Klassiek Valpolicella Smaak + Geur
Valpolicella wijnen... Bij de eerste slok was ik verliefd, meteen onder de indruk. Fruitig, intens, bomvol smaak, en zo elegant. Wauw!
En die liefde is alleen maar gegroeid. Daarom in deze wijnguide alles over de basis Valpolicella blend, de basis van de grote Ripasso en Amarone wijnen.
PS. Lees ook:
Valpolicella wijnen: Verkenning van Terroir tot Tafel
Valpolicella Druiven en Stijlen
Even back to basics:
Er zijn 4 stijlen Valpolicella:
- Frisse Classico
- Verfijnde Ripasso
- Krachtige Amarone
- Zoete Recioto
Alle stijlen worden gemaakt van dezelfde druiven. De belangrijkste zijn:
- Corvina Veronese
- Corvinone
- Rondinella
Aangevuld met max 25% andere druivenrassen, zoals:
- Molinara
- Oseleta
- Croatina
- Dindarella
- Spigamonti
Valpolicella = Corvina, Rondinella en Molinara... Toch?
Wrong!
What's in a Name?
Alleen de naam al spreekt tot de verbeelding. Zo zijn er veel verhalen over wat de naam Valpolicella nu zou betekenen. Zeker is dat de naam 'Val Polesela' voor het eerst verschijnt in 1177 in een officieel document van historisch figuur Frederik Barbarossa, ofwel Roodbaard. Hij was toen keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Een paar theorieën op een rij:
Wat betekent de naam Valpolicella?
- Vanuit de Griekse taal: “Policella” = “van vele vruchten”, of “zeer gezegend”.
- Vanuit het Latijns: ''Pollone'' (van pollus) = vruchtbare, zandige afzetting, rijk aan zaden en vegetatie.
- Of, een meer recente interpretatie: Valpolicella = een samentrekking van het toponiem “Valleien (vallis) – met veel (polys) – kelders (cellae)”.
Valpolicella Smaak en Geur
Wat zijn nu de aroma's en smaak van een klassieke Valpolicella blend?
Je herkent hem aan de licht paars tot robijnrode kleur, waarbij de paarse tint verdwijnt bij het ouderen. Je houdt dan een prachtig, licht robijnrode wijn over.
In de neus typisch kersen met iets licht bitters van amandel of rozen.
En in de mond zijdezacht, ook licht bitter met een volle body, een mooie structuur en een fijne afdronk. Valpolicella wijnen staan bekend om hun fijne, hoge zuren.
Bij een Valpolicella wijn betekent de term Superiore op het etiket dat de wijn langer heeft gerijpt (minimaal een jaar) en een hoger alcoholpercentage heeft.
Wat eet je bij Valpolicella?
De Valpolicella blend en eten: de jonge Valpolicella wijnen zijn heerlijk bij tomatensaus (ook wat hoger in zuren), aangevuld met licht bittere smaken. Denk aan:
- Pizza en pasta, met zwarte olijven en/of rucola.
- Rucola salade - heerlijk zomers en fris!
De Classico en Superiore varianten hebben iets meer body, en zijn waanzinnig lekker bij:
- Eenvoudige (paddenstoelen) risotto
- Geroosterde kip met tijm
- Gebarbecued rood (rund)vlees in een lichte peperrub
- Gerijpte kazen, zoals Parmezaan.
Meer over de Valpolicella blend en eten? Bijvoorbeeld bij een Ripasso of Recioto? Of die overheerlijke Amarone? Lees ook Valpolicella wijnen: Verkenning van Terroir tot Tafel
Probeer Ook
Fan van Valpolicella? Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
- Vespolina (Piemonte)
- Bardolino
- Zweigelt
- Cinsault
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Voor mij is Valpolicella Classico de ultieme rode zomerwijn, licht, fris, elegant... Erg lekker bij veel zomerse gerechten in het zonnetje. Ik zeg Salut!
Ga jij er binnenkort ook één proberen?
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Reactie schrijven