Auxerrois: Van Aroma's tot Wijn-Spijs Combinaties
Auxerrois, of eigenlijk Auxerrois Blanc, is een witte druif, ook wel bekend als Pinot Auxerrois. Groots in de Alsace, en ook in Duitsland, België en Nederland planten we hem aan.
PS. Niet te verwarren met Auxerrois Noir, synoniem van de bekende Malbec druif. (Of Auxerrois Gris, nog zo'n Alsaccer synoniem, voor Pinot Gris).
Sterk in Blends en Bubbels
Auxerrois is ideaal om te blenden, iets wat ze in de Alsace veel doen. Vooral met partner in crime Pinot Blanc.
Pinot Blanc kan een beetje rechttoe rechtaan zijn en een hoge zuurgraad hebben. Auxerrois brengt die hoge zuren mooi in evenwicht, en geeft fruitigheid, en een soepele, sappige smaak.
Ook worden er werkelijk fenomenale mousserende wijnen van gemaakt. Crémant d'Alsace is een mooi voorbeeld, maar wijnmakers in Nederland en België maken ook echt waanzinnige bubbels van deze druif.
Auxerrois & Pinot Blanc: A match made in Heaven!
Auxerrois Smaak en Geur
Helder lichtgeel van kleur, met zachte aroma's en fluweelachtig in de mond.
Auxerrois wijnen zijn soepel, rijk en fruitig met smaken van groene appel, citrus en peer. Een dagje langer in de wijngaard, of wat meer zon geeft aroma's van sinaasappel en perzik.
Auxerrois is gevoelig voor wat de wijnmaker doet, en vertaalt als geen ander de tonen van Sur Lie & houtrijping naar bijvoorbeeld tonen van toast en amandel.
Kenmerkend voor deze druif zijn de lage zuren. En ook lage suikers, dus vaak ook lager in alcohol.
Een mooie toekomst voor Auxerrois?
Auxerrois was voor wijnmakers altijd een veilige gok: Hij rijpt vroeg, en heeft lage zuren. Ideaal voor koelere klimaten. Het betekende vroeg kunnen plukken, zonder te zure wijnen te geven. De optie om deze later te blenden gaf nog meer mogelijkheden.
Nu zijn die lage zuren eerder een bedreiging, met het warmere klimaat worden zelfs Chardonnay en Riesling volrijp, ook in de Lage Landen.
Een mogelijk voordeel: de lage suikers vertalen zich naar een lager alcoholpercentage. Iets wat we nu juist wel kunnen waarderen.
Vooralsnog kan ik wel genieten van een mooie Auxerrois, ook als monocépage, en vind ik de exemplaren uit België en Nederland echt fantastisch.
Of we in de toekomst afscheid moeten gaan nemen van deze druif vanwege de lage zuren? De tijd zal het leren...
Auxerrois = Pinot Noir x Gouais Blanc, dat maakt hem familie van de Chardonnay.
Auxerrois Wijn Spijs
En waar drink je Auxerrois wijn bij?
- Als bubbel heerlijk als aperitief
- Gegratineerde gerechten en quiche
- Flammkuchen
- Garnalencocktail
- Zachte witte kazen
- Witte asperges
- Vispotje en zeevruchten
- De romigheid van een Auxerrois Sur Lie wijn is heerlijk bij gebakken tong (in boter gebakken natuurlijk!)
If You Like... Auxerrois
Meer wijnen zoals de Auxerrois proeven? Grote kans dat jij wijnen van deze druiven ook lekker vindt:
- Chardonnay
- Pinot Blanc
Meer lezen over Nederlandse druiven:
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Bronnen:
Vitis International Variety Catalogue
Wein Plus
Kym Anderson & Signe Nelgen, Which Winegrape Varieties are Grown Where? (Revised Edition, 2020)
Wijnbouwers der Lage Landen
Reactie schrijven
Cindy van de Wiel (zondag, 07 juli 2024 23:01)
Ik zoek auxerrois wijn uit Luxemburg.in kleine flessen van 250ml.
Heeft u die?
Kim - Wijn Wine Wein (maandag, 08 juli 2024 21:08)
Hey Cindy,
Ik heb normale 750 ml auxerrois uit Limburg. Mijn eerste Nederlandse wijn die ik voor WWW heb gekocht!
Groetjes Kim