Falanghina Wijn Guide + Infographic

Infographic Falanghina wijn

De Fascinerende Reis van Falanghina

Ingewijden kennen deze druif als één van de meest geprezen van Campania. Ze kan fenomenale wijnen geven: complex en elegant. Klinkt goed! En: van nature is Falanghina phylloxera resistent. 

 

Toch was deze druif bijna van de aardbodem verdwenen. Hoe kan dat?

 

In deze wijn guide alles over de Falanghina wijn, van smaak tot wijn en spijs!

Terug van Weggeweest

Nu zijn we dol op die complexiteit, die de vulkanische bodems van rondom Napels de wijnen geven. Dat geeft unieke en interessante wijnen. 

 

Maar eind 20e eeuw hadden we niet zoveel interesse in de wijnen van Campania. 

 

Wijnmakers het zwaar. Italiaanse wijnen waren wel populair, vooral in Amerika. Maar die kochten vooral de internationale namen, en het liefst voor een dubbeltje minder.  



Falanghina = Campania ten top


Ook was het nog niet zo warm als nu, en Falanghina met zijn hoge zuren werd niet altijd even rijp. Dat kon een bittertje geven in de afdronk. Bah! Dat was niet de smaak van de internationale wijnmarkt...

 

Wijnmakers trokken uit wanhoop hun stokken Falanghina uit de grond. Die moesten plaats maken voor Cabernet Sauvignon en Chardonnay. 

 

Bijna was onze zeldzame parel vergeten, vergaan tot stof. 

Il papà della Falanghina

Gelukkig was daar de lokale wijnheld Leonardo Mustilli. Hij leidde de renaissance van de wijndruif. Hij was de eerste die er een monocépage van durfde te maken. Met succes!

 

Leonardo wist: Falanghina groeit graag, en kan net zoveel druiven geven als Trebbiano. Leonardo wist ook: kwantiteit is geen kwaliteit. Als de druif minder druiven, maar méér smaak kon geven, zou dat kunnen? Zeker! Door terug te snoeien. Dan verdeelt de plant zijn energie over minder druiven, die betere kwaliteit opleveren. Zijn snoeischaar werd zijn beste vriend, en opeens maakte hij er een prachtige en elegante wijn van. Dát was lekker.

 

Tot die tijd werden de paar overgebleven hectare Falanghina voornamelijk gebruikt voor zoveel mogelijk druiven per stok, en de opbrengst ging naar destilleerderijen. Zonde!


De naam Falanghina komt van het Latijnse 'Falange' = aan de paal gebonden. Naar de houten Falanga palen in de wijngaard, waar de druif aan gebonden wordt. 


Het tij keerde

Wijngaard Campania
Wijngaard Campania met uitzicht op Napoli en Vesuvius

In de jaren die volgden ontdekten Zuid-Italiaanse wijnmakers vergeten wijngaarden, vol oude Falanghina druiven.

  • Ondertussen was het klimaat warmer, ideaal voor de Falanghina druif met zijn hoge zuren.
  • Er was wereldwijd een groeiende interesse in lokale en traditionele wijnen.
  • En: lokale overheden steunden de wijnmakers met subsidies om de Falanghina weer nieuw leven in te blazen.

Geïnspireerd door de mooie wijnen van de oude Leonardo, experimenteerden wijnhuizen als Feudi di San Gregorio met moderne technieken, nieuwe snoei en bindmethodes en het werk in de kelder. Zij hebben veel gedaan om de lokale wijnen uit Campania weer op de wereldwijnkaart te zetten.

 

De moderne wijnreus Feudi di San Gregorio staat nog steeds voor de authenticiteit van Campania, en maakt heerlijke, fruitige en aromatische wijnen. 

 

Dank aan de vader van Falanghina, Feudi di San Gregorio en de andere Italiaanse wijnmakers! Anders hadden we nu niet meer kunnen genieten van deze zeldzame en inheemse pareltjes. 


Falanghina, eigenlijk 2 druiven: Falanghina Beneventana & Falanghina Flegrea.


Falanghina Smaak

Falanghina smaak

En hoe smaakt die bijzondere inheemse druif in het glas?

 

Fris, bloemig en aromatisch!

 

De klassieke Falanghina is helder goudgeel. De meeste worden gemaakt in een fruitige en frisse stijl, al zijn er ook wijnmakers die experimenteren met Sur Lie rijping en soms met hout. Dat geeft heerlijke volle wijnen. 

 

Falanghina geeft altijd frisse zuren, en fruitige en bloemige geuren van citrus, mandarijn, bloesem en soms honing. 

 

De vulkanische bodems kunnen een subtiel waarneembare minerale invloed hebben. Vertaal dit als meer spanning en diepte, als een licht bittertje, wat ziltigheid, tonen van natte steen of een vollere structuur. 

Fenomenale Wijn Spijs Combi's

Falanghina wijn spijs combinaties

Wat is er lekker bij een fijn glas Falanghina wijn?

 

Ik vind deze wijn een absolute zomerse topper, die het goed doet bij zomerse gerechten als:

  • Ceviche
  • Lichte gerechten met tomaat, mozzarella en verse basilicum
  • Flammkuchen
  • Romige, groene risotto's
  • Zeevruchten pasta

Tip: Probeer ook zeker eens een mousserende wijn van deze druif! 

 

If you Like... Falanghina

Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:


Meer Lezen

Top 25 bekendste wijnen
Riesling Wijn Guide
Chardonnay wijn guide

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek. 

 

Voor mij is Falanghina echt zo'n ultieme zomerwijn: licht, fris, elegant... Erg lekker bij veel zomerse gerechten in het zonnetje. Ik droom nu al weg bij mijn volgende Falanghina & ceviche.... Proost!

 

Ga jij er binnenkort ook één proberen? 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel proef en leesplezier :)

 

Groetjes Kim


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.