Piemontese Verleider: Brachetto Wijn Guide
Jaren geleden ontdekte ik Brachetto. Liefde op het eerste gezicht. We waren op wijnreis in Piemonte, op zoek naar de grote Barolo's. En daar schonk één van de wijnmakers ons een Brachetto. 'Geloof me, deze moet je proeven' zei hij.
En het was raak. Licht, fris, niet te zoet en heerlijk in combinatie met een bolletje vanille-ijs, (donkere) chocolade, en een saus van bosvruchten en munt. Echt, ook jij moet dit proberen!
Dus: tijd voor iets nieuws, iets spannends, en feestelijks. Tijd voor Brachetto!
Wat is Brachetto wijn?
Hoewel Brachetto een relatief onbekende druif is buiten Italië, wordt hij al eeuwenlang verbouwd in de Piemonte-regio.
Brachetto is een druif en wijn, vroeger vooral bekend als zoete dessertwijn, maar tegenwoordig maken wijnmakers er de meest bijzondere creaties mee.
De meest bekende is een mousserende, lichte wijn met een typisch laag alcoholpercentage (zo'n 5-6%). Licht zoet, heel fruitig en met frisse zuren.
Wist je dat Brachetto uit de Piemonte regio komt?
Waar ook die heerlijke truffels en Nebbiolo wijnen vandaan komen. Geen wonder dat Brachetto ook zo lekker is ;)
Brachetto Smaak
Ik moet eerlijk zeggen, al vind ik dessertwijnen lekker, ik drink ze niet veel. Vaak vind ik ze wat té.
Maar Brachetto? Da's een ware smaakbom. Bij de eerste slok word je omhuld door een boeket van aroma's die doen denken aan een Italiaanse zomertuin.
Wat maakt Brachetto zo bijzonder? Het is die unieke balans tussen zoetheid en frisheid. De wijn heeft uitgesproken smaken van aardbeien, sinaasappelrasp, rode bessen, blauwe bessen, en perziken. Daarnaast heeft Brachetto een subtiele, romige ondertoon die perfect samenkomt met zijn fijne bubbels.
De druif heeft van zichzelf hoge zuren, perfect als tegenhanger van de zoetheid. In de wijn zorgen die zuren voor een aangename frisheid en een fijne afdronk. De smaak is zoet en fruitig, licht en niet te zwaar. De lage alcoholgraad maakt Brachetto een toegankelijke wijn.
De bekende Bracehtto d'Acqui DOCG dankt zijn fijne bubbels aan een tweede vergisting op tank.
Uitspraak
Voor de duidelijkheid: je zegt ''Brah-KET-toh!''
Brachetto's roots
Brachetto wordt bijna uitsluitend verbouwd in Piemonte, Italië. Met name in de DOCG-regio Brachetto d’Acqui.
Deze streek staat bekend om zijn heuvelachtige landschap, warm klimaat en kalkrijke bodem. Vlakbij de tot de verbeelding sprekende Barolo regio, Tureijn, Alba en Asti.
Acqui verwijst naar de regio en stad Acqui Terme, bekend van zijn warmwaterbronnen.
Serveren
Brachetto komt het best tot zijn recht wanneer je hem serveert op een temperatuur van 13-16°C. Gebruik een klassiek wijnglas of zelfs een Champagneglas om de bubbels beter te laten spreken. En vergeet niet: hoewel het een dessertwijn is, is Brachetto door zijn frisheid en lage alcoholpercentage een wijn die je gerust als aperitief kunt serveren!
Andere Stijlen
Brachetto wordt op kleine schaal ook als rosé gemaakt (+/- 1%) en als Passito, met ingedroogde druiven. Een zoete, fluweelzachte robijnrode wijn.
Hemelse Brachetto Wijn Spijs Combi's
Desserts! De zoete tonen in de wijn versterken de zoete smaken, terwijl de frisheid een aangename tegenhanger vormt. Een paar suggesties:
- Chocoladetaart... Man, ik smelt.
- Tiramisu
- Chocolademousse
- Aardbeien met munt
- Verse perziken – De perziktonen in de wijn worden versterkt wanneer je deze fruitsoort serveert.
- Vanille-ijs met rood fruit – Een klassieker. Het lichte zuurtje van de bessen samen met het romige ijs past perfect bij de wijn.
- Donkere chocolade – Het contrast tussen de bitterheid van pure chocolade en de zoetheid van Brachetto zorgt voor een explosie van smaken.
- Bosvruchtensaus met munt – Voeg een beetje frisheid toe aan je desserts met een muntige twist.
Of, wat ik vaak doe: maak een mooie combinaties van alles: een dessert van een bolletje vanille ijs, mooi opgemaakt met chocolade en een bosvruchten munt saus.
If you Like... Brachetto
Normaal geef ik altijd een lijstje van wijnen die op de besproken druif lijken, maar eerlijk: there's only Brachetto.
Stel je Brachetto voor als een jonge Italiaanse popster. Net zo energiek en vol verrassingen als bijvoorbeeld een Moscato d'Asti, maar dan modern, licht en fris en met een iets stoerdere uitstraling.
Meer Lezen
Dus, ben jij klaar om je smaakpapillen te verwennen? Probeer eens een moderne Brachetto en ontdek waarom deze wijn steeds populairder wordt. Santé!
Of heb je een etentje en wil je indruk maken? Serveer Brachetto eens bij de dessertgang en zie de reacties!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven