Gamay Wijnen - Vrolijke Rode Fruitbommetjes
Alles over de Gamay wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
Gamay Wijn en Druif
Gamay, of Gamay Noir à Jus Blanc, is een lichtere, fruitige druif die wordt gebruikt om rode wijn te maken.
Wijnen van de Gamay druif zijn geliefd vanwege hun delicate fruit, subtiele aroma's van bloemetjes en verrassende wijn spijs combinaties. En het beste van de Gamay? Mooie kwaliteitswijnen voor een OK prijs. Al kan het even zoeken zijn naar de juiste fles...
De druif is bekend van zijn (beruchte) rol in de Beaujolais Nouveau, de wijn die al na 3 maanden na de pluk op de markt wordt gebracht.
De Nouveau is het omgekeerde van wat de meeste wijnstreken doen. Die brengen hun BESTE wijnen onder de aandacht.
En wat doet de Beaujolais? Zij zetten hun goedkoopste wijn in de spotlight. Dat heeft ze jarenlang succes gebracht, onder de slogan: “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!'' Maar het succes mocht niet blijven, waarover hieronder meer.
Nu eerst: de smaak en geur!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Gamay Wijn Smaak en Geur
Gamay wijnen zijn soepel, licht en vol fruit. Ze hebben niet teveel tannines, niet teveel alcohol en zijn niet zo moeilijk.
Als je een goede hebt zijn ze gevaarlijk doordrinkbaar.
Herken ze aan het vrolijke, vooral rode fruit, soms iets van viooltjes en het zuurtje. Het meest herkenbare, en meest besproken aroma in deze wijnen? Banaan!
Banaan
Iets banaan-igs, dat hebben eigenlijk alle Gamay's wel, of in ieder geval de Beaujolais varianten. Al is het maar in de afdronk. En dan riekt het niet naar verse bananen, maar naar overrijpe, of naar banaansnoepjes.
Banaan geuren komen niet van de druif zelf, maar van de manier waarop de wijn gemaakt wordt, en dan met name de macération carbonique methode. Andere geuren die deze methode met zich meebrengt zijn zoete kauwgom en peer.
Gamay vind je ook in de Loire. Deze varianten zijn wat donkerder, ronder en met meer braam aroma's dan die uit het zuiden van Frankrijk.
Beaujolais Nouveau: extreem jonge wijnen, gemaakt op een extreem snelle methode. Geen poespas, toch ieder jaar een heel feest rondom deze 'Primeur' wijnen.
Waar groeit de Gamay druif?
- Veruit de meeste Gamay (92% van s 'werelds 37.798 hectare) vind je in Frankrijk, met name in de Beaujolais streek.
- Gevolgd door 5% in Zwitserland.
- Canada
- Turkije
- De VS
- Italië
Beaujolais en Bourgogne: Volgens de Beaujolais horen ze erbij, volgens de Bourgogne niet. Hoe je het ook bekijkt: Ze hebben in ieder geval een geheel eigen wijnstijl en kijk op wijn maken.
De verboden druif van de Bourgogne
Gamay is ook geliefd bij wijnmakers. De druif groeit gemakkelijk, én geeft hoge opbrengsten. Al laat de kwaliteit, zeker in de handen van de verkeerde wijnmaker, soms te wensen over.
Op 31 juli 1395 vaardigde Filips II de Stoute, hertog van Bourgogne, zelfs een bevel uit om alle Gamay druiven binnen het hertogdom te vernietigen. De genoemde reden? Omdat de druif een wijn zou leveren die zó slecht was, dat hij schadelijk was voor de gezondheid.
In werkelijkheid was de vrolijk groeiende Gamay gewoon niet 'nobel' genoeg voor de adel die toen in de dorpen rondom Beaune woonde. En die moesten toch tevreden gehouden worden! Dus hij verbood de Gamay druif, en zo werd Pinot Noir DE druif van de Bourgogne.
Eigenwijze telers in het zuidelijke Bourgogne bleven generaties lang in stilte Gamay verbouwen. Het verbod is later nog zeker drie keer herhaald - voor zover terug te vinden is in documentatie. Maar de infame Gamay verdween niet.
Wijnmakers bleven Gamay maken, en werden in 1937 beloond. De Beaujolais werd erkend als eigen regio, en kreeg een AOC, of BOB label: een beschermde oorsprongsbenaming.
Wat resulteerde in betere wijnen, en weer een beter imago van Gamay-wijn.
De alcoholische gisting van een Nouveau wijn duurt maar 4 dagen, t.o.v. de gemiddelde 10 dagen voor 'normale' rode wijn.
Knokken Voor Joie de Vivre
Deze wijn staat synoniem aan het Franse joie de vivre, al heeft de druif die zorgt voor de levensvreugde wel moeten knokken voor zijn bestaan. En dat moet hij nu weer.
Ooit werd hij al verboden in de Bourgogne (niet gelukt), toen daalde de interesse van Europese wijndrinkers drastisch. En nu dreigt een nieuwe crisis. Hun grootste afnemer, Japan, heeft de verkoopprijzen van Beaujolais wijnen verdubbeld om de hoge import- en transport kosten te kunnen betalen.
Het lijkt wel of de interesse naar de ooit zo populaire Primeur wijn gewoon verdwenen is. Al liegen de verkoopcijfers er niet om: Japan of geen Japan, er blijft vraag naar deze wijnen.
Kortom: Gamay is here to stay. Deze knokker heeft al eerder zijn imago moeten redden... En zo geloof ik dat de Gamay zich ook wel weer uit deze crisis weet te redden.
Gamay is namelijk meer dan Beaujolais Nouveau, en kan heerlijk frisse, fruitige wijnen geven.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Beaujolais: Gamay Heaven
De meest bekende Gamay: Beaujolais.
Een uitgestrekt gebied onder de Bourgogne. Van het zuiden van Mâcon tot het noorden van Lyon, vind je zo'n 14.500 hectare wijnstokken vol Gamay druifjes (97%), onderverdeeld in 12 Beaujolais AOC's.
Je hebt deze wijnen van ronduit slecht, tot verrukkelijk, fruitig en nog steeds leuk betaalbaar.
Er zijn 4 kwaliteitsniveau's. Van laag naar hoog:
- Beaujolais Nouveau of Primeur
- Beaujolais - de standaard
- Beaujolais Villages
- Beaujolais Cru - 10 stuks, hier zitten ware pareltjes tussen. Let op de termen:
-
- Saint-Amour
- Juliénas
- Chénas
- Moulin á Vent
- Fleurie
- Chiroubles
- Morgon
- Regnié
- Côte de Brouilly
- Brouilly
Beaujolais Nouveau
Ieder jaar op de 3e donderdag van November is het zover. Dan worden deze piepjonge wijnen met veel bombarie gepresenteerd.
Gamay is een vroegrijpende druif, en de Primeur wijnen worden op een supersnelle manier gemaakt. Op de macération semi-carbonique methode:
- Druiven gaan met trossen en al een vergistingstank in
- De onderste druiven gaan stuk, en gaan gisten.
- Daarbij komt koolzuurgas vrij, waardoor de vergisting van de rest op gang komt.
Om dit proces nog meer te versnellen kan een wijnmaker ook koolzuurgas bijspuiten: macération carbonique.
Met als resultaat een frisse, soepele en fruitige wijn.
Het verschil tussen de Beaujolais en de Bourgogne? Nou de druif - Gamay, de grond - graniet, en totaal andere wijnregels voor het wijn maken.
Welk gerecht bij Gamay Wijn?
Gamay drink je het best gekoeld, en is heerlijk bij simpel - maar goed eten. Denk aan lichte kip, of varkensvlees gerechten:
- Varkensgebraad met appels en walnoten.
- Coq-au-vin
- Kaasfondue
- Gebraden kip in knoflook, citroen en peterselie met gebakken aardappels
- Eendenborst met geroosterd vers fruit.
- Couscous met munt, noten, geroosterde wortel en courgette of wat vers fruit.
- Rucolasalade met granaatappelpitjes.
- Zalmfilet in krokant jasje, bijvoorbeeld van sesam, gember, soja, honing en limoen.
- Zelfs vis is geen probleem. Zo vormt het fruitige van de Gamay een mooie balans met het vettige van makreel.
Probeer Ook
Fan van Gamay? Grote kans dat jij deze wijnen ook lekker vindt!
- Cinsault
- Pinot Noir
- Zweigelt
- Frappato
- Trollinger
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven