Topwijnen, Wijntrends en een vleugje Waanzin: Vinexpo 2024!
Een blik achter de schermen van één van 's werelds grootste wijnbeurzen.
Lees hier onze ervaringen van 3 dagen Wine Paris. Vol gesprekken, masterclasses en tientallen begeleide wijnproeverijen.
Wat leefde er op de beurs?
Wat waren de highlights en trends?
En hoe gaat de wijnindustrie om met de huidige moeilijke markt?
Een terugblik op onze driedaagse Vinexpo reis rond de wereld (in zo'n 80 glazen per dag). Van Oostenrijkse Wabi-sabi tot Italiaanse Franciacorta.
4.074 exposanten uit 48 wijnlanden, 53% internationaal.
En 41.253 bezoekers, waarvan 41% internationaal.
Een Nieuwe Wereld van Mogelijkheden
Dit jaar positioneerde Vinexpo zich als HET platform om de huidige economische uitdagingen om te zetten in strategische kansen voor de wijn- en spirit sector.
En daar zijn ze aardig in geslaagd!
Hoe? Met een aanbod van actuele masterclasses en paneldiscussies, die ingingen op pijnpunten op de huidige wijnmarkt + een slimme matchmaking service tussen producenten en kopers.
DE Wijntrends op Vinexpo
Geen schokkende nieuwe wijntrends, wel een voortzetting van de richting die we vorig jaar al zagen:
- De wereldwijde verkoopcijfers dalen.
- Groei zit voornamelijk in het premium segment.
- Consumptie rode wijn daalt, wit en rosé stijgt en bubbels zijn razend populair.
- No en low: laag alcoholisch en alcoholvrij.
- Meer aandacht voor marketing en hoe je dit kunt inzetten.
80.000 flessen hergebruiken: Dat zijn meer hergebruikte flessen dan een vintage verzamelaar in een kringloopwinkel! 👍
Duurzaamheid: Meer dan alleen een Modewoord
Wat meteen opvalt: er is duidelijk aandacht voor sustainability.
Duurzaam is goed vertegenwoordigt in het ON programma (zie ook masterclasses).
Daarnaast geeft Vinexpo het goede voorbeeld, en laten ze zien er alles aan te doen om hun carbon footprint te verminderen.
Een greep uit de maatregelen:
- 80.000 flessen verzamelen en hergebruiken
- Restanten wijn distilleren
- 20.000 kurken hergebruiken
- Hout van de stands hergebruiken
- Keycords en flyers van gerecycled, organisch materiaal
- 80% van het onverkochte eten doneren.
Ook bij de exposanten was er een duidelijke focus op duurzaamheid.
Overal vertelden wijnmakers proactief over hoe ze voor hun wijngaarden zorgen. Ongeacht of ze 'normale', organische, biologische, biodynamische of natuurlijke wijnen maakten. Dit lijkt dus bijna een basisvereiste te worden. Ook zien we meer composteerbare materialen voor etiketten en lijm. Een mooie ontwikkeling!
Mickael Alborghetti, founder EthicDrinks: It is a very traditional environment, so it is changing, yes, but very slowly. The current economic crisis isn't helping either, so it's not an easy time, but we're hanging in there.
We praten over minder zware flessen, en over alternatieve verpakkingen. En toch... weinig BiB of alternatieve verpakkingen op de vloer.
Wijn & Woorden: Het grote Verkoopverhaal
Super tof: Meer aandacht voor marketing en storytelling.
Vorig jaar voorspelde de IWSR al: wijnhuizen, regio's, wijnlanden en merken die konden investeren in marketing gingen groeien.
Storytelling, trends, customer insights en marketing waren dit jaar nog beter vertegenwoordigt in het masterclass programma, en ook op de vloer hoorde je exposanten er meer over.
Hoe zij hun marketingeuro's uitgaven, waaraan, en zelfs welke beurzen ze wel en niet zouden aandoen. Vinexpo vs ProWein was een veelbesproken onderwerp!
PS. Mochten jullie willen brainstormen over de mogelijkheden: ik ben gek op wijn en marketing & vertaal met liefde jouw wijnstory 😊!
Ik vroeg aan expert en wijnliefhebber: wat zijn nu de echte wijntrends?
Wat zal er volgend jaar veranderd zijn?
Ontwikkelingen
Coravin
Eén van de mooiere innovaties: Coravin Vinitas.
Deze machine, nu nog een prototype, herbottelt je fles naar kleinere flesjes, met een houdbaarheid van een jaar.
Je koopt het syteem zelf, niet de service van het herbottelen. Daarbij verstuur je de flessen namelijk opnieuw, van en naar bottelaar. Wat weer leidt tot extra transport en CO2 uitstoot.
Waar ze over nagedacht hebben bij Coravin!
Greg Lambrecht, founder: We're always busy with the next step, which now is obviously the size of the bottles, decreasing carbon footprint and transport. How can we move away from this set idea of the 750 ml bottle?
Plastic = duurzaam
Erg leuk: ik sprak met Greg over zijn toekomstvisie en de lange houdbaarheid van zijn flesjes.
Greg vertelt over de studie van materialen, zoals duurzaam plastic. Maar Greg, plastic is toch helemaal niet duurzaam?
Greg Lambrecht: 'Well, we have been using it wrong. The problem is, we don't know enough about plastics. We need to study which plastic we need for what purpose, and be conscious about the entire product lifecycle. Then, plastics can help us build a more sustainable wine future.'
'There are many different kinds, with different characteristics. A lot of plastic is permeable to oxygen. Even the silicone of wine pumps that are intended to extend the shelf life of wine bottles. Oxygen, of course, is not perfect for extending shelf life.'
Zou plastic dan toch voorzichtig een rol kunnen gaan spelen in premium, duurzame verpakkingen?
It definately could. We'll see...
Op mijn vraag wat visionair Lambrecht het komende jaar ziet veranderen:
Not too much I'm afraid... the wine world is moving slowly. But we ARE moving.
Laten we hopen dat we elkaar volgend jaar weer spreken Greg, en kunnen zeggen dat er toch meer is gebeurd dan wel dachten!
ScanTrust
Nog een mooie ontwikkeling voor wijnmakers die moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving: Veilige QR code generator met automatische ingrediënten & voedingswaarden voor op labels EU-wijnen. Handig!
Highlights
Tijdens Vinexpo 2024 had ik de kans om een scala aan heerlijke wijnen uit de hele wereld te proeven. Enkele hoogtepuntjes, op alfabetische volgorde:
Corsica
Een leuke ontdekking! Corsica: een wijnland dat we nog niet goed kenden, maar waar we vast meer van gaan zien.
De wijnen waren verrassend lekker en we lieten ons graag meenemen door de kennis van de sommelier.
Frankrijk: Rhône
Je t'aime: de wijnen en de passie van de Rhône wijnmakers.
Bekend en onbekend: het kon niet op. Heerlijke Condrieu, fantastische Rhôneblends...
Italië
We genoten van een heerlijke Franciacorta wijnproeverij op de stand van ISWA. Deze bubbels zijn altijd het proeven waard!
Oostenrijk
We vroegen: 'Welke verrassende wijn moeten we zeker geproefd hebben voordat we hier weggaan?' Het Oostenrijkse antwoord: 'Wabi-sabi' wijnen.
Wabi-sabi = Japans voor 'de schoonheid van imperfectie', verwijzend naar het ruwe randje van natuurlijke wijnen.
Portugal
Heerlijk wijnland. We ontdekten de Encruzado druif, een héle lekkere rode Alentejo van Quinta da Valbom en een verrassende Madeira van Justino's met een lichte pepermunt smaak.
Dit waren slechts enkele van de vele hoogtepunten van Vinexpo 2024.
Inspiratiesessies & Masterclasses
Voor de professional die zijn wijnkennis wilde bijspijkeren was er een uitdagend ON programma, met 126 masterclasses (en dat naast de activiteiten op de stands zelf!).
Deze onderwerpen kwamen het meest aan bod:
- Het presenteren van een wijnregio (37%)
- Duurzaamheid (11%)
- De wijnwereld & de toekomst (10%)
Waar ik vorig jaar nog aandacht voor sustainability miste, zie je het nu duidelijk terug.
- Er is eindelijk aandacht voor de uitstoot van transport: Hoe zwaarder het transport: hoe meer uitstoot. Zware flessen waren al een no-go, maar we kunnen meer. Wanneer gaan we welke alternatieve verpakkingen omarmen?
- Er wordt voorzichtig gesproken over het hergebruiken van flessen, in plaats van ze te recyclen. Dat scheelt enorm in uitstoot, en kan een oplossing zijn voor premium wijnen.
Opvallend: de aandacht voor AI & digital, trends en marketing, met o.a:
- De inzet van AI en digitale oplossingen.
- Marketing en de combinatie van offline beleving en online storytelling als kans voor de wijnwereld.
En, als je er écht geen genoeg van kon krijgen: Na de beurs kon je het gesprek voortzetten bij aangesloten restaurants en bars, die een speciaal OFF programma hadden voor Vinexpo.
Kortom, Vinexpo 2024 was voor mij weer een bron van inspiratie. Ik kijk nu al weer uit naar volgend jaar!
Hoe hebben jullie het ervaren?
Meer Wijnbeurzen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Zijn jullie ook op Vinexpo geweest? Wat was jullie indruk? En: wat misten jullie of zouden jullie graag op een volgende wijnbeurs willen zien?
Ik: heb genoten van onze ontmoetingen, masterclasses en natuurlijk de wijnen.
Ik zou Vinexpo omschrijven als groots, vol flair, en er is enorm veel te zien en ontdekken. De mogelijkheden leken eindeloos, en ik heb zeker veel inspiratie en mooie relaties opgedaan!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven
Han Paquay (zondag, 25 februari 2024 17:02)
Mooi verhaal Kim.
Ik heb weer wat geleerd.