Wat eet je bij Rosé? De Lekkerste Combinaties
Een goede wijn spijs combinatie tilt je gerecht en je wijn naar een hoger niveau. En dat is niet anders voor rosé!
Rosé wijn is het perfecte antwoord op vele zomerse avonden en de vraag: welke wijn drinken we vanavond bij...?
Maar rosé wijn heb je in verschillende smaken en stijlen, dus hoe kies je de lekkerste rosé bij het gerecht dat je in gedachten had?
Rosé Wijn Stijlen
Grofweg kun je rosé wijn indelen in 4-5 categorieën:
- Mousserende rosé wijn
- Lichte en elegante rosé wijn - Provence, Pinot Noir
- Medium body - Droge en fruitige rosé wijn, Grenache
- Medium body - Fruitige rosé wijnen met meer structuur, zoals Syrah
- Voller en off-dry, zoals Cerasuolo en Rose d'Anjou
PS. Lees ook: Rosé soorten + smaakoverzicht
"A glass of rosé is a gentle reminder that life can be as vibrant and refreshing as its blush color."
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Overzicht: De lekkerste Gerechten, Hapjes en Kaas bij Rosé Wijn
Met zijn lichte en fruitige karakter biedt rosé talloze mogelijkheden voor gastronomische combinaties.
Bij deze een overzicht van de lekkerste rosé wijn stijlen bij verschillende gerechten, hapjes en kazen.
1. Gerechten bij rosé wijn
De lichte en frisse smaak van rosé past goed bij gerechten die iets milder zijn en niet te zwaar op de maag liggen. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die perfect samengaan met rosé.
Allerlei gegrilde gerechten met knoflook, mediterrane kruiden, tomaatjes en kaas
Zoals: Gegrilde courgette met trostomaatjes en gruyère. Lekker met bijvoorbeeld een Mourvedre of Grenache rosé.
Bouillabaisse
Een rijk gevulde, mediterrane vissoep, heerlijk met verschillende soorten rosé. Van licht en delicaat uit de Provence, tot zacht en diep van kleur uit Spanje.
Curry
Kies je een te droge wijn bij curry, verbleekt de wijn tot water met een alcoholsmaakje.
Gelukkig is er fruitige rosé, het liefst licht zoet. Die doet het geweldig bij intens kruidige gerechten van over de hele wereld. Denk aan de Indische en Aziatische keuken. Het zoetje neutraliseert de kruidigheid, en de intense smaken benadrukken de fruitigheid.
Lamskebab
Lekker aankliederen met knoflooksaus, sla en pitabroodjes. Kipkebab vraagt om een simpele witte, lamskebab vraagt om wat donkerdere rosé van stevigere druiven als de Spaanse Tempranillo of Portugese Touriga Nacional.
Nasi Goreng
Lekker met een Vin Gris rosé.
Moussaka
Lekker met dieproze, fruitige stijlen uit bijvoorbeeld Spanje, Italië en de Languedoc.
Salades
Of het nu een salade met krab en avocado, niçoise, of een caprese is - rosé is het antwoord! Helemaal als je ook zoete ingrediënten gebruikt, zoals granaatappelpitjes, zoete groente als venkel, vers fruit of honing. Tip: salade met blauwe kaas en peer!
Tajine
Licht pittige tajine, boordevol intense smaken en het liefst wat gedroogd fruit - heerlijk met een vollere en fruitige rosé wijn. Hoe kruidiger de tajine, hoe meer kleur, zoetheid en smaak in de rosé.
Vitello Tonato
Heerlijk met een Provençaalse rosé.
Zeevruchten en gegrilde vis
Al is witte wijn bij veel visgerechten ook een mooie optie, een zomerse licht fruitige rosé kan ook. Heerlijk bij paella, gegrilde dorade, rode snapper en gerechten met zeevruchten en krab.
Ga je voor luxe? Kies dan een rosé Champagne. Deze fruitige bubbels met rood fruit bite zijn heerlijk bij een salade van kreeft en basilicum, gegrilde kreeft en dikke patates frites of gegrild varkensvlees met vijgen.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
2. Hapjes bij rosé wijn
Bleekroze stijlen met een medium body, en volle smaak
Bijvoorbeeld: Provençaalse rosé, Bandol
- Brood met aioli & kruidenboter
- Slakken met kruidenboter
- Ratatouille
- Tortilla
- Slaschuitjes of glaasjes met krabsalade
Donkerdere, fruitige stijlen rosé
Bijvoorbeeld Tempranillo rosé wijnen, Rosé d'Anjou of Tavel uit de Zuid-Rhône
- Mezze
- Gebakken gamba's met knoflook en citroen
- Cantaloupe meloen met parmaham
- Gegrilde sardientjes
- Tapa's plank: Een ideale wijn bij hapjes of de borrel is een alleskunner, moet iedereen te vriend houden en tegelijkertijd wat te melden hebben. Een fruitige rosé wijn zou het antwoord kunnen zijn!
3. Barbecue en Rosé
Rosé wijn doet het ook altijd goed bij de barbecue, en bij salades, die vaak ook aanwezig zijn bij een barbecue! Zelf vind ik Rosé d'Anjou heerlijk bij de barbecue.
Kies bij stoerdere barbecuesmaken voor een diepkleurde rosé.
Denk aan peperige, lichtgekleurde vleesgerechten, zoals varken, worst en saté. Lekker in combinatie met een mooie Syrah rosé. Licht prikkelend en met voldoende zuren die blijft staan bij gegrild en wat vetter eten.
Serveer je satésaus? Da's een lastige, want een biertje zou eigenlijk prima smaken. Een diepdonkere, en fruitige rosé, bijvoorbeeld van Syrah, past ook.
Lees ook: Welke wijn bij de Barbecue?
4. Kaas bij Rosé wijnen
Van kaas en wijn word ik helemaal enthousiast. Toch past niet alle kaas bij wijn.
Zodra je wat sterkere kazen wilt serveren, vaag je de delicate aroma’s van kostbare, geouderde wijn compleet weg. Geen dure flessen opentrekken dus. Maar wat dan wel? Qua kaas en rosé:
- Zachte witschimmelkazen als camembert en brie met lichte stijlen als Provence rosé.
- Mozzarella en Burrata met een donkerdere, medium body rosé
- Blauwe kazen in combinatie met vers fruit, en half zoete rosé wijnen als Rosé d'Anjou.
Meer Lezen
En, heb ik je nog kunnen verrassen met één van deze rosé wijn spijs combinaties?
Of weet jij nog een andere zomers gerecht bij rosé wijn waarvan jij denkt dat 'ie absoluut niet mag ontbreken in deze lijst, dan ben ik heel benieuwd!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven