Valpolicella Wijnen in de Schijnwerpers
Valpolicella wijnen: werkelijk iets bijzonders. De verschillende soorten hebben elk hun eigen onmiskenbare karakter. Elke slok zijn eigen verhaal.
Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de elegante aroma's, de zijdezachte textuur en de harmonieus gebalanceerde smaken!
Wat is Valpolicella? Een Overzicht
Aahh Valpolicella...
Frisse Classico, verfijnde Ripasso, krachtige Amarone en zoete Recioto. Deze wijnen belichamen de rijke Italiaanse cultuur in elke fles.
Lees hier alles over:
- De Valpolicella streek
- De verschillende soorten en smaken
- De druiven
- Hoe het gemaakt wordt
- De lekkerste wijn spijs combinaties met de verschillende Valpolicella wijnen!
Valpolicella wijngids voor Fijnproevers: Verken de schatten van Verona
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
De (meest?) Betoverende Wijnstreek van Italië
Welkom in het hart van de pittoreske provincie Verona, Italië. Hier, tussen de stad Verona en het Gardameer, vind je de glooiende heuvels van de Lessini bergen. Boordevol wijngaarden met druiven bestemd voor de smaakvolle Valpolicella wijnen.
Het Valpolicella Wijngebied
Het gehele gebied omvat nu 19 gemeentes. Dat is niet altijd zo geweest. Het oorspronkelijke gebied omvatte er maar 5:
- Sant' Ambrogio
- Fumane
- Marano
- Negrar
- San Pietro in Cariano
Deze 5 gemeentes vormen het Valpolicella Classico gebied. Het 'betere' stuk, geografisch gezien. De wijngaarden hier genieten verkoeling van het nabijgelegen Gardameer, en irrigatie van de Adige en zijn zijrivieren.
De buren wilden ook een graantje meepikken, en zo werd het gebied uitgebreid. Met het 'basis' gebied en de Valpantena, inclusief Verona. De stad van Romeo en Julia mocht niet ontbreken natuurlijk!
Valpolicella is een van de oudste wijnproducerende regio's van Italië, met een rijke wijncultuur, schilderachtige landschappen en prachtige wijngaarden.
Valpolicella Soorten: van Classico tot Amarone
Binnen het hele gebied, mogen er verschillende soorten Valpolicella gemaakt worden:
- Valpolicella DOC
- Valpolicella Ripasso DOC
- Amarone della Valpolicella DOCG
- Recioto della Valpolicella DOCG
Het is dus niet zo dat er een apart Amarone gebied is, Amarone Valpolicella mag uit het hele gebied komen.
Kleine kanttekening: de druiven voor Amarone komen wel vaak van de beste wijngaarden in het Classico gebied.
Valpolicella druiven
Alle 4 worden gemaakt van dezelfde druiven. De belangrijkste druiven zijn:
- Corvina Veronese
- Corvinone
- Rondinella
Aangevuld met max 25% andere druivenrassen, zoals:
- Molinara
- Oseleta
- Croatina
- Dindarella
- Spigamonti
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Hoe wordt Valpolicella Gemaakt?
De 4 soorten worden op verschillende manieren gemaakt:
De 'basis' en Classico/Valpantena wijnen worden gemaakt op de 'normale' manier voor rode wijn.
De andere 3 rode wijnen maken allemaal gebruik van gedroogde druiven.
Appassimento en Ripasso Methode
Amarone en Recioto worden gemaakt op de appassimento, oftewel indroog methode.
- De druiven worden in september/oktober geplukt.
- Dan worden ze zo'n 3-4 maanden gedroogd op matten van stro, in grote droogrekken in goed geventileerde ruimtes.
- De ingedroogde druiven mogen niet worden geperst vóór 1 december. Dan is het dus al bitter koud!
- Een speciaal gist zorgt ervoor dat de gisting toch op gang komt, al is het langzaam. Na 2 á 3 weken start de gisting, die zomaar 6 weken kan duren.
- Het beslissende moment: als buiten de temperaturen weer oplopen, dan kiest de wijnmaker of hij Amarone of Recioto gaat maken.
Amarone
Bij een Amarone di Valpolicella blijft de most in contact met de 'vinaccia': de druivenmassa van schillen, pitjes en steeltjes. De verschrompelde rozijnen gisten verder (minimaal 2 jaar) op grote vaten.
Dat geeft rijke, zachte wijnen met een intense smaak en flinke alcoholpercentages van zo'n 15%, al is 16,5% ook niet vreemd.
Bij een rijping van 4 jaar mag de Amarone zich een Riserva noemen.
Recioto
Recioto wijnen gisten NIET verder op de druivenmassa. Deze wijnen worden overgepompt op kleine, koele vaten, waar de gisten minder kans krijgen zich te ontwikkelen. De gisting stopt uiteindelijk helemaal, vóórdat alle suikers zijn omgezet in alcohol.
Dat geeft een rijke, zoetere dessertwijn, met minder alcohol dan de Amarone.
Ripasso betekent letterlijk: 'Opnieuw gepasseerd'
Ripasso
En dan heb je nog de Valpolicella Ripasso wijnen.
Ongewoon, en uniek. Nergens anders ter wereld maken ze wijn op deze manier.
Win-Wijn
De wijnmaker pakt een normale Valpolicella, die hij vervolgens op de al gebruikte schillen van een Amarone wijn laat hergisten.
Die bevatten nog suikers en smaak, waardoor de wijn meer body, smaak, en ook meer alcohol krijgt.
Het resultaat: een soort tussenstijl. Minder vol en krachtig dan een Amarone, maar toch rijp en zacht, met iets meer complexiteit dan een gewone Valpolicella.
Na een jaar extra rijping mag de Ripasso wijn zich een Ripasso Superiore noemen.
Het Valpolicella wijnetiket: Alles om duidelijk te maken wat er in de fles zit!
Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG =
Wijnstijl + subgebied+ extra rijping + kwaliteitsbenaming
Valpolicella Wijnstijlen + Smaakoverzicht
En hoe smaken die Venetiaanse rode wijnen? je herkent alle Valpolicella wijnen aan hun kersengeur en verfrissende zuurtjes. Maar iedere soort, zijn eigen smaak en karakter:
Valpolicella
Licht robijnrood van kleur, met granaatrode hints naarmate hij oudert. Valpolicella is een jonge, lichte en volfruitige rode wijn, met verfrissende zuren.
Ze geuren naar Amarena kersen, en iets licht bitters of stoffigs, zoals amandel en rozen.
Licht gekoeld het lekkerst!
Valpolicella Ripasso
Donkerrobijnrood van kleur, met granaatrode hints. Voller, gestructeerderder en qua smaak iets brutaler dan z'n voorganger Valpolicella, met meer tannine, en meer alcohol.
Intens geurend naar:
- (Over)rijpe kersen
- Balsamico
- Zoete kruiden
- Tabak
- Vanille
Amarone
Donkergranaatrood van kleur, en intens van geur. Aroma's van:
- Rijp en gedroogd (rood) fruit
- Kruiden
- Zoethout
- Pure chocolade
- Tabak
- Koffie
- Balsamico
In de mond heerlijk rond. Hoge, maar fluweelzachte tannines, flink alcohol en nog steeds die knisperende zuren.
Recioto
Donkergranaatrood tot bruinrood van kleur, en intens geurend naar gedroogd fruit en ingelegde kersen.
Qua smaak vol en rond, zacht en zoet, met een robuuste structuur.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Valpolicella aan Tafel
Tot slot: Wat eet je bij Valpolicella wijnen?
Valpolicella
De jonge wijnen zijn heerlijk bij gerechten met tomatensaus (ook wat hoger in zuren), aangevuld met licht bittere smaken. Denk aan:
- Pizza en pasta, en wees vooral niet zuinig met zwarte olijven en/of rucola.
- Rucola salade - heerlijk zomers en fris!
De Classico en Superiore varianten hebben iets meer body, en zijn waanzinnig lekker bij:
- Eenvoudige (paddenstoelen) risotto
- Geroosterde kip met tijm
- Gebarbecued rood (rund)vlees in een lichte peperrub
- Ook lekker bij gerijpte kazen, zoals Parmezaan.
Ripasso
En wat eet je bij Ripasso? Deze bijzondere wijn is al iets voller en geparfumeerder, met meer body. Lekker bij alle bovenstaande gerechten, maar ook bij iets zwaardere gerechten als:
- Aubergine alla parmigiana
- Winterstoofpotten met rundvlees
- Ragu a la bolognese - dus niet de snellere spaghetti ;)
- Short- of spareribs (eventueel van de barbecue) met een kruidige Italiaanse sticky saus
- Ook erg lekker met verschillende soorten charcuterie!
Amarone
De gerijpte en complexe Amarone wijnen schreeuwen om culinair gezelschap als:
- Ossobucco
- Langzaam gegaard buikspek met kruiden als steranijs
- Langzaam gegaarde lamsstoof met tijm en rozemarijn
- Pure chocolade
En, heel mooi in contrasterende wijn spijs combinaties met kazen als:
- Taleggio
- Reblochon
- Murazzano
- Pecorino di Fossa
- Brokkelige, Parmigiano Reggiano
Recioto
Ja, desserts! Maar vermijd de delicate nagerechten met room en mousse. Combineer de robuuste structuur van de Recioto met volle rijke smaken als:
- Kruimeldeeg en amandelcake
- Gerijpte en blauwe kazen, geserveerd met vijgen, honing of vruchtenjam
- Chocoladedesserts als brownies en sachertorte
Meer Lezen
Kortom: Valpolicella wijnen zijn gemaakt om van te genieten! Ik wordt er ook erg blij van, vooral van zo'n Amarone wijn... Hmmm!
Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt over deze pareltjes uit Veneto. Ga je er binnenkort eens een proberen?
Tot die tijd heb ik nog genoeg Italiaans wijnvoer voor je:
- Tips voor een wijnreis naar wijnparadijs Sardinie
- De mooiste wijnhuizen van Sicilie
- En natuurlijk alle losse Italiaanse wijn infographics, van druiven als Nero d'Avola...
Er is nog zoveel te ontdekken! Welke druif is jouw (Italiaanse) favoriet?
Voor nu: veel lees, en wijnproefplezier :)
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Bron:
Consorzio per la tutela dei vini Valpolicella
Reactie schrijven