Monastrell Wijn: Spaanse Druif met Frans Accent
In deze wijn guide alles over de Monastrell wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
PS. Mis hem niet: mijn nieuwe blog Mourvèdre Masterclass, live over enkele weken!
Wat is Monastrell?
Monastrell is een donkere druif die bekend staat als Mourvèdre in Frankrijk en Mataro in de Verenigde Staten en Australië.
Deze ruwe bolster met blanke pit was altijd een populaire mengdruif, vanwege z'n hoge tannines en alcohol. Enkele bekende namen? Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape en Bandol.
Meer dan alleen Mengdruif
In Spanje schittert hij nu steeds vaker alleen op het etiket, en worden er stevige, elegante rode wijnen van gemaakt. Aantrekkelijk door zijn volle smaak + hoge tannines en alcohol = rijpingspotentieel.
Wilde wijn met geconcentreerd zoetje. Inktachtig, met diepe donkere tonen, een stevige body en geurend naar bramen en viooltjes.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Grote Monastrell wijn regio's
Monastrell is groots in verschillende wijnregio's die er allen uitzonderlijke wijnen van maken. Een van de bekendste is de DO Jumilla, in Murcia, in het zuidoosten van Spanje.
- Jumilla staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen, rijk aan smaak en aroma.
- Yecla
- Alicante
- Valencia
- En natuurlijk Penedes, voor een heerlijke mousserende Rosé Cava
Monastrell Druif Kenmerken
Monastrell druiven zijn klein met een zwarte, dikke schil, en geven een donkerpaarse wijn. De wijnstok bloeit en rijpt laat, geeft een hoge opbrengst en voelt zich het lekkerst in een warm klimaat.
De druif geeft veel body, en wordt vaak gebruikt om te blenden met lichte druivenrassen. Omdat Monastrell gevoelig is voor reductie, een wijnfout die een zwavelachtige geur veroorzaakt, zie je hem buiten Spanje niet vaak alleen op het etiket.
Een uitzondering is Bandol, een warme wijnstreek aan de kust van het zonnige Provence, waar ze een waanzinnige 100% Mourvèdre maken. Misschien wel één van de beste ter wereld.
Monastrell Smaak en Geur
Monastrell is donker, ruig en heeft iets wilds. Hij zit hoog in de alcohol, wat hem een zweem zoetigheid geeft - terwijl er in de fles vaak geen suiker meer te vinden is.
Een paar jaar geleden stonden Monastrell-wijnen alleen bekend als zeer volle wijnen boordevol tannines. Tegenwoordig maken wijnmakers subtielere wijnen met een fijnere smaak en royaal zwart- en rood fruit.
Maar het blijft een stoere jongen! De Spaanse wijnen van deze druif zijn enorm fruitig, met veel bramen en blauwe bessen. Ze hebben een volle body en doen denken aan mediterrane kruiden, oud leer en boerenerf.
PS. Houd je van Cabernet Sauvignon? Dan geniet je waarschijnlijk ook van een mooie Monastrell.
Monastrell = Mourvedre = Mataro
Monastrell vs Mourvedre
Waar komt Monastrell vandaan?
Monastrell heeft zijn roots in Spanje, waar hij al duizenden jaren groeit. De druif arriveerde in de Middeleeuwen in de Provence, Frankrijk, waar hij bekend werd als Mourvèdre (waarschijnlijk vernoemd naar de Spaanse stad Murviedro).
Phylloxera, een wijnplaag, verdreef Mourvèdre uit de Provence. Met pijn in hun hart vervingen de Zuid-Franse wijnmakers hun geliefde druif voor andere rassen die geënt konden worden op phylloxera-vrije onderstammen. Gelukkig voor de Franse wijnboeren (en voor ons) werden na de Tweede Wereldoorlog Mourvèdre onderstammen ontdekt. In de jaren 70 herrees de druif als ster van de Châteauneuf-du-Pape.
Tijdens de ondergang van Mourvèdre in Frankrijk, werd de druif naar Californië en Australië gebracht. Daar werd hij Mataro genoemd, naar een stad in de provincie Barcelona. Mataro werd meestal gebruikt in bulkwijnen, totdat wijnmakers ontdekten dat het dezelfde druif was als de beroemde Franse Mourvèdre. Mataro leefde op, en had zijn comeback in de jaren 90.
Spanje blijft 's werelds grootste producent van Monastrell. Het is de 4e meest aangeplante rode wijndruif van het land.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Wat eet je bij Monastrell?
Deze stevige rode, iets zoete wijnen met hun goede tannine, zwart fruit en jam aroma doen het goed bij kruidige en vettige gerechten. Probeer eens een glas met:
- Salade van spinazie, kikkererwten en chorizo
- Morcilla met paprika en aardappels uit de oven
- Langzaam gegaarde lamsschotel met Marokkaanse kruiden
- Couscous met dadels en amandelen
- Gegrild varkensvlees met shiitake
- Merguezworst
- Stoofschotels met mediterrane kruiden
Fan van Monastrell?
Dan geniet je vast ook van andere stevige jongens als:
- Cabernet Sauvignon
- Syrah
- Mourvèdre
- Tannat
- Tempranillo
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
En, ga jij zelf de aantrekkingskracht van Monastrell ervaren? Probeer vandaag nog een glas, ik ben benieuwd wat je er van vind!
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven