Wat is Franciacorta? De beste Italiaanse Bubbel!
Misschien wist je al dat de wereld van premium mousserende wijnen niet begint en eindigt met Champagne.
Spanje heeft zijn beroemde Cava, Duitsers drinken Sekt en zelfs Frankrijk heeft zijn eigen niet-uit-Champagne-komende variant: Cremant.
En Italië heeft Prosecco, toch?
Nou... Prosecco komt uit Italië, en er zijn zeker topkwaliteit Prosecco's. Maar Franciacorta speelt mee op het niveau van Champagne. (Stiekem misschien wel exclusiever, en zeker niet minder!)
Deze zwaar ondergewaardeerde Italiaanse wijn heeft veel meer gemeen met zijn Franse neef dan Prosecco.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Ontdek Franciacorta Wijn
Net als Prosecco is Franciacorta (je raadt het al) een mousserende wijn uit Italië. Gemaakt in het Franciacorta DOCG gebied, vlak naast het stadje Brescia.
De DOCG status betekent dat de wijn aan bijzonder strenge regels moet voldoen:
- Met de hand geoogst.
- Van Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en maximaal 10% Erbamat.
- Bubbels door een tweede gisting op fles, op dezelfde manier als Champagne. In Italië noemen ze deze methode de Metodo Classico.
- Die 2e gisting duurt minimaal 18 maanden. (vs 12 maanden in de Champagne).
Franciacorta is nog vrij jong, opgericht als een DOC in 1967 en gegroeid tot DOCG in 1995.
Uitspraak: Fran-sja-kor-tah
Biologisch wijnparadijs
Duurzaam en respectvol omgaan met de natuur. Om ook in de toekomst fenomenale Franciacorta wijnen te kunnen blijven maken, wordt er alles aan gedaan om het gebied en het terroir te beschermen.
Daarom werken 66,4% van de wijngaarden biologisch. Volgens het Franciacorta Consortium is van de 2.848 hectare 1.891 biologisch, of goed op weg.
Franciacorta is een van de meest toonaangevende wijngebieden ter wereld voor biologische wijnbouw.
Franciacorta Smaakprofiel
Strogeel met gouden tinten, heel herkenbaar aan zijn boeket van gisting in de fles. Herken aroma's van broodkorst, toast en gist, amandel en hazelnoot. Naast de gistaroma's heerlijk fruitig met citrus (mandarijn, limoen en grapefruit), perzik, peer en gedroogde vijgen.
- Satèn - Zijdezacht, bijna romig bruisend. Meer rijp fruit, en bloemen aroma's.
- Rosé - Pinot Noir geeft deze Franciacorta meer body en kracht, met aroma's van rood fruit.
- Millesimato en Riserva - Nog meer complexe en ontwikkelde tonen, yay!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
5 Stijlen Franciacorta
- Franciacorta: minimaal 18 maanden rijping.
- Franciacorta Satèn: Een zijdezachte (vandaar de naam!) mousserende witte wijn van Chardonnay en Pinot Blanc. Satèn rijpt minimaal 24 maanden en heeft romige aroma's van boter, getoast brood, hazelnoot en amandelen. Exclusief als Brut verkrijgbaar.
- Franciacorta rosato: Als Champagne rosé, maar dan met minimaal 24 maanden flesrijping, in plaats van 12.
- Millesimato: Italiaans voor Vintage. Franciacorta van druiven uit 1 oogstjaar, met minimaal 30 maanden flesrijping.
- Riserva: Van 1 oogstjaar, met minimaal 60 maanden flesrijping!
Ook erg bepalend voor de smaak: Hoe zoet is je bubbel?
Na de 2e vergisting zijn alle suikers omgezet in alcohol en bubbels, de wijn is dan extreem droog.
Daarom voegen veel wijnmakers wat suiker toe. Dat noem je dosage. De smaakstijlen van droog naar zoet:
- Pas dosé of Non dosato - de droogste in het Franciacorta-gamma
- Extra Brut - zeer droog
- Brut - het meest populair: droog maar iets zachter dan Extra Brut.
- Extra Dry - zacht, iets zoeter dan de klassieke Brut, waardoor je hem met veel gerechten kunt combineren
- Sec of Dry - licht zoet
- Demi-Sec – zoet, en past perfect bij desserts.
Franciacorta Wijn Spijs combinaties
Nog meer genieten: een paar fenomenale Italiaanse wijn spijs ideeën, specifiek voor de smaakstijlen:
- Non dosato - Gepaneerde zeeduivel, kalfskoteletten of varkenswang in groene sauzen.
- Extra Brut - gerechten als couscous met groente en lichte visgerechten.
- Brut - Lasagnes en pasta's met bechamelsaus, camembert en oude kazen.
- Extra Dry - Gerechten met vis en zeevruchten en Parmezaanse kaas.
- Sec or Dry - Quiche met spinazie, pasta's en salades met ricotta en kazen als Taleggio (gewassen korstkazen).
- Demi Sec - Appelkruimeltaart met noten, gedroogd fruit en kruidige kazen.
Franciacorta vs Prosecco
Wat is het verschil tussen Franciacorta en Prosecco?
Franciacorta
- Druiven: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en Erbamat
- Is 'pas' 60 jaar oud
- Gemaakt zoals Champagne: op de traditionele methode of Metodo Classico.
- Komt uit de gelijknamige regio Franciacorta
- Smaak: droger, meer gistaroma's en minder fruitig dan een Prosecco (maar fruitiger dan een Champagne), met ook iets meer complexiteit.
- Bubbel: Satèn wijnen hebben een zijdezachte bubbel van 5 bar, de rest heeft een prikkelende 5 tot 6,5 bar.
Prosecco
- Druif: Glera
- Wordt al honderden jaren gemaakt
- Prosecco gebruikt de Charmat-methode (of tankmethode) om zijn bubbels te krijgen.
- Komt uit de regio's Veneto en Friuli in het noordoosten van Italië.
- Smaak: is iets fruitiger en frisser
- Bubbel: wist je dat er ook stille witte wijnen van Prosecco zijn? Nee? Dan weet je het nu :) De rest kun je indelen in frizzantes van 1 tot 2,5 bar en spumantes vanaf 3 bar.
- Lekker betaalbaar!
Parli Italiano? Pinot Noir = Pinot Nero, en Pinot Blanc = Pinot Bianco.
Franciacorta regio bezoeken
Franciacorta ligt tussen Brescia, een leuk oud stadje en het Iseomeer. Perfect te combineren met een stedentrip naar Verona of Milaan! Het Iseomeer, Verona en Milaan liggen op 30, 70 en 100 km van Brescia.
Franciacorta wijnroute
Tip: De Strada del Franciacorta, een wijnroute langs wijngaarden en wijnhuizen die je kunt fietsen, wandelen of met de auto kunt doen. Bezoek zeker Ca del Bosco.
Meer over onze wijnreis naar deze prachtige wijnregio in een later blog!
Dus, ben jij een Bubbelbeest? Geniet dan ook eens met een heerlijk glas Franciacorta :) Saluti!
Meer mousserende wijn kennis
En, ga je binnenkort een glas Franciacorta proberen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
BTW, er zijn nog veel meer waanzinnig lekkere en betaalbare alternatieven voor Champagne. Vonkelwijn, Crémant of Sekt bijvoorbeeld...
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven