Cinsault: Teamplayer met roze Bril
Arme Cinsault... Onderdeel van vele topblends, toch staat hij overal ter wereld in de schaduw van andere druiven die er vandoor gaan met de eer. En toch drink je misschien meer Cinsault wijn dan je denkt...
Wat is Cinsault?
Cinsault is wereldwijd een veelvoorkomende druivensoort. Dit werkpaard is een absolute teamplayer, en tilt verschillende grootse wijnen naar de top.
Zomaar een paar van de wijnen die Cinsault op zijn Curriculum Vitae mag zetten: Châteauneuf-du-pape, Rhône blends, Corbières, Minervois en Roussillon wijnen.
Het is één de meest aangeplante druiven in het zonnige Zuid-Frankrijk, waar het bijvoorbeeld de stoere Carignan een zacht kantje geeft.
En... de druif schittert in de Provence, waar hij heerlijke rosewijnen oplevert.
Cinsault = ouder van Pinotage. In Zuid-Afrika noemden ze deze druif Hermitage. Pinot Noir x Hermitage = Pinotage. Heel bijzonder dat 2 lichte druifjes zo'n krachtpatser kunnen voortbrengen!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Hoe spreek je Cinsault uit?
Uitspraak: Sahn - Soh
Cinsault Kenmerken
Deze mediterrane druif levert gemakkelijk hoge opbrengsten, en doet het goed in warme klimaten.
De Cinsault druif heeft weinig pigment, levert daarom lichte wijnen, en heeft ook niet bijzonder veel tannine, suikers of zuren. Maar de druif is wel heel aromatisch, en is geliefd om zijn fruitige, elegante bijdrage aan vele blends.
Cinsault Smaak en Geur
De rosé wijnen zijn licht en elegant, en zeer aromatisch. Pure, zuivere rosé wijnen met rijp blauw fruit, framboos en aardbei.
De rode wijnen zijn fris, licht en helder, met weinig tannine. Qua aroma's bloemig en fruitig. Verwacht frisse, pittige wijnen met veel rood fruit, viooltjes, wat amandel framboos en noten.
Meestal vind je Cinsault in blends met stoere druiven als Grenache, Syrah, Mourvedre en Carignan. Deze geven kracht en body - en de Cinsault zorgt dan voor een mooie frisse elegantie, en het parfum.
La Vie En Rosé
In de Zuid Franse wijngaarden is het alles roségeur en maneschijn. In de Languedoc en de Provence worden er prachtige rosé wijnen van gemaakt. En... mag de druif zelfs in z'n eentje alle credits opstrijken.
Omdat de druif zo weinig pigment heeft, en tegelijkertijd zo aromatisch is, is het een ideale druif voor rosé. Licht gekleurde rosé wijnen, waar de aroma's je al tegemoet komen boven het glas. De Provence is er groot mee geworden, en de Languedoc kan er ook wat van!
Een mooi voorbeeld hiervan is de Domaine Les Yeuses Cinsault rosé, die we mochten proeven op onze Pays d'Oc reis. In 1 woord goud!
Wat eet je bij Cinsault?
De klassieke wijn spijs combinatie met Provence Cinsault rosé? Slakken! Zalig in een boterige knoflook saus. En wat nog meer?
Wijn spijs combinaties met Cinsault rosé
- Escargots
- Aioli
- Charcuterie
- Indiaase Chicken Korma
- Geroosterde groente met veel kruiden en gebakken zalmfilet
- Heerlijk bij verschillende zeevruchten
Wijn spijs combinaties met Cinsault
- Cous cous (al past menig cinsault rosé hier ook heel goed bij...)
- Ovenschotels met lekker veel groente en kruiden (een soort lasagna - maar dan zonder de lasagna bladen)
- Gruyère
- Marokkaanse lam(stoof)
If you like... Cinsault
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Pinot Noir
- Zweigelt
- Gamay
- Schiava
- St. Laurent
PS. Cinsaut, Hermitage en Ottavianello zijn allemaal lokale namen voor dezelfde druif, dus zie je die op het etiket? Gotta try them all ;)
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven