Cabernet Cortis: Kleurrijke Nederlandse Krachtpatser
Cassis, viooltjes, kersen... Cabernet Cortis wijnen zijn krachtig, kleurrijk en hebben sterke tannines. Ze lijken wel wat op de grote wijnen van Cabernet Sauvignon.
In deze wijn guide alles over druif en wijn, van smaak tot wijn en spijs!
PIWI = Pilswiederstandsfähig
Cabernet Cortis is een PIWI, een hybride, nieuw druivenras. Kunstmatig gekruist aan het Freiburg Instituut in Duitsland om beter bestand te zijn tegen schimmels.
Handig, want zo hoeft de wijnmaker minder te spuiten. Beter voor de druif, voor het klimaat, én voor ons. Een duurzame oplossing.
In Nederland is de Cabernet Cortis een populaire rode wijndruif onder telers, al kent de wijndrinker hem vaak nog niet.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want de Cortis heeft veel te bieden!
Cabernet Cortis = Cabernet Sauvignon x Solaris
Cabernet Cortis Smaak en Geur
De Cortis is gekruist om de smaak van een Cabernet Sauvignon te combineren met de sterke schimmelresistentie van de Solaris druif.
Heel opvallend: Solaris is een witte druif! De Cortis geeft juist diepgekleurde wijnen, met een intense geur van kersen, blauwe bes, cassis en viooltjes.
De jonge of onrijpe wijnen kunnen, net als Cabernet Sauvignon, een beetje wrang zijn en een groene paprika geur hebben.
De druif heeft veel tannine, medium zuren en geeft een goede structuur. Rijping geeft peper en leeraroma's.
Cabernet Cortis Wijn Spijs
Nóg meer genieten van je mooie glas wijn? Misschien wel van Nederlandse bodem? Combineer hem met de volgende gerechten:
- Pittige charcuterie zoals chorizo brengt de kruidigheid naar voren
- Eiwitrijke gerechten temmen de tannines
- Ga voor de barbecue! Langzaam gegaard vlees, scheutje wijn door de marinade (of peperrub). Smullen!
- Chili con carne: troostvoer van bonen, gehakt en peper, op smaak gebracht met kruiden, chocolade en chili’s. De Cortis voelt als een warme jas. Maar let op: Ga je all-in met avocado, kaas en wraps? Dan is een donker biertje misschien een betere optie.
- Een rood gebakken entrecote met een randje vet is ook een mooie combi. Komt hij van de barbecue? Serveer hem dan bij een houtgerijpte Cabernet Cortis.
If You Like...
Verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Proef hem dan eens naast een wijn van deze druiven, en ga op zoek naar de verschillen en overeenkomsten!
- Cabernet Sauvignon
- Blendingpartner Regent
- De rosé varianten van Cortis: smaakvol en fruitig
- De grote Bordeauxwijnen: leuk om te vergelijken toch?
- Cabernet Franc
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven
bl@blomslokaal.nl (donderdag, 11 juli 2024 18:12)
Interessante informatie