Grenache Wijn - Groots in al zijn Gezichten
Grenache is een harde werker, waar veel verschillende wijnstijlen van worden gemaakt. Van de fruitige Côtes du Rhône, tot de begeerde Provence rosés, en de zwoele en zachte wijnen van Priorat.
Alles over de Grenache wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
Wat is Grenache?
Grenache is met 195.455 hectare wereldwijd een enorm populaire rode wijndruif. Ooit zelfs het meest aangeplante druivenras ter wereld, maar Cabernet Sauvignon heeft hem ingehaald.
Frankrijk en Spanje zijn veruit de grootste landen. Vaak zie je hem terug in blends, al zijn 100% grenache wijnen niet ongewoon.
De hoofdrolspeler in de beroemde Châteauneuf-du-pape wijnen en ster van de Rhône.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Grenache Druif Kenmerken
Grenache druiven zijn:
- Van nature zoet. Ze barsten van het sappige, rijpe fruit als frambozen, rode en zwarte kersen en aardbeienjam.
- Aromatisch en vol fruit, dus makkelijk te blenden met tanninerijke druiven met meer structuur, zoals Mourvedre of Syrah.
- Veelzijdig. Sommige wijnen zijn simpel. Maar met wat zorg en van oude wijnstokken wordt Grenache een complexe, krachtige wijn die het bewaren in de kelder beloont. De wijnen van Priorat en Châteauneuf-du-Pape laten zien dat ze net zo vol en geconcentreerd kunnen zijn als Cabernet Sauvignon.
Wijnliefhebbers en wijnboeren zijn gek op deze druif. Wijnliefhebbers vanwege z'n zeer fruitige rode wijnen en lage tannines. Wijnboeren vanwege z'n winterhardheid en gemak in de wijngaard.
Grenache Smaak en Geur
Grenache-wijnen hebben snel een hoog alcoholgehalte, en iets minder suiker, tannine en zuren.
Omdat de schil van Grenache wat dunner is, zijn de wijnen ook vaak iets minder diep van kleur. Zeg licht kersenrood en medium transparant.
Qua geur en smaak:
- Zoet, rijp rood fruit, van aardbei en bloedsinaasappel
- Wat florale tonen, vaak met iets van viooltjes
- Kruidige aroma’s van rozemarijn, salie en tijm
- Robuuste, maar volle, zachte aroma’s van leer
De G van GSM. Van Grenache Syrah Mourvedre welteverstaan, de bekende Rhône blend.
5 x Stijlen Grenache
1. Franse Grenache en Franse blends
Vaak wat stoerder dan de Spaanse counterparts, met minder rijp rood fruit en iets hogere tannines.
2. Garnacha
In Spanje noemen ze deze mediterrane druif Garnacha, en geeft hij iets warmere, zachte wijnen dan in Zuid-Frankrijk. Met nog steeds veel fruit!
3. Cannonnau
Sardijnen zijn geduldig, en de lang gerijpte, zwoele en krachtige Cannonnaus van dit eiland kan ik zeker waarderen.
4. Rosé
Grenache zie je ook veel als rosé. Zo speelt hij een grote rol in de lichte Provence rose's en in de fel gekleurde Noord Spaanse fruitbommetjes.
5. Dessertwijnen
Chocolade liefhebbers opgelet: ook de beroemde Maury en Banyuls zijn van Grenache gemaakt. Volle chocaladewijnen - zo lekker, het zou eigenlijk verboden moeten worden!
Wist je dat... Onze druif ook een minder bekend broertje en zusje heeft? Grenache Blanc en Grenache Gris.
Waar komt Grenache vandaan?
Frankrijk
Grenache is koning in Frankrijk, bijna de helft van alle Grenache wijnen komen hier vandaan.
Met als opperkoning de Châteauneuf-du-pape uit de Rhône. Andere vooraanstaande regio's in Grenache zijn
- De Provence met zijn rosé wijnen
- De mooie prijs-kwaliteits GSM blends uit de Languedoc
- En natuurlijk de Roussillon met zijn wereldberoemde dessertwijnen.
Spanje
Hier zijn de Priorat wijnen echt een aanrader. Krachtige, kruidige blends, soms met Cariñena, die rijpen op nieuw eikenhout. Deze wijnen kun je gerust in je wijnkelder liggen - en hebben een enorm bewaarpotentieel.
Ook zie je hem veel in Rioja en Navarra. Hier wordt de Garnacha veel ingezet om de Tempranillo-druif te verzachten.
Italië
De Sardijnen staan derde op de wereld Grenache ranglijst - en noemen hem Canonnau. Deze wijnen hebben weer een heel eigen karakter, stevig, met zachte tannines en veel aardse aroma's en een vleugje fruit.
Wereldwijd vind je hem ook in Australië, die zwoele GSM blends maakt, Algarije, de VS en Tunesië.
Ook de bekende dessertwijnen Maury en Banyuls zijn van Grenache!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Grenache Wijn en Spijs
Wat eet je bij Grenache wijnen? Een mooi uitgangspunt zijn de kruiden van de Provence. Een mooie combi met de kruidigheid van de wijn, zeker als je voor een mooie Rhône assemblage gaat!
Grenache wijn spijs ideeën:
- Lamsbout met knoflook, rozemarijn en tijm
- Beef wellington en Châteauneuf-du-pape - een klassieke combi!
- Provençaals gevulde groente als aubergine
- Denk ook aan de Marokkaanse keuken, als langzaam gegaard lam met kruiden en couscous.
- Stoofschotels - helemaal afgemaakt met wat sinaasappelschil
- De Sardijnse varianten zijn heerlijk bij Sardijnse worsten als Nduja
- En voor de dessertwijnen - al is dat andere koek: chocoladetaart met kersen aardbeien en frambozen.
Tip: om de alcohol te temmen serveer je Grenache wijnen het best licht gekoeld. Een hoog alcoholgehalte betekent ook dat deze wijnen niet de beste match zijn met pittig eten.
Fan van Grenache?
Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
Meer lezen?
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven