De Fascinerende Reis van Falanghina
Ingewijden kennen deze druif als één van de meest geprezen van Campania. Ze kan fenomenale wijnen geven: complex en elegant. Klinkt goed! En: van nature is Falanghina phylloxera resistent.
Toch was deze druif bijna van de aardbodem verdwenen. Hoe kan dat?
In deze wijn guide alles over de Falanghina wijn, van smaak tot wijn en spijs!
Terug van Weggeweest
Nu zijn we dol op die complexiteit, die de vulkanische bodems van rondom Napels de wijnen geven. Dat geeft unieke en interessante wijnen.
Maar eind 20e eeuw hadden we niet zoveel interesse in de wijnen van Campania.
Wijnmakers het zwaar. Italiaanse wijnen waren wel populair, vooral in Amerika. Maar die kochten vooral de internationale namen, en het liefst voor een dubbeltje minder.
Falanghina = Campania ten top
Ook was het nog niet zo warm als nu, en Falanghina met zijn hoge zuren werd niet altijd even rijp. Dat kon een bittertje geven in de afdronk. Bah! Dat was niet de smaak van de internationale wijnmarkt...
Wijnmakers trokken uit wanhoop hun stokken Falanghina uit de grond. Die moesten plaats maken voor Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
Bijna was onze zeldzame parel vergeten, vergaan tot stof.
Il papà della Falanghina
Gelukkig was daar de lokale wijnheld Leonardo Mustilli. Hij leidde de renaissance van de wijndruif. Hij was de eerste die er een monocépage van durfde te maken. Met succes!
Leonardo wist: Falanghina groeit graag, en kan net zoveel druiven geven als Trebbiano. Leonardo wist ook: kwantiteit is geen kwaliteit. Als de druif minder druiven, maar méér smaak kon geven, zou dat kunnen? Zeker! Door terug te snoeien. Dan verdeelt de plant zijn energie over minder druiven, die betere kwaliteit opleveren. Zijn snoeischaar werd zijn beste vriend, en opeens maakte hij er een prachtige en elegante wijn van. Dát was lekker.
Tot die tijd werden de paar overgebleven hectare Falanghina voornamelijk gebruikt voor zoveel mogelijk druiven per stok, en de opbrengst ging naar destilleerderijen. Zonde!
De naam Falanghina komt van het Latijnse 'Falange' = aan de paal gebonden. Naar de houten Falanga palen in de wijngaard, waar de druif aan gebonden wordt.
Het tij keerde
In de jaren die volgden ontdekten Zuid-Italiaanse wijnmakers vergeten wijngaarden, vol oude Falanghina druiven.
- Ondertussen was het klimaat warmer, ideaal voor de Falanghina druif met zijn hoge zuren.
- Er was wereldwijd een groeiende interesse in lokale en traditionele wijnen.
- En: lokale overheden steunden de wijnmakers met subsidies om de Falanghina weer nieuw leven in te blazen.
Geïnspireerd door de mooie wijnen van de oude Leonardo, experimenteerden wijnhuizen als Feudi di San Gregorio met moderne technieken, nieuwe snoei en bindmethodes en het werk in de kelder. Zij hebben veel gedaan om de lokale wijnen uit Campania weer op de wereldwijnkaart te zetten.
De moderne wijnreus Feudi di San Gregorio staat nog steeds voor de authenticiteit van Campania, en maakt heerlijke, fruitige en aromatische wijnen.
Dank aan de vader van Falanghina, Feudi di San Gregorio en de andere Italiaanse wijnmakers! Anders hadden we nu niet meer kunnen genieten van deze zeldzame en inheemse pareltjes.
Falanghina, eigenlijk 2 druiven: Falanghina Beneventana & Falanghina Flegrea.
Falanghina Smaak
En hoe smaakt die bijzondere inheemse druif in het glas?
Fris, bloemig en aromatisch!
De klassieke Falanghina is helder goudgeel. De meeste worden gemaakt in een fruitige en frisse stijl, al zijn er ook wijnmakers die experimenteren met Sur Lie rijping en soms met hout. Dat geeft heerlijke volle wijnen.
Falanghina geeft altijd frisse zuren, en fruitige en bloemige geuren van citrus, mandarijn, bloesem en soms honing.
De vulkanische bodems kunnen een subtiel waarneembare minerale invloed hebben. Vertaal dit als meer spanning en diepte, als een licht bittertje, wat ziltigheid, tonen van natte steen of een vollere structuur.
Fenomenale Wijn Spijs Combi's
Wat is er lekker bij een fijn glas Falanghina wijn?
Ik vind deze wijn een absolute zomerse topper, die het goed doet bij zomerse gerechten als:
- Ceviche
- Lichte gerechten met tomaat, mozzarella en verse basilicum
- Flammkuchen
- Romige, groene risotto's
- Zeevruchten pasta
Tip: Probeer ook zeker eens een mousserende wijn van deze druif!
If you Like... Falanghina
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Loire Chenin Blanc
- Greco di Tufo
- Vermentino
- Fiano
- Albariño
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Voor mij is Falanghina echt zo'n ultieme zomerwijn: licht, fris, elegant... Erg lekker bij veel zomerse gerechten in het zonnetje. Ik droom nu al weg bij mijn volgende Falanghina & ceviche.... Proost!
Ga jij er binnenkort ook één proberen?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven