DAC. Nu kunnen de eerste wijngaarden geclassificeerd gaan worden als Erste Lage of Grosse Lage.
- Inzetten op autochtone terroir vertalers als Roter Veltliner.
- Toelaten van PIWI’s binnen de nieuwe classificatie, zodat wijnmakers ook biodynamische en organische wijnen mét kwaliteitslabel kunnen maken.
- Daarnaast speelt Oostenrijk, ook buiten de classificatie, een voorbeeldrol als het gaat om het produceren van low interventie wijnen, hetzij organisch, biodynamisch of natural.
En: wat ook een rol kan gaan spelen, het toerisme trekt aan. Dus waarom geen wijntoerisme?
Vienna is een heerlijke stad, en super leuk voor wijnliefhebbers. Lees voor mijn wijnreis tips: Wijnreis Wenen + Wachau: Wijnliefhebbers Walhalla.
Highlights
En natuurlijk, het wijn proeven zelf! Het kunnen proeven van Oostenrijkse wijn in al zijn facetten, is natuurlijk al een hoogtepunt. Enkele pareltjes, al waren er nog veel meer:
Resumé
Kortom: Oostenrijk heeft indruk gemaakt. Met het oog op de toekomst denk ik zeker dat ze op de goede weg zijn.
VieVinum 2024 was voor mij zeker geslaagd. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende editie. Zo jammer dat het maar eens per twee jaar is!
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Ben jij ook op VieVinum geweest? Wat was je indruk? Heb ik nog iets gemist?
En, wat waren de meest opwindende wijnen of producenten die jouw aandacht trokken?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven