Barbera druif smaakt naar Meer!
Op zoek naar een betaalbare, fijne en makkelijk te drinken rode wijn? Zoek niet verder!
Barbera is de dagelijkse go-to wijn van menig Italiaan. Een publiekslieveling van dezelfde heuvels die de bekende Barolo's, enkele van de beste wijnen van Italië, voortbrengen.
Alles over de Barbera druif en wijn, van smaak tot wijn en spijs.
Waar komt Barbera vandaan?
De meeste Barbera komt uit Piemonte, het thuis van de grootse Nebbiolo. Je weet wel, die druif achter de grote Barolo wijnen. Daar is de druif goed voor bijna 50% van de aanplant.
En al speelt Barbera altijd tweede viool naast de koning der wijnen, er worden ook zeker fenomenale kwaliteitswijnen van gemaakt!
Easy to love en al jong gemakkelijk drinkbaar door de frisse zuurtjes, fijne fruitige aroma's en relatief weinig tannines.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Barbera Smaak en Geur
Wijnen van deze druif verrassen je met een zowel rijke als lichte smaak.
Ze staan bekend om hun lage tannines, wat de wijn behaaglijk zacht maakt, en hoge zuurgraad. Dat maakt ze heerlijk sappig.
Tegelijkertijd heeft Barbera enorm donkere kleurstoffen, die de wijn bijna zwart kleuren. En dat geeft toch iets meer body!
Vooral na lange rijping op eikenhouten vaten staat deze dame stevig op haar benen, met een prettig rijke en volle smaak.
Qua geur verwennen ze je met lichte, fruitige geuren van:
- Zoetzure kersen
- Rood fruit als aardbei
- Zwart fruit als bramen en blauwe bes
- Bakkruiden, zoethout en nootmuskaat
Oude vrijster: al in de 18e eeuw maakten de Piemontezen wijn van deze druif, in haar geboortestad Asti!
Barbera Wijnstreek
De meeste van deze Italiaanse wijnen komen uit de regio Piemonte, helemaal in het Noordwesten van Italië.
Er zijn 2 stijlen typische Barbera wijn, beiden onder de Barbera DOC:
- De jonge, fruitige, gemakkelijk te drinken en meteen op de markt wijn.
- Complexere versies, met veel houtrijping.
Bekende Barbera's
- Barbera d'Asti DOCG
- Barbera Nizza DOCG (een subzone van Asti, en de nieuwste DOCG voor Barbera wijnen)
- Barbera d'Alba DOC
- Barbera del Monferrato
Asti wordt beschouwd als iets delicater en vrouwelijker, terwijl Alba Barbera's iets langer zouden moeten rijpen om hun zuurgraad te verzachten.
De term 'Superiore' bijvoorbeeld in Barbera d'Asti Superiore, geeft aan dat de wijn ten minste 12 maanden heeft gerijpt.
Barbera buiten Piemonte
Ook andere delen van Italië zoals Emilia-Romagna, Puglia en Sardinië, hebben ieder enkele hectares Barbera druiven.
Omdat Barbera het goed doet in warme (lees: hete) klimaten, zijn wijnmakers in de Nieuwe Wereld ook begonnen met het planten van Barbera. Zoals in Zuid-Australië (voor cépagewijnen), Argentinië (als mengdruif), Californië (voor bulkwijnen) en de Sierra Foothills (eikenhout gerijpte stijlen).
Oeps... Wijnschandaal!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Wijnschandaal Barbera
Barbera heeft het een tijdje lastig gehad. In de jaren na het Barbera wijnschandaal kochten mensen geen Barbera meer.
Wat was er gebeurd? In 1985 werd de prijs van bulkwijn bepaald door het alcoholgehalte. Enkele Barbera wijnmakers voegden wat methanol toe om de alcohol te verhogen. Helaas ver boven de toegestane limiet, 5,7% methanol in plaats van de toegestane 0.3%...
Enkele tientallen mensen overleden, en nog tientallen werden opgenomen in het ziekenhuis na het drinken van Odore Barbera.
Dan denk je inderdaad wel 2x na wil je weer eens zo'n flesje kopen!
Maar geen zorgen: de Italiaanse overheid greep in, en introduceerde strengere controles, zodat dit nooit meer zou gebeuren. Nog belangrijker: we waarderen de Barbera druif nu steeds meer als kwaliteitswijn!
Wat eet je bij Barbera Wijn?
Barbera vormt een fantastische wijn spijs combinatie met verschillende Italiaanse gerechten die wat langer pruttelen, zeker als je ze afmaakt kruiden als nootmuskaat, salie en rozemarijn. Denk aan:
- Ossobucco
- Strooi rijkelijk met champignons
- Champignon ragout met pancetta en truffel
- Truffelrisotto
- Tajarin pasta met salie boter
- Gerechten met kalfsvlees
- Rood vlees zoals carpaccio, met flink parmezaan
- Bolognese sauzen
- Of, veel makkelijker: pizza champignons! (eventueel met een beetje truffelolie)
If you like... Barbera
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Dolcetto
- Montepulciano
- Merlot
- Bobal
- Garnacha of Cannonau
Ook interessant
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Voor mij is Barbera een vrolijke, fruitige dieppaarse wijn. Dat dit druifje al zo lang ondergewaardeerd is, zie je terug in de prijs. Steeds meer wijnmakers maken een topkwaliteit Barbera, voor een iets hogere prijs. Maar vergelijk je die met andere topwijnen? Dan is dat topflesje heel betaalbaar... Lekker!
Ga jij er binnenkort ook één proberen? Vooral Barbera d'Asti en Barbera d Alba zijn aanraders!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Ed Dijkhuizen (donderdag, 24 oktober 2024 11:55)
un vino rosso forte, se ti piace: Barbera gedronken in Sterzing (Vipiteno)