Prosecco Wijn - 10 x Bruisende Bubbel Facts
Wat is Prosecco? 1 ding is zeker, het is zoveel meer dan een betaalbare doordrinkbubbel.
Ontdek alle stijlen, de verschillen met andere bubbels en welke gerechten je ermee kunt combineren!
1. Wat is Prosecco?
In het kort: een vrolijke mousserende wijn uit noord-Italië, met een vriendelijk prijskaartje.
Deze populaire Italiaanse mousserende wijnen worden gemaakt van de Glera druif. Een druif met de smaak van peer, meloen, groene appel... en mooie frisse zuren: een goede basis voor mousserende wijn!
En wat is Prosecco niet?
Prosecco is niet hetzelfde als Champagne en Cava. Nee, Prosecco wordt gemaakt van andere druiven, op een andere methode, smaakt anders en... nog een groot verschil: heeft een ander prijskaartje.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
2. Waar komt Prosecco vandaan?
Prosecco komt uit 2 provincies ten noorden van Venetië, Veneto en Friuli. 4 regio's staan bekend om hun hogere kwaliteit:
- Trieste
- Treviso
- Asolo
- Conegliano Valdobbiadene
Als je in Noord-Italië bent, kun je van deze fijne bubbel genieten. Maar nog meer van het geweldige Italiaanse leven met de heerlijkste gerechten en kleine trattoria's.
En: de hele regio heeft mooi weer en heerlijke temperaturen van mei tm oktober...
Tip #1: De oudste wijnroute van Italië: de Strada del Prosecco. 50 km lang genieten tussen Valdobbiadene en Conegliano. Een adembenemend uitzicht, hellingen vol wijngaarden.
Tip #2: voor de avonturiers die wel van een uitdaging houden! De wielerwedstrijd Gran Fondo Prosecco. Slinger door heuvels vol wijngaarden en vier je overwinning met een glas Italiaanse trots. Iedereen mag meedoen.
Mooie naam... Conegliano Valdobbiadene. Maar help, hoe spreek je dat uit?
3. Prosecco Smaak
Levendig, licht zoet en fruitig. Vrolijk, gemakkelijk te drinken en ook perfect voor cocktails.
Aroma's & Smaken:
- Groene appel
- Peren
- Meloen
- Perzik
- Bloemen
- Citroen & Limoen
De meeste Prosecco-wijnen worden gemaakt in de droge, brut-stijl. Ook al is brut nu het meest populair, er zijn zoetere stijlen.
Check ook 10. Hoe zoet is mijn Prosecco?
In vergelijking met andere bubbels heeft Prosecco een iets grotere bubbel, en lijkt hij vaak iets zoeter te zijn, door de lichtere zuren.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
4. Champagne VS Cava VS Prosecco
Wat is het verschil tussen Champagne, Cava en Prosecco? Nou, het land, de druif, de manier waarop de wijn gemaakt wordt... Maar het belangrijkste verschil zit hem natuurlijk in de smaak.
Druiven
Champagne: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier
Cava: Parellada, Xarel-lo en Macabeo
Prosecco: Glera
Methode
Champagne en Cava worden gemaakt volgens de methode traditionnelle, met een 2e gisting op fles. Na de gisting blijven de (dode) gistcellen in de fles. Minimaal een jaar, maar vaak langer. Die gistcellen geven ‘autolytische’ aroma's van brood, toast en brioche aan de wijn.
Prosecco wordt bijna altijd gemaakt op de 'Methode Charmat', met een tweede gisting op tank. Makkelijker, minder tijdrovend en, daarom ook goedkoper. Geen autolytische aroma’s, het doel is om een fruitige bubbel te maken.
Lees ook: Verschil Champagne, Cava en Prosecco [+Infographic] - Upcoming
5. Hoe wordt Prosecco gemaakt?
De meeste worden gemaakt op de Charmat-methode, ook wel tankmethode of Cuvée close genoemd. Hierbij vindt de 2e gisting (voor de bubbels) plaats in enorme roestvrijstalen tanks onder druk.
- Italiaanse bubbelmakers starten met een basis witte wijn van de Prosecco druif Glera.
- Ze voegen een beetje gist en suiker toe aan de wijn, in een grote tank.
- Er vindt dan een 2e gisting plaats, die zorgt voor de bubbels. De tank wordt verzegeld om te voorkomen dat de CO2 ontsnapt.
- De CO2 lost op in de wijn, waardoor de wijn gaat bruisen.
- Hoe langer de 2e vergisting duurt, hoe droger de wijn en hoe steviger de bubbel. (De suiker en gist worden omgezet in bubbels & alcohol).
- Na de tweede vergisting wordt de wijn gebotteld, op smaak gebracht met een mengsel van wijn en suiker (dosage) en afgesloten met een kroonkurk.
De Charmat methode werd uitgevonden door professor Federico Martinotti in 1895. De drukvaten werden ontworpen, gebouwd en gepatenteerd door de Fransman Eugène Charmat in 1910.
6. Soorten Prosecco
Frizzante en Spumante zijn het bekendst. Maar wist je dat er ook exemplaren zijn zonder bubbels? Ja, je leest het goed! Er zijn 3 verschillende soorten:
- Tranquillo
- Frizzante
- Spumante
Tranquillo
Zeldzaam, maar hij bestaat: Een Prosecco zonder bubbels. Leuk om eens te proberen, en om de aroma's en smaak te ervaren zonder bubbel.
Frizzante
Een toegankelijke en fruitige bubbel met een lichte mousse. De gisting voor een Frizzante duurt tot 1 maand, waardoor er minder koolzuur in de wijn opgenomen wordt. De druk op de fles is minder dan 3 bar. (Bier heeft 1,5 bar).
Spumante
Goed voor 95% van alle Prosecco's. Spumante heeft minimaal 3 bar, 2 bar minder dan Champagne. Superiore's hebben minimaal 3.5 bar en de beste Spumantes hebben 5 bar, vergelijkbaar met Cava.
Frizzantes herken je aan de spago: een kurk met een touwtje, of aan de schroefdop.
7. De beste Prosecco
Prosecco is dus vaak een plezierige, frisse en fruitige doordrinkbubbel. Betekent dit dat er geen topkwaliteit Prosecco's zijn? Zeker niet.
Kwaliteit begint bij DOC Prosecco, dit keurmerk geldt voor heel de regio Veneto.
Voor de échte kwaliteitsbubbel moet je naar Valdobbiadene. Daar staan 43 dorpjes bekend om hun betere bubbels. Herken ze aan de term ‘Rive di’ (letterlijk vertaald: heuvel uit…). Deze DOCG Prosecco's kunnen zich meten met de beste mousserende wijnen ter wereld. (DOCG = Denominazione di Origine Controllata y Garantita)
De koning onder de Prosecco’s komt van de Cartizze heuvel in het Conegliano Valdobbiadene gebied. Gemaakt op de méthode traditionnelle.
Een generieke Champagne kan op smaak en prijs verliezen van een goed gemaakte Prosecco uit Valdobbiadene. Zeker als deze volgens de methode traditionnelle is gemaakt. (Dit staat apart vermeld op het etiket).
Prosecco, TOCH meer dan een betaalbare en fruitige doordrinkbubbel!
8. Hoe lang kun je Prosecco bewaren?
Champagne rijpt 15 maanden, en Cava ongeveer 9 maanden. Maar Prosecco wordt op een andere manier gemaakt: met een 2e vergisting op tank, en een kortere rijping van enkele maanden. Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid.
Prosecco wordt niet beter met de weken, maanden of jaren en is bedoeld om direct op te drinken. De houdbaarheid is onder ideale omstandigheden 3 jaar. De smaken, aroma's en vooral de bubbels, zullen na 3 jaar snel verslechteren.
9. Wat is lekker bij Prosecco?
Zin in deze Italiaanse bubbel bij je feestmaal vanavond? Combineer hem met de volgende gerechtjes, of go Italian style & drink hem als aperitief! Volgens de Italianen wekken de zuren en de bubbels de eetlust op.
Wijn Spijs
Prosecco is perfect voor elke feestelijke gelegenheid en lekker bij gerechten zoals:
Zoute hapjes en antipasti: Het lichte zoetje en de fruitigheid vormen een mooi contrast met zoute hapjes zoals patat, pecorino, prosciutto of parmezaanse kaas.
De bubbels en de zuren gaan ook goed met medium-intense gerechten en pittige smaakmakers. Denk aan kip, tofu, garnalen of varkensvlees gerechten, de Thaise keuken en curry's van over de hele wereld.
Wijnweetje: Voor 2009 heette de Glera druif nog ‘Prosecco’. Niet zo handig: want op die manier zou de hele wereld Prosecco kunnen maken. Daarom is de naam veranderd.
10. Hoe zoet is mijn Prosecco?
Er zijn 6 zoetheidsniveaus, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker per liter. Van de vrij nieuwe classificatie (voor Prosecco) van Non Dosato tot Demi-Sec, heb je:
- Non Dosato, ook wel Brut Nature, Brut Zero of Ultra Brut, is kurkdroog.
- Extra Brut, is zeer droog.
- Brut, 'gewoon' droog.
- Extra dry, of Extra Sec heeft een vleugje zoet.
- Sec, ook wel Dry, is medium zoet.
- Demi Sec, ook wel Semi Secco is zoet. Niet makkelijk verkrijgbaar.
Welke Prosecco is zoet? De Demi Sec is bij Prosecco het zoetst, in tegenstelling tot bv Champagne, die ook nog een Doux categorie heeft.
PS. Nog nooit een Extra Dry geproefd? Deze stijl biedt een geweldige balans tussen fruit, tintelende zuren en subtiele zoetheid.
Meer bruisende bubbel kennis
En, voor welke bubbel ga jij? Ik ben benieuwd :)
Mocht je een lekker en betaalbaar alternatief zoeken voor voor Champagne: Ga dan eens voor een Franciacorta, Vonkelwijn, Crémant of Sekt...
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven