Blijkt dat je helemaal geen sterke drank nodig hebt voor de lekkerste cocktails! Voor diegenen die wel van wijn houden, en niet zo van sterk - laat deze 15 zomerse wijn cocktails ook jou hart verwarmen.
Wijn cocktails zijn niets nieuws, Sangria is al zo oud als de weg naar Rome. (niet minder lekker overigens). Maar er is nog zo veel meer te ontdekken! Wat dacht je van een Frozen rosé, of een Basil Blanc?
De lekkerste zomer wijn cocktails
Zomercocktails, die lekker wegdrinken in het zonnetje - moeten licht en waanzinnig verfrissend zijn. Juist daarom zijn wijn cocktails zo'n uitkomst. Minder alcohol, en iets minder zoet... Welke wordt jullie nieuwe favoriet?
1. Frosé
Frozen rosé: een wijncocktail met rosé wijn, die je doet watertanden! En stiekem is deze ook heel handig om restjes wijn weg te werken...
- Maak ijsklontjes van een fles rosé, door het te bevriezen.
- Blender de ijsklontjes met een bakje aardbeien (250 gram), een eetlepel suiker, 4 eetlepels wodka en 2 eetlepels grenadine, of andere limonadesiroop.
2. Aardbei Basilicum Moscato
Ben jij ook zo gek op aardbei en basilicum? Dan moet je zeker deze wijn cocktail eens proberen!
Wat heb je nodig?
- 150ml Moscato
- 4 aardbeien
- 1 theelepel suiker
- 1 basilicumtakje
- 1 theelepel citroensap
- Nog wat aardbeien en basilicum als garnering
Meng/blend alles, behalve de wijn. Zeef in een longdrinkglas, vul met wat ijsblokjes, aardbeien en giet de moscato er overheen. Garneer met een takje basilicum.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
3. Mimosa
Wat is er beter bij een lazy summer lunch dan een fantastische mimosa met droge mousserende wijn en verse sinaasappelsap?
Simpel, makkelijk, en heel zomers.
- Blend een deel verse sinaasappelsap
- Met een deel droge bubbels, mijn favoriet is cava
- En voeg een scheutje Grand Marnier toe
Serveer in een champagne flûte.
Wijnmaker tipt: Patricia Hugel van Champagnehuis Gabriel Boutet drinkt zelf graag Grapefruit Mimosa's.
4. Champagne Grapefruit Mimosa
Tip van de wijnmaker! Fris, verkoelend, super zomers en ultrachique: een grapefruit mimosa met Champagne. En, met maar een paar ingrediënten super makkelijk om te maken. Daar zijn we gek op.
- Vries partjes grapefruit in
- Pak een mooie champagnecoupe
- Vul met de bevroren partjes grapefruit
- Vul met een semi-doux champagne
- Garneer met een takje tijm
Met een semi-doux heb je alsnog een lekker restzoetje, wat mooi contrasteert bij het bittere van de grapefruit. Liever geen zoet? Pak dan een brut. En mocht je liever voor een goedkopere optie gaan, is deze wijncocktail natuurlijk ook zo met een prosecco of cava gemaakt.
5. Spicy Gember Gewurztraminer Wijn cocktail
Een explosie van smaak! Deze zomerse wijn cocktail combineert het pittige van gember en tabasco, het zoete van honing, en de intense kruidige smaak van Gewurz.
Wat heb je nodig?
- Een flink glas Gewurztraminer (130 ml)
- Een theelepel vers gesneden gember
- Een eetlepel honing
- Paar druppels Tabasco
- Optioneel: Cava 75 ml, in plaats van 75 ml Gewurztraminer
Wil je een bubbel? Vervang dan een deel Gewurztraminer met Cava.
Garneer met wat gesuikerde gember, of serveer in een glas met suikerrandje!
6. Aperol Spritz
Een bekende Italiaanse zomerse wijncocktail, en binnen 5 minuten heb je hem zelf gemaakt.
- Pak een mooi groot wijnglas, of mooie coupe
- Vul met ijsklontjes
- Vul het glas met een deel Aperol
- Vul aan met een deel prosecco
- Top af met een deel spa rood
- Garneer met een schijfje sinaasappel
7. Rojito
Een Cubaanse mojito, maar dan lichter en frisser! In plaats van met rum, maak je deze met rosé.
Voor zo'n 6 glazen heb je nodig:
- 1 bosje verse munt, blaadjes geplukt
- 150 g bevroren frambozen, ontdooid
- 2 eetlepels rietsuiker
- 225 ml vers geperst limoensap (ongeveer 7 limoenen)
- 300 ml rosé
- 100 ml spa rood
- Gemalen ijs, om te serveren
Men alles in de blender of cocktailshaker, behalve de spa rood. Zeef het mengsel en schenk in een glas met ijsklontjes, en garneer met framboos en munt. Top af met spa rood.
8. Watermeloen & Wijn Fizz
Makkelijk te maken, en nog makkelijker te drinken.
Wat heb je nodig voor 4 stuks?
- 2 kopjes watermeloen, in blokjes en gekoeld
- 1 el agavesiroop of honing
- 2 kopjes witte wijn, gekoeld
- 2 kopjes spa rood, gekoeld
- 4 partjes watermeloen ter garnering
Blender de watermeloen en honing tot gladde massa. Zeef en schenk in de 4 glazen.
Top af met gelijke delen witte wijn en spa rood. Garneer met een partje watermeloen.
9. Limonsecco
Nog zo'n bekende! Super simpel om te maken, en heerlijk verfrissend:
Vul een wijnglas met ijs. Giet over het ijs een shotje Limoncello, en top af met Prosecco.
Garneer met een blaadje munt en wat granaatappelpitjes.
10. Kir en Kir Royale
Een traditionele wijncocktail uit de Bourgogne. Deze zomerse drank wordt gemaakt met Aligoté witte wijn, en crème de cassis. Een likeur van blauwe bessen. Beide lokale specialiteiten van de Bourgogne.
Bij een Kir Royal vervang je de Aligoté voor Crémant de Bourgogne.
Meng 20 ml crème de cassis met 120 ml Aligoté of Crémant de Bourgogne. Klaar!
Leuk wijnweetje: Kir En Kir Royal zijn beide vernoemd naar een Franse priester, politicus en verzetsstrijder tijdens WO2, Felix Kir.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
11. Witte Sangria met verse munt
Fruitig, verfrissend en verrukkelijk. Ik hoop dat jullie dit witte Sangria recept geweldig vinden!
24 uur van te voren maken, koelen en genieten. Wat heb je nodig? Voor 1 kan met 6 glazen:
- 1 limoen en 1 citroen in schijfjes
- 3 eetlepels rietsuiker
- Scheutje witte port of appelbrandewijn (of appelsap...)
- Gesneden zomerfruit, als meloen, witte druiven, rijpe perzik of nectarine en gesneden aardbeien.
- 1 fles droge, frisse witte wijn zoals Albariño of Verdejo
- Ijsblokjes
- Munt
- Optioneel: Spa rood of cava.
Hoe maak je hem?
- Plet limoen, citroen en suiker, en voeg toe aan een grote kan.
- Voeg appelbrandewijn toe, en roer even kort.
- Voeg het fruit en de wijn toe, en roer nog een keer.
- Serveer hem met ijs of bevroren fruit en munt, en top eventueel af met spa rood of cava.
12. Sprankelende Sangria
Traditionele Sangria is een blend van rode wijn, fruit, kruiden en cognac. Maar ze zijn niet zo moeilijk in Spanje, en vaak gaan er allerlei restjes in, ook port.
Wees dus niet bang om hetzelfde te doen!
Ook als je je afvraagt wat voor fruit er in je Sangria gaat, doe gewoon wat je lekker vindt. Wij vinden hem lekker met lekker veel fruit, als banaan, sinaasappel en nectarine.
Wat heb je nodig?
- Rode wijn, zoals een Rioja of Tempranillo
- Fruit
- Honing
- Kaneelstokjes
- Brandewijn - of port
- Water - om hem wat lichter te maken
Hoe maak je hem?
Pers de sinaasappel en limoen boven de kan uit, en voeg het gesneden fruit toe. Voeg de wijn, honing, kaneelstokjes en brandewijn toe en laat het in de koelkast koud worden. Schenk vlak voor het serveren het water erbij en roer goed door. Serveer met heel veel ijsklontjes.
13. Sauvignon Blanc Sour
Deze wijncocktail is niet voor iedereen, maar ben jij te zoete cocktails helemaal zat, dan loopt het water je bij deze dorstlesser vast in de mond!
Komkommer & wijn cocktails zijn fris, en munt en limoen maken hem nog verfrissender.
Wat heb je nodig?
- 100 ml Sauvignon Blanc
- 100 ml Cava
- 30 ml komkommerwater
- 15 ml limoensap
- 2 theelepels rietsuiker
- Verse munt
- Ijsblokjes
Hoe maak je hem?
- Schaaf eerst wat plakken komkommer voor je garnering
- Maak je komkommerwater door een komkommer te raspen, te blenden en dan te zeven.
- Voeg het komkommerwater, de Sauvignon Blanc, limoensap, suiker en munt toe aan een blender.
- Zeef in een glas met ijsblokjes, top af met de Cava en garneer met een plak komkommer.
14. New York Sour
De New York Sour, een stevigere, maar ook hele lekkere wijn cocktail! Prachtig om te zien met zijn heldere tweekleurige laag.
Eerst heb je de whisky laag: gezoet met wat honing of agavesiroop voor wat nuance. Dan een laagje rode wijn (of port), voor extra complexiteit en fruitigheid.
Hoe maak je hem?
Shake bourbon, citroensap en honing of agavesiroop met ijs in een cocktailshaker, en schud tot het koud is.
Zeef het in een glas.
Nu komt het leuke gedeelte! Houd de achterkant van een lepel recht boven de bovenkant van het glas. Schenk vervolgens voorzichtig de rode wijn bovenop de lepel in het glas. Doordat deze als eerste de lepel raakt, bezinkt de wijn in een laag bovenop.
15. Cream Cobbler
We sluiten af met een speciale: een wijn coktail van Sherry!
Niet heel gebruikelijk, wel heel erg lekker. En super makkelijk om te maken.
Cream Sherry is een Sherry soort die lang niet iedereen kent, maar probeer hem eens uit zou ik zeggen. Wij waren ook heel verrast bij het proeven! Sherry is echt niet dat stoffige oude wijven drankje waar je hem misschien mee associeert.
Hoe maak je hem?
Simpel: Shake 60 ml Cream met flink wat ijs in een cocktailshaker, eventueel met nog een kneep sap uit een schijfje sinaasappel. Decoreer met een sinaasappelschijf.
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En af en toe wijnschrijver :)
Dus, ga jij één van deze wijncocktails een kans geven? Ik ben benieuwd wat je er van vind, laat je het me weten in de comments? Zelf vind ik de Spicy Gember Gewurz echt heel erg lekker...
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Wijn Wine Wein
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven