Achter de schermen bij... Wijndomein Bergen

Het zonnetje schijnt en de eerste druiven hangen aan de ranken. De perfecte tijd voor een bezoek aan de wijngaard + interview met de wijnmaker. 

Interview met Wijnmaker Sico

Wijnmaker Sico overhandigt me een proefflesje
Een proefflesje eerste oogst!

Ik ontmoet Sico bij het huis en het premièreveld (aanplant 2021) van dit nieuwe wijndomein, waarvan zojuist de allereerste proefflesjes zijn gebotteld. We zetten koers naar de wijngaarden die later zijn aangelegd, op 10 minuutjes lopen.

 

Sico vraagt lachend of ik mee wil in zijn bakfiets, maar mijn Bourgondische levensstijl houd me tegen… 😉

 

Ik volg hem over een onverhard landpaadje, verscholen achter de Bergerweg. We slingeren langs weilanden en door een klein bos. Echt een geheim plekje tussen Egmond, Alkmaar en Bergen aan Zee. 

 

Helemaal aan het einde van het pad vinden we de wijngaarden, aangeplant in 2022, 2023 en 2024. Leuk om te zien: je ziet duidelijk verschil in de groei van de stokken.

 

We lopen naar ‘onze’ druif, die we als leden van de wijngaard hebben mogen plantten: een Sauvignon Soyhières. En wat tof: de naam van mijn vriend prijkt op de wijnstok!

 

PS. Dit ziet er ook uit als een erg mooi plekje om te genieten van een avondje tafelen. Wat kan! Voor zijn wijnavontuur begon, was Sico chefkok. Vorig jaar sloot hij de deuren van zijn restaurant L'invité in Amsterdam, voor volle focus op de wijngaard. En nu? Kookt hij met liefde in zijn eigen ledenwijngaard. Hier en daar staan wat tafeltjes, uitzicht op de wijngaarden, wat wil je nog meer? 

Het interview

1. Wat ben je aan het doen?

In deze tijd van het jaar, augustus, schieten de scheuten van de jonge wijnranken alle kanten op. Elke dag loop ik een rondje om alle wijnranken netjes in het gareel te houden, de loofwanden luchtig en bodemgroei laag.

 

Ondertussen komen er elke dag leden van het eerste uur langs om hun proefflesje op te halen. Dit zijn leden die er al bij waren bij de eerste aanplant in 2021. Van deze wijnranken hebben we vorig jaar 2023 een proefoogst kunnen doen, die we al hebben gebotteld in kleine proefflesjes.

 

In de weekenden doe ik ook wat picknicks, diners en wijn-spijs proeverijen in de wijngaard. Dat is altijd heel gezellig.

 

Maar het belangrijkste is dat we op deze unieke plek een duurzame ledenwijngaard ontwikkelen. Dat is volledig nieuw. Er is geen handboek. Er zijn nergens voorbeelden. Wij zijn zelf de pionier en dat is natuurlijk heel spannend.

 

Bij Domein Bergen adopteren leden één of meer wijnranken. Daarbij kunnen ze ook participeren in het eigendom van het landgoed waarop het voedselbos en de wijngaarden worden gerealiseerd.

 

De leden die nu al meedoen, op dit moment ongeveer 1200, zijn er dus zelf bij vanaf het allereerste begin. Vanaf de eerste aanplant, de eerste oogst, de eerste botteling, maar ook de duurzame keuzes die we maken, de fouten en de eerste successen. Dat is een fantastische uitdaging en geeft heel veel positieve energie.

Het domein

Over Sico & Wijndomein Bergen

Intro wijndomein bergen

Ik ben zelf opgeleid als gastronoom en heb altijd gewerkt in de horeca. Vanuit mijn restaurant in Amsterdam ben ik in aanraking gekomen met Nederlandse wijnen. Mijn eerste fles was een Auxerrois van de Kleine Schorre in Zeeland. In mijn laatste jaren als restaurateur verkocht ik bijna alleen maar Nederlandse wijnen aan mijn gasten.

 

Vanuit mijn restaurant heb ik, samen met onze vaste gasten, het initiatief genomen voor Domein Bergen. We wilden een duurzame wijngaard, niet alleen biologisch, maar ook duurzaam qua bedrijfsvoering, eigendom en voor de generaties na ons.

 

Als gastronoom houd ik van de puurheid en het terroir. Dat wil ik altijd terug proeven in de wijnen. Die eigenheid, karakter, hoe je het ook noemt. Dat zal voor mij altijd belangrijk blijven.


''Boeren klagen altijd over het weer, en ja, wijnboeren ook''


De wijndruiven

Domein bergen

Je hebt 12 druivenrassen op Wijndomein Bergen:

 

Wit

  • Souvignier gris
  • Muscaris
  • Sauvitage
  • Cabernet blanc
  • Sauvignon Soyhières
  • Calardis blanc

Rood

  • Cabernet cortis
  • Monarch
  • Laurot
  • Rondo
  • Satin noir
  • Cabarnet noir

Sico: Inderdaad veel soorten voor een klein wijndomein. We houden van een rijke biodiversiteit en bouwen dit elk jaar verder uit. Ieder jaar planten we 6 rassen aan, uit ons lijstje van 12, 3 wit en 3 rood. Dat doen we samen met de leden. Veel leden vinden het heel bijzonder om hun eigen wijnranken zelf aan te planten.

 

De komende jaren blijven we nog jaarlijks aanplanten. Er is voorlopig nog voldoende ruimte op het domein. Uiteindelijk verwacht ik dat een paar rassen het niet zullen halen en een paar rassen het uitzonderlijk goed zullen doen. We kijken dan naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van de ranken, en naar de kwaliteit, complexiteit en aroma’s van de druiven die we gaan oogsten. Ik heb nog geen idee welke rassen dat uiteindelijk gaan worden.

 

We zullen in deze prille fase van ons wijndomein ook dit soort keuzes moeten maken. Dat doen we samen met experts en natuurlijk samen met onze leden.

2. Spannende namen! Was het spannend om voor PIWI’s te kiezen, en niet voor klassieke rassen?

Sico op zijn bakfiets, op weg naar de wijngaarden

Nee, eigenlijk niet. We zien in Noord-Holland vrijwel geen klassieke rassen. We hebben hier wel veel zonuren, maar ook iets meer wind en de gemiddelde temperatuur is iets lager dan in Limburg. De nieuwe rassen rijpen gemakkelijker, zijn sterker en daardoor beter geschikt voor duurzame wijnbouw.

 

Ik heb zelf veel contact met andere wijnboeren, zeker in Nederland. Dan wisselen we ervaringen uit, ook over de nieuwe rassen.

 

Waarom zou je kiezen voor klassieke druiven die je overal al kunt vinden? Terwijl je ook kunt blijven verrassen, een eigen signatuur kunt ontwikkelen en de nieuwe mogelijkheden kunt omarmen.

3. Wijndomein Bergen is een 100% duurzame ledenwijngaard. Wat doen jullie anders?

Wat Domein Bergen als 100% ledenwijngaard uniek maakt is dat de wijnen die we produceren niet te koop zijn. Er is geen commerciële verkoop. De leden zijn eigenaar, de leden betalen de kosten en de leden ontvangen alle gebottelde opbrengsten. Dat geeft een bijzonder gevoel van saamhorigheid. Ik ken geen andere wijngaard die zo werkt.

4. Wat doen jullie nu om duurzame wijn te maken, en wat zou je nog graag willen doen?

Duurzaamheid is een begrip dat we voortdurend zelf blijven invullen, samen met onze leden. Uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ook geen mest, ook geen dierlijke mest, niets. We geloven in langzame groei en sterke wijnranken.

 

Het landgoed is omringd door een bosrand vol wilde groei, biodiversiteit en schuilplaatsen voor allerlei kleine dieren. Samen met de leden bouwen we hier ook een voedselbos, ook dat voegt extra biodiversiteit toe.

 

Daarbij kiezen we dus voor een duurzame bedrijfsvoering met abonnementen en gedeeld eigenaarschap.

5. Je benoemt de diversiteit aan flora en fauna. Is terroir ook een belangrijke factor, en hoe beïnvloedt die de smaak van je wijnen?

Het terroir van Domein Bergen: kalkrijke zavelbodem (= zand en klei). Ja, dat is belangrijk, en dat wordt heel spannend.

 

Hoe gaan we dat brede palet aan biodiversiteit van het landgoed, de verkoeling van de zee en nog veel meer vangen in het glas? Dat is natuurlijk een droom voor elke gastronoom.

6. Welke uitdagingen kom je tegen in je werk als wijnmaker? En wat is tot nu toe je grootste uitdaging geweest?

Pad naar de wijngaarden
Het pad naar het 'geheime plekje'

Dit is echt het begin. Alles is dus nog één grote uitdaging.

 

Waar ik wel absoluut heel trots op ben is dat zoveel mensen, zonder ook nog maar een slok wijn te hebben geproefd, ons hun vertrouwen hebben geschonken èn lid zijn geworden van Domein Bergen èn participeren in deze prille beginfase.

 

En nog steeds komen er elke week nieuwe leden bij.

 

Gelukkig kan dat om dat we voorlopig nog voldoende ruimte hebben om te groeien. Maar dat gaat wel steeds sneller.

7. Wat is je favoriete moment in het proces van wijn maken, en waarom?

We hebben pas één keer een eerste proefoogst gedaan. De focus lag hierbij volledig op de kwaliteit van het proces, nog niet eens op de smaak van de wijnen. Proberen geen wijnfouten te maken. Het favoriete moment weet ik dan ook nog niet.

 

Wel kijk ik uit naar de momenten dat we voor het eerst een hele mooie, pure en complexe wijn kunnen proeven en worden verrast door de kwaliteit van onze nieuwe wijnen op het vat. Dat zijn momenten om naar uit te kijken.

8. Waar zou je meer van willen zien in de wijnwereld/veranderd willen zien?

Ik zou sowieso nog wel veel meer van de wijnwereld willen zien. Maar of ik ook dingen veranderd wil zien weet ik niet. Ik houd van innovatie, creativiteit met een gezonde focus op kwaliteit. Als je daar oog voor hebt zie je dat overal gebeuren en kun je daar enorm van genieten.


Opmerkelijke cijfers: Wereldwijde wijnproductie -6%, en consumptie -2%. In sommige regio's komen ze hun wijnen aan de straatstenen niet kwijt. In NL groeit de wijnbouw + productie, en de wijnen? Raken altijd uitverkocht. 


9. Hoe zie jij dat?

Dat is natuurlijk fantastisch, voor Nederlandse wijnbouwers dan, die doen het blijkbaar toch heel goed. Nederlandse wijngaarden zijn natuurlijk ook heel klein. De meeste wijnen worden direct aan de consument verkocht, die ze gewoon zelf komen ophalen. Dan heb je natuurlijk ook een goed verhaal èn een betere marge.

10. Wat zijn je toekomst dromen voor wijndomein Bergen?

We bouwen nu het fundament voor een langdurige duurzame toekomst voor Domein Bergen.

 

Elk jaar zullen onze wijnen winnen aan kwaliteit en complexiteit. Elke jaar zullen onze wijngaarden en landgoed zelf weer een stukje mooier worden.

 

Mijn toekomstdroom is dat we nu iets bouwen voor komende generaties. Dus niet alleen voor nu en de komende jaren. Dat Domein Bergen een bijzondere en prettige plek is waar mens en natuur in harmonie met elkaar samenleven. En waar we samen kunnen genieten van al het moois dat de natuur ons te geven heeft.

11. Voorspel de toekomst: Hoe ziet de wijnmarkt eruit in 2030? En de Nederlandse wijnmarkt?

Wijnen zijn de afgelopen decennia kwalitatief steeds beter geworden, maar er is gelukkig nog altijd volop ruimte voor verbetering. Dat zullen we overal gaan zien. Ook voor Nederlandse wijnbouw heb ik daar heel veel vertrouwen in.

 

Als Domein Bergen zullen we daar een leuke, eigenwijze en positieve rol in spelen.


Kim Modder, eigenaar Wijn Wine Wein en Wijnschrijver
Geschreven door Kim

Nóg betere wijnen... Dat klinkt goed. Ik hoop dat je gelijk krijgt Sico! 

 

Ben jij nu benieuwd geworden naar Wijndomein Bergen? Kijk dan eens op de website: domeinbergen.nl

 

Deze blog is de eerste in mijn nieuwe serie: 'Achter de schermen bij... '  Zo krijgen jullie het jaar rond een kijkje in de keuken bij wijnmakers in binnen- en buitenland. 

 

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden! Laat je het me weten? 

 

Of ben jij wijnmaker en wil je meedoen? Stuur me een bericht.

 

PS. Wil jij geen wijn update meer missen? Over de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnuitjes en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim            


Meer Lezen

Veuve Cliquot, de heldin van de Champagne industrie
wijnfouten overzicht
Wijnhelden: Pasteur

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.