70 Jaar Wijnrages: Van Bloedwijn tot Bubbels

70 jaar wijnrages in beeld

Van Oma’s Wijnrages tot Moderne Trends

Van zweetbanden tot plateauzolen, en van gabberen tot twerken. Rages komen en gaan.

 

Ook in de wijn wereld doen we vrolijk mee! Soms zijn trends zo bizar, dat je het je niet kunt voorstellen dat dit ooit écht slay was (*hip 😉)

 

Dus: wat dronken we over de jaren, en wat hoorde daarbij?

70 Jaar Nederlandse Wijnrages: Van Oud naar Nieuw

1965

  • We dronken 3,53 liter wijn per capita (= per hoofd van de bevolking)
  • Nu onvoorstelbaar, toen heel normaal: Bloedwijn, als medicijn. Een rode wijn met toegevoegde ijzer, calcium en ginseng. Goed voor allerlei kwaaltjes, of om je weerstand te verhogen. De bekendste? Pleegzuster Bloedwijn van het Nederlandse Chefaro.
  • Op verjaardagen: Brandewijn met advocaat was DE traktatie.
  • Het was een buitengewoon beroerd Bordeauxjaar.
  • Satisfaction van de Rolling Stones kwam uit.

1970

  • We dronken 5 liter wijn per capita.
  • Hugo Hulst, held en pionier van de Nederlandse wijnindustrie, start de Apostelhoeve.
  • De liters donkere Mateus en Franse Rosé d’Anjou zijn niet aan te slepen!
  • Sherry is razend populair, misschien mede dankzij Koningin Juliana die kilo's afviel met het beruchte Sherry dieet.

1975

  • We dronken 10,26 liter wijn per capita.
  • Judgement Day: Californische wijn verslaat de Franse tijdens de beruchte blinde Paris Wine Tasting.
  • Mier en mierzoet: we zijn dol op Duitse Liebfraumilch, in van die bruine jeneverflessen. Of je weet wel: in die goedkope kartonnen pakken.
  • Nederland stuurt Teach-in naar het Eurovisie Songfestival en wint. Met Dinge-Dong: Is het lang geleden, is het lang geleden... Dat mijn hartje riep met z'n ding dinge dong!

1980

Wijnrages jaren 80
  • We dronken zo'n 12 liter wijn per capita.
  • Wilde je jezelf echt verwennen? Dan ging je voor de premium White Zinfandel: een half zoete, donkere rosé wijn uit Californië. 
  • De schroefdop deed al in 1964 zijn intrede, maar werd pas meer gebruikt vanaf de jaren 80 dankzij de toen slechte kwaliteit kurken. 
  • Bijkomend voordeel: we kwamen toen ook achter de oorzaak van de wijnfout kurk. (En dat ligt niet aan de kurk mensen). 
  • Het is de tijd van Michael Jackson, prinses Diana en Madonna. Én van schoudervullingen en beenwarmers 😉.

1985

  • We dronken 15 liter wijn per capita.
  • Oeps... Wijnschandaal. Oostenrijkse wijnen waren iets te zuur. Niet getreurd, de praktische Oostenrijkers vonden een goedkope oplossing: ze werden aangezoet met ethyleenglycol, het ingrediënt van antivries. Goedkoop, ja. Helaas ook giftig. 
  • De mandfles Chianti hing in ieder Italiaans restaurant
  • Na de mierzoete wijn en donkere rosés gingen we massaal aan de Riesling uit de Elzas. 
  • En aan de Beaujolais Primeur: die moest je gewoon gedronken hebben. 

1990

  • We dronken gemiddeld 15 liter wijn per capita.
  • Na de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika wordt Nederland overspoeld met Zuid-Afrikaanse wijnen. 
  • De druiven van dit tijdperk zijn zonder twijfel: Chardonnay en Merlot. Alles moest zacht, boterig, vol eiken en soepel zijn.
  • The French Paradox: TV serie 60 Minutes liet zien dat de Fransen net zo vet aten, maar minder hartziekten hadden dan de Amerikanen. Ze opperden dat dat door de rode wijn moest komen. Het idee dat rode wijn gezond is werd geboren. President Bill Clinton heeft dit idee zelfs publiekelijk onderschreven, wat de rode wijn verkoop enorm stimuleerde. 

1995

wijnrages 1995
  • We dronken 16,57 liter wijn per capita 
  • Heel hip: Chardonnay met ijs. En nog steeds boterig graag!
  • Wilde je echt indruk maken? Dan schonk je krachtig rood uit een ver land als Chili. 
  • Australische Shiraz veroverde de markt met zijn krachtige smaak en toegankelijkheid.
  • Grote ketens lanceren hun eerste websites (inclusief cd-roms met hun bestelbare voorraad!) en we kunnen voor het eerst online wijn kopen. 
  • We slaan massaal aan het gabberen (Waar is gabbertje!) en zingen mee met #1 hit Het is een Nacht van Guus Meeuwis.

2000

  • We dronken 17 liter wijn per capita.
  • Vanaf 2000 zien we de snelste groei in de Nederlandse wijnbouw, qua aantal wijnboeren. 
  • 2000 is ook één van de beste wijnjaren ooit, wereldwijd, maar vooral voor de Bourgogne. 
  • Bijzonder: want dit was ook de start van de Anything But Chardonnay trend. Ook niet zo gek, na een lange periode van slechte, veel te zware bulk Chardonnay met vanillesmaak wilden we nu wel eens een goed glas. 
  • Wijnvisionairs als Gerard Bertrand starten met biodynamische wijn. 
  • Nederlandse DJ's worden ook internationaal groots, en Tiesto is niet meer uit de top 10 te denken.

2005

  • We dronken 21,3 liter wijn per capita 
  • Eén van de beste (en duurste) jaren van de Bordeaux!
  • Huiswijnen werden een begrip: eindelijk een andere keus dan bier in het café. 
  • Bag in Box wijnen werd overal mee naartoe gesleept: picknicks, festivals: you name it. 
  • We drinken steeds droger, iets wat je vooral in Champagne heel duidelijk kunt zien. 

2010

  • We dronken 21,4 liter wijn per capita.
  • Biologische en biodynamische wijnen maken serieus hun intrede.
  • Natuurlijke wijnen werden populair, met een focus op minimale interventie en authentieke smaken.
  • We kijken met zijn allen ademloos en vol verwondering naar de eerste échte 3D film: Avatar.
  • En Angry Birds is iedereens favoriete app!

2015

  • We dronken 22 liter wijn per capita
  • Rosé maakte een comeback als trendy zomerdrankje, met name uit de Provence. Zo licht mogelijk please!
  • Strengere Alcoholwet: Nederlandse jongeren mogen pas vanaf 18 wijn drinken. (Ipv 16).
  • Oranje Trots is terug: Dumoulin, Verstappen en Schippers verdrijven Oranje-chagrijn.
  • En: Oranje wijn doet ook zijn intrede. Toeval?

2020

  • Na een klein dipje een All Time high: we drinken 26,2 liter wijn per capita.
  • Corona zorgt voor een grote groei in thuisconsumptie van wijnen, en een piek in (online) verkoop. 
  • Opvallend: we zijn massaal wit gaan drinken. (En lichte rosé wijnen natuurlijk, die zijn nog steeds helemaal in trek). 
  • De wijnproductie wereldwijd valt tegen, maar hier in Nederland? Record oogst op record oogst!

2025

  • We drinken +/- 22 liter wijn per capita.
  • Wijnmakers zijn bang: wereldwijde wijnconcumptie daalt met -2%
  • No en Low is trending. De categorie alcoholvrij groeit met + 7%. 
  • We willen sappig en fruitig. Mindful drinking en less but better: we drinken graag bewust, en minder. Als we drinken, drinken we graag beter. 
  • Duurzaam is key: in de wijngaard, tijdens het wijn maken en ook druiven als PIWI's poppen op. 
  • Bubbels zijn booming, maar Champagne verliest. De grote winnaars? Prosecco en Cava. En goed nieuws: Tot en met 2032 wordt er een blijvende stijging verwacht van +4,7%. 

Meer Lezen?

Overzicht wijntrends 2024
wijn trends vinexpo
wijn trends prowein 2024

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

 

Dank je wel voor het lezen van mijn blog!

 

Hier zie je een foto van mij, met één van mijn favoriete wijnen. Ik geniet er enorm van om mijn passie voor wijn met jullie te delen.

 

Wil je geen enkele wijnrage meer missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste trends, interessante weetjes, en natuurlijk exclusieve aanbiedingen voor wijnproeverijpakketten.

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

 

Groetjes Kim


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.